Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
dolores181
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: dolores181 » 15 czerwca 2015, 17:35

a jestem z warszawy jakby co

Awatar użytkownika

dolores181
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: dolores181 » 15 czerwca 2015, 21:25

Witam was ponownie, odezwał sie ten sprzedający i teraz nagle stwierdził że ma dla mnie samca , więc ja zadzwoniłam do niego z zapytaniem czemu najpierw mi pisze że me ma samca a za dwa dni nagle samiec jest ? to on stwierdził że to córka 11 letnia napisała wcześniej do mnie a ona się nie zna , no i umówiłam się z nim w centrum na wymianę świnek i chyba ktoś nademną czuwał bo dobrze że wzięłam ze sobą męża , bo miałam iść tylko z synem 9 letnim , ten facet przyszedł z córką dorosłą i zabrali mi torbę z małą świnką a dali do zobaczenia swojego samca którego obejrzałam i stwierdziłam że to samiczka i w dodatku dorosła , zaczęli mi wmawiać że to samiec i że on jest w tym samym wieku co ta mała tylko większy urósł , zaczęła się szarpanina zostałam z dwoma świnkami i zaczął mi grozić że wezwie policję że mu ukradłam świnkę, , zapytałam jak to udowodni , ale on poleciał niby szukać, po chwili wrócił , zarządałam zwrotu pieniędzy bo samiczki nie chciałam a on stwierdził że za darmo ją wezmie ale pieniędzy nie odda,, zwykły handlarz , no i w ten oto sposób wróciłam ze swoją Łatką do domu , boże skąd się biorą tak podli ludzie?

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 16 czerwca 2015, 6:58

Ale historia...!

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 16 czerwca 2015, 17:13

@dolores181
Może zajrzyj na forum SPŚM, zajmują się tam adopcjami świnek. Może uda się znaleźć nowy dom dla Twojej samiczki i nowego towarzysza dla samca.
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/index.php

Awatar użytkownika
PannaCavia
Użytkownik
Świnki morskie: Freya i Hel (zwana również Helgą).
Kontaktowanie:

Postautor: PannaCavia » 11 września 2015, 16:01

Wczoraj jedna z moich samiczek zaczęła się zachowywać jak typowy samiec - gruchała, tańcowała i próbowała wskakiwać na swoją koleżankę. Czy mogła być to zwykła próba dominacji? Młodsza ma prawie 3 miesiące, starsza 3 miesiące i kilka dni. Dodam, że jak złapałam Hel (tą gruchającą) to już sama zwątpiłam czy to samiczka czy samiec...

Obrazek

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 11 września 2015, 16:54

PannaCavia pisze:Wczoraj jedna z moich samiczek zaczęła się zachowywać jak typowy samiec - gruchała, tańcowała i próbowała wskakiwać na swoją koleżankę. Czy mogła być to zwykła próba dominacji? Młodsza ma prawie 3 miesiące, starsza 3 miesiące i kilka dni. Dodam, że jak złapałam Hel (tą gruchającą) to już sama zwątpiłam czy to samiczka czy samiec...

Tak właśnie wygląda ustalanie hierarchii u samiczek.

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 11 września 2015, 18:00

PannaCavia pisze:Wczoraj jedna z moich samiczek zaczęła się zachowywać jak typowy samiec - gruchała, tańcowała i próbowała wskakiwać na swoją koleżankę. Czy mogła być to zwykła próba dominacji? Młodsza ma prawie 3 miesiące, starsza 3 miesiące i kilka dni. Dodam, że jak złapałam Hel (tą gruchającą) to już sama zwątpiłam czy to samiczka czy samiec...

Moje mniej więcej tak się zachowują, kiedy mają rujkę.:)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 12 września 2015, 8:55

chce zdominowac druga :)
ja z moich samiczek mam ubaw, poniewaz jedna ma poltora roku, a druga 2 miesiace i o dziwo ten maly terrorysta grucha na starsza krecac tylkiem, przy czym Pusia (starsza) od razu ja goni po calej klatce- czasami gruchaja obydwie i coraz glosniej jakby chcialy pokazac ktora grozniejsza :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Nekoyasha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nekoyasha » 15 września 2015, 21:08

Witam!
Proszę o pomoc w ustaleniu płci świniaczka. Pani w zoologicznym była na 99% pewna, że to samiec (tak...wiem...w zoologicznym mało kto się zna...). W założeniu kupiłam dwóch samców. Jeden był niewiele starszy (Chrupek) od drugiego (Biszkopt). Co jakiś czas Chrupek grucha i macha kuperkiem przy Biszkopcie, próbuje na niego wskoczyć z wyraźnym zamiarem "gwałtu" (ekhem), ale ten ucieka (niestety 2 razy Chrupkowi udało się dobrać do Biszkopta...if you know what I mean...). Czytałam, że to ustalenie hierarchii, itd....ale teraz sama już nie wiem >__<

Oto zdjęcia Biszkopta:
http://imgur.com/aEcIC6z
http://imgur.com/tDmCciZ

Halpuuu~

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 21:29

Nekoyasha pisze:Witam!
Proszę o pomoc w ustaleniu płci świniaczka. Pani w zoologicznym była na 99% pewna, że to samiec (tak...wiem...w zoologicznym mało kto się zna...). W założeniu kupiłam dwóch samców. Jeden był niewiele starszy (Chrupek) od drugiego (Biszkopt). Co jakiś czas Chrupek grucha i macha kuperkiem przy Biszkopcie, próbuje na niego wskoczyć z wyraźnym zamiarem "gwałtu" (ekhem), ale ten ucieka (niestety 2 razy Chrupkowi udało się dobrać do Biszkopta...if you know what I mean...). Czytałam, że to ustalenie hierarchii, itd....ale teraz sama już nie wiem >__<

Oto zdjęcia Biszkopta:
http://imgur.com/aEcIC6z
http://imgur.com/tDmCciZ

Halpuuu~

czyli to zdjecia jednej i tej samej swinki tak? bo wiesz troche mnie to pierwsze z tropu zbilo z powodu tej specyficznej "literki Y", ale przy drugim ujeciu (dzieki temu ze lekko z boku) widac lepiej- jak na moje oko samiec: juz lekko napuchniete "jajeczka" i cypelek, ktory z czasem znacznie "urosnie".

Kiedy samiec ustala hierarchie to grucha, powoli kreci kuperkiem i wchodzi na drugiego od tylu- takie zachowanie serwuje rowniez innym samcom i choc zbereznie wyglada chodzi jednak o ustanowienie "kto tu rzadzi" :tooth:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca