Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka morska w ciazy

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Lusia&Knoppers
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia & Knoppers <3
Kontaktowanie:

Re: Czy ona jest w ciąży?

Postautor: Lusia&Knoppers » 8 stycznia 2012, 14:50

A myślisz,że ja tak?
Nie oceniaj ludzi po " 1 poście".
Nie mów, że się nie znam na fizjologii świnek - znam się.Nawet najlepszy hodowca zawsze może mieć wątpliwości! 8-)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 8 stycznia 2012, 14:51

To dlaczego pytasz się o objawy ciąży? To KAŻDY hodowca wie.
W takim razie dlaczego chcesz rozmnożyć zwierzę?

Lusia&Knoppers
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia & Knoppers <3
Kontaktowanie:

Postautor: Lusia&Knoppers » 8 stycznia 2012, 14:55

Szukałam na internecie informacji aby sie upewnic ale na każdej stronie było napisane co innego.
Może tak...(zastanwiam się jak Ci to wytłumaczyc)..
Słowo Hodowla...Wiesz co oznacza?Zapewne wiesz...
Świnkę chciałabym rozmnozyć dla uzyskania hodowli :)

VelGizmowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: VelGizmowa » 25 stycznia 2012, 21:44

Hodowla zajmuję się rozmnażaniem RASOWYCH, a co za tym idzie RODOWODOWYCH świnek. To, że ty zapragniesz rozmnożyć sobie świnkę, nie znaczy, że masz hodowlę. Takie coś to tzw. PSEUDOhodowla. Za założenie hodowli i rozmnażanie tam świnek, odpowiada szereg czynników, między innymi odpowiednie dobranie samca, badania, czy świnki są zdrowe, czy nie mają jakiś wad genetycznych i tak dalej. Poza tym, do zadań hodowli należy poprawianie cech użytkowych oraz zdrowotnych, lub uzyskiwanie nowych odmian i ras. Widać, że ty nie wiesz co to znaczy HODOWLA, ponieważ mylisz to pojęcie z pojęciem CHÓW.

szczureczka

Kiedy urodzi?

Postautor: szczureczka » 28 stycznia 2012, 22:18

To mam do ciebie pytanie jak jesteś hodowcą bo tak ogólnie nic nie pisze o końcu ciąży świnek. Ja dostałam dla córki świnkę ponoć miał być samczyk okazała się samicą i na dodatek ciężarna jest już u mnie 5 tygodni brzuch ma dosyć spory jak ja dostałam już było widać lekko powiększone boczki teraz są bardziej nie wiem ile wazy nie ważyłam jej małe ma około 7-8 cm tak wyczuwam jak leży brzuchem mi na ręce jest jedno bo więcej nie czyje żeby się ruszało. Ona non stop leży wstaje do jedzenia jak zobaczy sałatę i ogórka do picia i czasem sobie bryknie ale rzadko nie wiem kiedy będzie się kocic ale już widzę ze jej coraz ciężej małe się ruszy mocniej ona odrazu kładzie się na boku na boku drapie się i gryzie w to miejsce nie wiem co już robić weterynarz nie określi kiedy nastąpi rozwiązanie wiec już nie wiem co mam z nią robić martwię się ale ważne ze je i pije. Co mam robić miejsce szykuje już od ponad tygodnia jest wyczyszczona klatka w kacie i tam leży wszystko jest odgarnięte. Nie wiem jak rozpoznać czy to już czy kiedy podpowiedz mi to.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2012, 14:09 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzieliłem do nowego tematu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 stycznia 2012, 22:33

Przedewszystkim wstaw jakies przecinki bo ciezko Cie rozczytac,nic nie rob,obserwuj swinke,powinna sama urodzic,ciezko jej bo ma zaawansowana ciaze.

szczureczka

Postautor: szczureczka » 29 stycznia 2012, 0:03

A ile mniej więcej maja małe cm jak się rodzą ?? Bo ten ma z 7-8 cm coś koło tego.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 29 stycznia 2012, 8:51

Raczej należy sugerować się wagą. Powinna wynosić ok 100g, gdy jest maluszków więcej np 4-5 waga będzie niższa.
Śwince daj spokój, nie bierz jej na ręce. Zadbaj tylko o różnorodne jedzenie.
Nadchodzący poród można poznać po rozwarciu spojenia łonowego. Jednak nie jest to w 100% prawdziwy wynik. Rozwarcie może być już kilka dni przed porodem, a może się pojawić dopiero w dniu porodu.
Niestety trzeba czekać i ja jestem w tej samej sytuacji...

szczureczka

Postautor: szczureczka » 29 stycznia 2012, 9:09

Dzięki mam nadzieje, że to już nie długo nastąpi. Bo jest niemożliwa lekko ktoś się ruszy już piszczy. Mi się wydaje że tam jest jedno nie więcej może dwa ale w to wątpię bo czuje jak się jedno duże rusza . A weterynarz stwierdził półtora tygodnia temu, że to już na dniach i tak te dni mijają, i dalej nic. :D :D :D :D

PerFuma

Postautor: PerFuma » 29 stycznia 2012, 10:26

Lusia&Knoppers pisze:Sądzę ( bardzo bym chciała), że Lusia jest w ciąży

Talia pisze:nie rozmnażam zwierząt dla zachcianek.

Lusia&Knoppers pisze:A myślisz,że ja tak?

Lusio , piszesz , że nie rozmnażasz zwierząt dla zachcianek (tak jak Talia) no ale co ? Wiedziałaś że masz samca i samicę i mimo to wypuściłaś ich razem na wybieg. Zastanów się i nie rób tak nigdy więcej ! Narażasz świnkę na męczarnie a może nawet na śmierć. A po co ? Tylko po to , żeby sobie popatrzeć na maluchy , bo przecież one są takie słiiiit i w ogóle. Takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca