Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila-pochwal sie maluszkiem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Emilka zwana Milką ;)
Kontaktowanie:

Re: Milka urodziła :) !

Postautor: padme1991 » 13 grudnia 2011, 21:19

Cóż, jak na razie brązowej swince ta kulka zaczęła rosnąć, tej czarnej siusiak nie rosnie dalej, zostało takie małe jak było na zdjęciu, więc to czarne to chyba panienka jednak ;) postaram się znowu wrzucić jakies zdjęcia dla pewnosci.

Mam pytanie co do odłączania - czy swinka która ma ponad miesiąc może być oddana w ręce nowego własciciela? Bo w przyszłym tygodniu planujemy już jedną oddać, druga po swiętach. Mam w domu dwie klatki więc próbuje małe przyzwyczajać do bycia samemu bez mamy ale one strasznie kwiczą kiedy tak mają dlużej siedzieć. Czy to im przejdzie? Bo jak już pójdą do nowego własciciela to teoretycznie powinny się przyzwyczaić, co?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Shina
Użytkownik
Świnki morskie: Tomek.
Kontaktowanie:

Postautor: Shina » 13 grudnia 2011, 21:37

Tak,powinny się przyzwyczaić.Z tego co wiem małe można oddzielić od matki w 7-8 tygodniu życia.

"Ludzie dzielą się na tych co lubią koty oraz tych, którzy je dopiero polubią."

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 13 grudnia 2011, 23:02

Shina, nie koniecznie samce trzeba oddzielić przed skończeniem 4tyg. Najlepiej po skończeniu 3 tyg.

Awatar użytkownika
Shina
Użytkownik
Świnki morskie: Tomek.
Kontaktowanie:

Postautor: Shina » 14 grudnia 2011, 12:46

Tu muszę się z Tobą zgodzić,dlatego że więcej wiesz... :D Jesteś uznawana za specjalistkę. :) Jako że jesteś hodowczynią wiesz dużo na ten temat.

"Ludzie dzielą się na tych co lubią koty oraz tych, którzy je dopiero polubią."

BIKINI
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mały prosiaczek

Postautor: BIKINI » 30 grudnia 2011, 17:14

Bikini ma towarzyszkę ! piękną samiczkę niestety prosto z zoologicznego. Chciałam się wstrzymać - zaadoptować lub kupić drugą Peru ale gdy tylko zobaczyłam dwie małe sierotki w tym samczyka i moją samiczkę...nie mogłam jej nie wziąć. Wiesia (bo takie imię otrzymała) ma podobno 4 tygodnie. Ma chore oczko i kicha(Pan w zoologicznym odradzał a wręcz nie chciał sprzedać tak malutkiej świnki ale uprosiłam go bo przecież w zoologicznym ma bardzo małe szanse mała,kichająca świnka na dodatek bez swojej mamy ...) ale dzisiaj byłam u weterynarza i pani posmarowała okolice oka płynem przeciw grzybiczym. Malutka waży 210 gram, dokarmiam ją gerberkiem dla dzieci (jabłko z mango od 4 msc.) bo głównie je sianko i troszkę marchewki...granulatu nie chce jeść :< a z mieszanki vitakraft znowu wybiera sobie sianko...pije ładnie. Zastanawiałam się nawet czy nie dokarmiać ją w malutkich ilościach kocim mlekiem ale mam obawy przed biegunką.Gdy daję jej gerberka w strzykawce ssie bardzo chętnie.
Wiesia nie odstępuje Bikini na krok a ta jej matkuje.Zrobiło się weselej ale martwię się czy Wiesia nie jest za młoda lub za drobna .
ZDJĘCIA:
https://picasaweb.google.com/1124480477 ... 5454879698
https://picasaweb.google.com/1124480477 ... 1144118402

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: mały prosiaczek

Postautor: vagina_denata » 31 grudnia 2011, 13:17

Pamiętaj, że Gerberki muszą być tylko warzywne, nie mogą zawierać mięsa. Biedny pipsztyk, widać, że była zaniedbywana :(

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

BIKINI i Wiesia

Postautor: BIKINI i Wiesia » 31 grudnia 2011, 18:49

A nie owocowy gerberek ? daję jej owocowy z jabłuszkiem,marchewką lub jabłuszkiem i mango. Od wczoraj dostaje mleko Klara, które strasznie jej smakuje i (odpukać) nie ma rewolucji w postaci nie ładnych kupek.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 5 stycznia 2012, 23:20

Fajnie, że mamy takich ludzi na świecie :)
Co tam z Wiesławką?
Ja uwielbiam widok jak mój mały Walduś małpuje każdy krok starszego Irka ;)

MonikazCaviarni

Postautor: MonikazCaviarni » 7 stycznia 2012, 17:44

Dobrze że ją wzięłaś i nie martw sie wszystko będzie dobrze. Sama niedawno to przeżywałam bo wzięłam pod swoją opiekę świnkę mającą zaledwie 88 gram,mała była przeziębiona,z mnóstwem pasożytów ale udało nam się wyjść na prostą i dziś waży już więcej i z każdym dniem jest lepiej. U mojej bardzo pomogła karma ratunkowa która składa się z siemienia lnianego,sianka, Cavi Complete i płatków owsianych. Zajadała aż miło :)

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
Świnki morskie: Maja, Luna.
............
Za TM Pego, Pegi, Kazuya, Lily, Milka, Stówka, Czarna.
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 17 stycznia 2012, 0:20

Jak czuje się twoje maleństwo?? :)
Podziwiam cię, że wzięłaś takiego maluszka pod swoje skrzydła. Też bym pewnie chciała zrobić coś takiego, ale
musiałabym mieć przy sobie swojego kuzyna, który jest "specem" od świnek.

Ja właśnie szukam przyjaciółki dla mojej Lily.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca