Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila-pochwal sie maluszkiem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: czy to ciąża / male juz sie urodzily

Postautor: Marek Li » 21 października 2007, 13:50

LunCavia pisze:Nom. Tak mam ja :D
Świnki się widzą, rozmawiają ze sobą, kwiczą, śpią przytulone przez pręty, ale włosów sobie nie tkną :D

Widziałem Twoje świnie :) Czy papilotujdsz je?

Marek Li

Awatar użytkownika

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 21 października 2007, 21:04

Niektóre i czasami :)
Najdłuższe kłaki jakie udało mi się wyhodować to blisko 40 cm...

Obrazek

Awatar użytkownika
Migusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Migusia » 22 października 2007, 12:16

:super: WOW :szok: :ok: nie wiedziałam że aż takie długie... nieźle... :super: :hurra: :ok:

Moje kochaniutkie maleństwa :
Obrazek

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mamy miot B !!! FRUZIA urodziła 4 maluchy :) RAZEM 8 !!!

Postautor: nika73 » 24 listopada 2007, 14:28

Od razu piszę, że NIE JESTEM ZWOLENNICZKĄ domowego rozmnażania zwierząt... zbyt wiele tych porzuconych- domów szuka...
ale hmn... no właśnie :(
Najprawdopodobniej nasza 5- miesięczna samiczka długowłosa- Mimi jest w ciąży :wstyd:
z Elmo- Madagaskarem, który miesiąc temu pojechał do Poznania i mieszka z nowym kolegą Zawiszkiem u Agnieszki....
i pojecia nie ma o tym, ze chyba zostanie tatusiem :mur:
Świniak - piękny gładkowłosy złoty agouti- był u nas przez 3 tygodnie "z groszami" i mieszkał OSOBNO :szok:
więc tym bardziej byłam zdziwiona :gafa: kiedy 2 dni temu odkryłam, że w jej przytytym ostatnio brzuchu ( zawsze była drobniejsza a kiedy ze 2 tygodnie temu zauważyłam, ze nabiera ciałka, to sie ucieszyłam ) czuję PRZEMIESZCZAJĄ SIĘ FASOLKĘ
:szok: :szok: :szok:
Jeszcze nie będąc pewna zaczęłam ja obserwować ... i rzeczywiście- jest mniej ruchliwa i baardzo dużo pije i więcej je niż zawsze :looka: więc wszystko wskazuje na ciążę .....
No ale jak? kiedy? ( bo z kim- jeśli już- to wiem )
I zaczęłam dochodzenie.... docisnęłam córcię 8- letnią ... hmn... jeszcze nie bardzo uświadomioną :oczami: .. która 2 razy w tygodniu zostaje sama popołudniami w domu na ok. 1,5 godziny ( wożę syna do szkoły muzycznej ) i okazało się, że 2 czy 3 razy wypuszczała świnki razem :oh: ( prosiłam, żeby tego nie robiła, bo się nie znają wiec mogą się pogryźć :chytry: )

No ale jak widać moje kochane dziecko postanowiło samo sprawdzić :zly: o czym mnie wcześniej nie poinformowała i efekt
najprawdopodobniej sie pojawi.... nie bardzo wiem kiedy, bo Miśka nie jest w stanie mi powiedzieć kiedy miedzy
5 a 27 października je wypuszczała :zakrecony:
Problemem jest fakt, że mamy te kotkę młodą szaloną, która się jeszcze czasem na świneczki "zasadza" z pazurami....
obawiam się, że takim maluszkom, to może prawdziwą krzywdę zrobić :hmmm: ech... :zdezorientowany:
Zakładam "orientacyjnie" 15 października za dzień poczęcia.... ciąża trwa ok. 75 dni ( z tego co wyczytałam ) więc dziś jakieś 40 dni mamy tej potencjalnej ciąży.... nawet jeśli szybciej... to i tak nam ponad miesiąc zostaje do urodzin....

Pytanie do doświadczonych hodowców : Czy 40 dniowa ciąża u świnki jest już widoczna ( nabiera kształtów ) i wyczuwalna
( czuć ruchy małych ) ??
Bo może ja mam jakąś fobię :niepewny: i niepotrzebnie się stresuję.....
Wolę sie jednak przygotować... no i nie wyobrażam sobie oddania małych do sklepu :rozpacz: a nie mam warunków na trzymanie ich i rozdzielenie..... buuuu :zdezorientowany:
Będę monitorowała sytuację i opisywała na bieżąco w miarę, bo mam nadzieję wśród Was znaleźć potencjalnym maluszkom dobry domek :)
Dla zainteresowanych ewentualnym nabyciem prosiaka zapodaje zdjęcia rodziców- choć nie wiadomo CO Z TEGO WYJDZIE
Mamusia - Mimi ...... i ............ Tatuś _ Elmo

Obrazek Obrazek

Zdaje się, ze maluchy mogą przyjść na świat w okolicach NOWEGO ROKU- chyba, ze źle liczę :niepewny:
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2007, 0:12 przez nika73, łącznie zmieniany 3 razy.

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Nieplanowana ciąża :(

Postautor: dirdib » 24 listopada 2007, 15:46

Obrazek

Trzeba dodac ze tabelka jest liczona na 70 dni. Te co maja mnioej malych dluzej sa w ciazy, czyli wlasnoie ok 70 dni. Mnoga ciaza to krotsza ciaza. Najczesciej jednak jest to 68 dni.

Tak wiec male beda miedzy 14 grudniem a 3 styczniem zakladaja ze do poczecia doszlo w tym czasie

male zaczynaja kopac po ok. miesiacu, tak wiec 40 dni top juz wystarczajacy znak.

nie masz jakiegos zamknietego pokoju gdzie kotka nie ma dostepu?

Mamie dawaj wiecej warzyw bogatych w c witamine i duzo brokulow no i zapewnij spokoj.

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: nika73 » 24 listopada 2007, 20:35

No właśnie nie mam :(
Teoretycznie można pilnować i nie wpuszczać specjalnie kotki do małego pokoju.... ale wszyscy, którzy mieli w domu koty "niewychodzące" wiedzą doskonale, ze nie tak prosto kota upilnować ( szczególnie jak ma się w domu dzieci ;) ) i właśnie IM BARDZIEJ GO SIĘ IZOLUJE OD JAKIEGOŚ MIEJSCA- TYM BARDZIEJ GO TAM CIĄGNIE :/
Oczywiście zrobię wszystko, żeby zapewnić mamie i maluchom bezpieczeństwo i komfort ...
i mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze :oczami:
Rodząc małe Mimi będzie miała skończone 6 miesięcy - mam nadzieję, ze da radę i że będzie wszystko :super:

Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 24 listopada 2007, 20:44

mialam w domu 3 miesieczna co urodzila dwojke zdrowych maluchow - u hodowczyni ojciec ja zapolodnil.. Twoja bedzie miec 6, w szewcji male mozna rejestrowac kiedy mama bedzie miec skonczone 7 jak rodzi - czli od 5 sie laczy. tak wiec powinno byc ok i trzymamy kciuki

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 25 listopada 2007, 11:12

niech urodzi 14 grudnia to bedziemy razem obchodzic urodziny :D

Obrazek

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: nika73 » 26 listopada 2007, 20:54

Mimi, która była dotąd lekko histeryczna i chimeryczna zrobiła się taka spokojna i dostojna- w znaczeniu "zrównoważona " :D
teraz w ogóle nie jest płochliwa, zrobiła się wręcz bardzo odważna i sama się garnie na ręce i do kontaktu w ogóle... nie wiem czy ciąża tak dobrze wpływa na świnkową psychikę :hmmm: :zdziwiony:
Maluchy kopią coraz bardziej z dnia na dzień - wystarczy ją na dłoni brzuchem położyć- bez naciskania - a tam fikołki i piruety :szczerbaty: wydaje mi się, że są co najmniej 2, bo czuje niezsynchronizowane ruchy z obu stron brzucha- zupełnie niezależnie.... ale nie mam doświadczenia, więc nie jestem pewna.
Mimi wcina i pije baardzo dużo- zawsze była drobnej budowy a teraz bardzo dużo sie jej robi .... zeby tylko było dobrze wszystko :niepewny:

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 26 listopada 2007, 21:09

nika73 pisze: I zaczęłam dochodzenie.... docisnęłam córcię 8- letnią ... hmn... jeszcze nie bardzo uświadomioną :oczami: .. która 2 razy w tygodniu zostaje sama popołudniami w domu na ok. 1,5 godziny ( wożę syna do szkoły muzycznej ) i okazało się, że 2 czy 3 razy wypuszczała świnki razem :oh: ( prosiłam, żeby tego nie robiła, bo się nie znają wiec mogą się pogryźć :chytry: )

No ale jak widać moje kochane dziecko postanowiło samo sprawdzić :zly: o czym mnie wcześniej nie poinformowała i efekt
najprawdopodobniej sie pojawi.... nie bardzo wiem kiedy, bo Miśka nie jest w stanie mi powiedzieć kiedy miedzy
5 a 27 października je wypuszczała :zakrecony:

No to Ci córa zrobiła niespodziewankę ;)
Teraz tylko czekać na maluszki :) Lepiej, żeby wypączkowała przed 1 styczniem - wiadomo fajerwerki i te inne bajery = dodatkowy stres dla prosiąt... Trzymamy kciuki, aby wszystko obyło sie bez większych komplikacji :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca