Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka morska w ciazy

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
risza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka ma ogromny brzuszek!!

Postautor: risza » 30 października 2009, 13:52

Hej!! Mam nowy problem!! :( :( Moja świnka morska od jakiegoś czasu posiada okropnie ogromny brzuszek i nie wiem co z tym zrobić!! :zalamany: :zalamany: :zalamany: Myślę, że może być w ciąży!! Mój prosiak nie je za duż, wręcz jest wybredny to trzeba mu przyznać :D :D

Świnki są THE BEST!!!

Awatar użytkownika

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka ma ogromny brzuszek!!

Postautor: Karena » 31 października 2009, 9:51

Czy samiczka miała kontakt z samcem? Jeżeli tak to bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest w ciąży. Mogą być tez inne przyczyny - guz, wzdęcie. Czy świnka poza tym objawem zachowuje się normalnie? Jakie robi bobki, czy normalnie je? Tak czy inaczej, jeżeli top nie ciąża to konieczna wizyta u weta, dobrego weta znającego się na gryzoniach.

Duszek [*]

kasiuniak_1999
Użytkownik
Świnki morskie: Kajtek ur.1.08.2010 & Radek ur.25.09.2010
Kontaktowanie:

Re: Czy jest w ciąży?

Postautor: kasiuniak_1999 » 14 marca 2010, 16:23

ja mam to samo co Claudyna tylko u mnie były to samce "niby" i mojej rusza się coś w brzuchu a nie widać zeby tyła

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czy jest w ciąży?

Postautor: Karena » 14 marca 2010, 16:36

Najlepiej, jakbyś poszła ze świnką do weterynarza, który potwierdzi lub wykluczy ciążę.

magda16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ciąża??

Postautor: magda16 » 27 lipca 2010, 9:40

Mojego prosiaka mam od czwartku więc nie jestem zbytnio doświadczona :) Ale podejrzewam mojego Maniutka o ciąże, mam wrażenie że już się oswoił i przywykł do nowego mieszkanka ;) je i to dużo ale jest taki jakby leniwy :) wogóle nie chodzi tylko siedzi cały czas i je. Od soboty zauważyłam że mu się troszke brzusio powiększyło a szczególnie z prawej strony zresztą z lewej też już troche pulchnieje. Ja wiem na odległośc trudno stwierdzić trzeba iść do weterynarza i to w 100% potwierdzić ale jak wam się wydaje to może być ciąża czy tylko jakieś wzdećie lub coś w tym stylu.
Załączniki
P260710_17.49.jpg
Zdjęcie z wczoraj.

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Re: Ciąża??

Postautor: Guffi » 27 lipca 2010, 17:46

Całkiem możliwe. Nie można tego wykluczyć szczególnie, jeśli świnka pochodzi ze sklepu zoologicznego lub innego niepewnego źródła. Tam rzadko kiedy ludzi interesuje płeć świnek i są one bardzo często umieszczane wszystkie razem. A jako że świnka bardzo wcześnie staje się dojrzała płciowo, to nie trudno o ciążę niestety.

Awatar użytkownika
tusia1002
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mogła zajść w ciążę?

Postautor: tusia1002 » 26 września 2010, 11:14

Moja świnka ostatnio wąchała inną świnke(chłopca)i boję się że zajdzie w ciąże :zalamany: i będę musiała robić jakieś szczepienia :zalamany: i wogóle a ja niechcemieć małych świnek bo nie będę miała co z nimi zrobić :zalamany:

POMOCY :!: :!: :!: ODPISZCIE I W ODPOWIEDZI POWIEDZCIE CO MAM ZROBIĆ PROSZE :zalamany:

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Boje się

Postautor: admin » 26 września 2010, 17:37

Od samego wąchania nikt jeszcze nie zaszedł w ciążę (no chyba, że o czymś mi nie wiadomo) ;)

Świnki mają ze sobą cały czas kontakt?

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 28 września 2010, 17:12

weeb pisze:Od samego wąchania nikt jeszcze nie zaszedł w ciążę (no chyba, że o czymś mi nie wiadomo) ;)

Świnki mają ze sobą cały czas kontakt?

No właśnie, czy mają ze sobą kontakt? Inaczej nie powiemy Ci czegoś sensownego i nie pomożemy! :tak: xD

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 28 września 2010, 19:27

Słuchaj, na prawdę nie ma się czego bać. Kilka małych świnek to nie koniec koniec świata, zawsze możesz je oddać w dobre ręce, na allegro np. jest dużo chętnych na malutkie prosiaczki.
Poza tym może urodzi się tylko jeden ?
Nie martw się. Może twoja świnka wcale nie jest w ciąży i tylko niepotrzebnie się zamartwiasz. Jeśli na prawdę Cię to dręczy to idź ze świnką do weterynarza i niech on sprawdzi czy w brzuszku twojej świnki kryje się niespodzianka...

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca