Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila-pochwal sie maluszkiem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 15 listopada 2006, 10:40

Nie ma co przesadzać z ta ciażą. Jakby wszyscy mysleli, po co obciążać samiczkę ciąża i porodem to gatunek by wyginą albo byłyby tylko świnki rasowe. A jak rodzice chcą mieć dziecko to adoptują czy najpierw starają się o własne? Jak ktoś hoduje świnki i ma parkę to wiadomo, że będzie chciał , żeby miały młode. Mam nadzieję tylko, że wczesniej zapewni im domy.

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vixia16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vixia16 » 15 listopada 2006, 18:03

Ja nie mam narazie warunków na małe świnki i nawet nie zabardzo mi sie śpieszy rzeby je mieć. A zreszta i tak nieznam nikogo kto ma samiczkę .. :P

[ Dodano: 15 Lis 2006 18:03 ]
Bo gdyby mój gucio miał społodzic młode to z pewnością bym chciała je zabrać też do siebie.. :P Jak juz by były starsze ..

Obrazek Gucio

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 18 listopada 2006, 15:29

Ja jeszcze nie mialam młodych, ale jak to hodowca rasowych świnek morskich planuje mioty. Oczywiście prosiaki z rodowodami, bo nie należę do tych co rozmnażają swoje nieszczęście...

Obrazek

Awatar użytkownika
vixia16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vixia16 » 18 listopada 2006, 18:31

co rozmnażają swoje nieszczęście
Czemu nieszcześcia.. ? :unsure:

Obrazek Gucio

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 18 listopada 2006, 20:17

Chodzi o to, że nieszczęście jest potem ze znalezieniem odpowiednich domów, aby świniak nie poszedł na karmówkę itp. Sama świnka nie jest nieszczęściem. Może trochę źle się wyraziłam :)

Poprawiłem błędy//pustula

Obrazek

Awatar użytkownika
vixia16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vixia16 » 18 listopada 2006, 20:24

Nie no ok :P Racja lepiej rozmnażać rasowe świnki ale te bez rodowodu tez można. :P

Obrazek Gucio

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 19 listopada 2006, 20:09

To że świnka ma rodowód to nie znaczy, że nie zostanie bezdomna, nie ma znaczenia czy to świnka rasowa, czy nie. Nie każdy może sobie pozwolic na świnkę za ponad 100 zł. Więc w sumie nawet takie kundelki są chętniej kupowane, bo tańsze. Jeśli jest zapotrzebowanie na świnki (obojętne czy rasowe, czy nie rasowe), to można rozmnażac, przynajmniej będzie pewnośc, że maluchy znajdą dobry dom.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
vixia16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vixia16 » 19 listopada 2006, 20:19

Najlepiej przed przyjściem na świat zapewnić maluchom dobrych opiekunów lub dobry sklep zoologiczny :P

Obrazek Gucio

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 19 listopada 2006, 20:44

Własnie mi chodzi o to, że niektórzy rozmnażają bez głowy, a później prosiaki trafiają do sklepów zoologicznych, bo nie ma co z nimi zrobić. Hodowca zadba o to, żeby prosiaki znalazły dobry dom, albo zostały u niego.

Obrazek

Elizabeth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elizabeth » 23 listopada 2006, 22:31

Mój 'samczyk' niespodziewanie urodził mi trzy młode świnki - dwie samiczki i samczyka :D

A co do planowanego rozmnażania świnek - uważam, że jeżeli zdecydowałabym się teraz jeszcze raz zaciążyć moją samiczkę, musiałabym zaplanować to od początku do końca - przede wszystkim mieć pewność, że znajdą się dla maluchów dobre domy. Ale nie mówię, że w ogóle nie można rozmnażać nierodowodowych świnek... :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca