Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Rapydowsky
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: Rapydowsky » 21 października 2015, 10:04

W takim wypadku powinienem przejmować się zachowaniem starszego samca ?
Może rozdzielić świnki na pewien okres czasu ?
Może skontaktować się z toz ?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 21 października 2015, 12:12

nie trzeba rozdzielac- ustalaja hierarchie, naturalne jest ze beda gruchac krecac tylkiem i wchodzic na siebie, a to ze wlasnie starszy prezentuje takowe zachowanie tez calkiem naturalne, poniewaz czuje sie "wazniejszy" i podporzadkowuje mlodego- obserwuj je, zwroc uwage jak reaguje ten mniejszy, pewnie bedzie cichutko popiskiwal co wcale nie bedzie oznaka strachu lecz uleglosci :)

ps- widze, ze ten moj link sie nie otwiera, nie wiem dlaczego skoro w ustawieniach zaznaczylam "publiczne", a w zalacznikach wogole nie pozwala na dodanie plikow :/ jesli chcesz to sprobuje prywatnie na wiadomosci ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Rapydowsky
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rapydowsky » 24 października 2015, 12:29

Jestem już po wizycie u weta.
Okazało się że jest to laska w dodatku z grzybicą.
Teraz takie pytanie, wiem że nie w dziale w którym powinno być ale muszę się zapytać.
Czy grzybica świnki morskiej jest groźna dla kotów ?
( nie mają ze sobą bezpośredniego kontaktu. kotki patrzą się na świnkę przez szybę akwarium.)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 24 października 2015, 19:50

Nie trzymaj świnki w akwarium. Zwierzątko musi mieszkać w miejscu, w którym ma zapewnioną cyrkulację powietrza, a akwarium z pewnością do takich nie należy. Kup jej choćby zwykłą klatkę, odpowiednio dużą, a do akwa wpuść rybki. Mając tak duży duży zbiornik, na pewno otrzymasz spektakularny efekt.

Rapydowsky
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rapydowsky » 24 października 2015, 23:02

Zła cyrkulacja powietrza była by wtedy gdybym na to akwarium założył pokrywę i uszczelnił ją sylikonem.
Teraz przypomnij mi, w czym trzymane są zwierzątka w sklepach zoologicznych ? Ja osobiście nie widzę żadnych przeciwwskazań do trzymania świnki w akwarium, a co do złej cyrkulacji powietrza to bujda :D
No tak, zapomniałem przecież wcale się nie pytałem czy akwarium czy klatka będzie lepszym domem dla mojej świnki :D

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 25 października 2015, 0:22

Gdybyś całkiem zakrył i uszczelnił, to by dostępu powietrza nie było wcale, a ja mówię o złej cyrkulacji, więc nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałam. Jeżeli natomiast uważasz, że to jest bujda, to sam zamieszkaj w pokoju ze szkła, szczególnie na lato zalecam. To, że w zoologach tak robią, to nie znaczy, że jest to dobre. W zoologach również trzymają samców z samicami, świnki z królikami, nie podają sianka, a do karmienia polecają Vitapol i dropsy.
Nie mam kotów i nie znam się na ich chorobach, za to wiem, jakich warunków potrzebują świnki, a że jest to forum o świnkach, to poczuwam się do obowiązku informowania o tym. Za cenę ich dobra warto dopuścić do offtopu w wątku. Gdybym miała tak ściśle trzymać się reguł, to sprawa by została zamknięta już na poprzednim Twoim poście, bo pytanie nie dotyczyło świnek.

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 25 października 2015, 9:53

Samczyk? :)
Załączniki
DSC_0688.JPG

Awatar użytkownika
Sewik
Użytkownik
Świnki morskie: Sora, Tenshi
Kontaktowanie:

Postautor: Sewik » 9 listopada 2015, 0:39

Witam!

Byłbym wdzięczny za pomoc w weryfikacji płci mojej świnki :)
Załączam zdjęcia. Co prawda w sklepie w którym ją adoptowałem stwierdzono że "prawdopodobnie to dziewczynka", co również potwierdził wet (mówiąc że RACZEJ to dziewczynka), jednak po dokupieniu drugiej małej samiczki zacząłem mieć pewne wątpliwości, gdyż starsza zaczęła charakterystycznie gruchać i ciągle goni za nią obwąchując tyłek + dosyć często próbuje dosłownie na nią wejść. Przypomina to pewien sposób zalecania się do niej, choć mała jest jeszcze młodziutka (ma 4 miesiące). Możliwe że to kwestia ustalania hierarchii gdyż razem są dopiero 3 dni, niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić gdyż nie mam zbyt dużego doświadczenia z tymi kochanymi zwierzakami. A, dodam że starsza ma około roku.

http://i.imgur.com/Mk7OIhR.jpg
http://i.imgur.com/MLQ6i9Q.jpg
http://i.imgur.com/IyQFljB.jpg

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję że ktoś będzie w stanie pomóc :)

Pozdrawiam.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 9 listopada 2015, 6:53

Sewik pisze:Witam!

Byłbym wdzięczny za pomoc w weryfikacji płci mojej świnki :)
Załączam zdjęcia. Co prawda w sklepie w którym ją adoptowałem stwierdzono że "prawdopodobnie to dziewczynka", co również potwierdził wet (mówiąc że RACZEJ to dziewczynka), jednak po dokupieniu drugiej małej samiczki zacząłem mieć pewne wątpliwości, gdyż starsza zaczęła charakterystycznie gruchać i ciągle goni za nią obwąchując tyłek + dosyć często próbuje dosłownie na nią wejść. Przypomina to pewien sposób zalecania się do niej, choć mała jest jeszcze młodziutka (ma 4 miesiące). Możliwe że to kwestia ustalania hierarchii gdyż razem są dopiero 3 dni, niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić gdyż nie mam zbyt dużego doświadczenia z tymi kochanymi zwierzakami. A, dodam że starsza ma około roku

http://i.imgur.com/Mk7OIhR.jpg
http://i.imgur.com/MLQ6i9Q.jpg
http://i.imgur.com/IyQFljB.jpg

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję że ktoś będzie w stanie pomóc :)

Pozdrawiam.

I to sie nazywa dobrze wykonane zdjecie ;) a zaraz wytlumacze dlaczego- oprocz ujec "z gory" ktore niestety sa "plaskie", wiec kto taka fotke oglada nie jest w stanie zauwazyc ewentualnych uwypuklen, aby dobrze ocenic, dolaczyles te "od tylu"- gratuluje pomyslu, jeszcze nie widzialam, by ktos tak zrobil a chyba powinno sie zaczac- 2 pierwsze zdjecia moga wprowadzic w blad, ale ostatnie kiedy to dobrze widac zwisajacy cypelek i opuchniecia po bokach wskazuje na samca- jesli mozesz zrob jeszcze jedna fotke wlasnie od tylu tylko centralnie na wprost, bez bocznej perspektywy ;)

ps- oddziel swinki, jesli dobrze zrozumialam to ta dokupiona malutka mialaby byc 100% dziewczynka tak? bo ten powyzej to na bank samiec, wiec bedzie ciaza.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 listopada 2015, 10:35

Po zdjęciach obstawiam samczyka, ale żeby to potwierdzić musisz ponaciskać tu i ówdzie xD
"Jeśli mamy wątpliwości co do płci zwierzęcia, a wzgórek nie jest wystarczająco duży, żeby rozwiać wątpliwości, należy dotknąć brzucha świnki powyżej okolic odbytu. U samca wyczuwa się w tym miejscu podłużną wypukłość - schowany penis - a przy delikatnym uciśnięciu prącie powinno się wysunąć na zewnątrz. Z ciekawostek: samiec świnki morskiej ma w członku kość, tzw. os penis."http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=120 I więcej zdjęć: http://www.cavyspirit.com/sexing.htm

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca