Robię hodowlę morskich i Mam świnkę morską w ciąży więc mogę ci pomóc. Ciąża trwa około 2 miesiące. Samiec zazwyczaj wydaje do samicy długi mruczący niski dźwięk. Idzie powoli i kręci tylną częścią ciała. Więc jeśli zaobserwowałaś ten zwyczaj to najprawdopodobniej twoja "świnka morska w ciąży" jest samiczą albo samiec pomylił samca z samiczką gdyż kiedyś już zapłodnił taką.
Jeśli twoja "świnka morska w ciąży" czy dotykaniu jej brzucha piszczy bardziej niż zwykle, jest bardziej ostrożna i więcej się chowa to najbardziej prawdopodobne jest to że jest w ciąży. Ale jeśli więcej odpoczywa i tak dalej to może oznaczać że po prostu jest otyła.
Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić to sprawdzić jej płeć. Na YouTubie możesz znaleźć filmiki o tym. Np. taki:
https://youtu.be/kAw5XF1o1q8?si=yohPXZL6Mo4w-eH4Ja mogę napisać tylko i wyłącznie to że samica ma bardziej podłużne a samiec ma raczej taką "kropkę".
Ps. Jeśli trzymasz ją w klatce mniejszej niż 0.5 m² albo w klatce piętrowej to zmień to. Świnki morskie potrzebują dużo miejsca do biegania.