Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciąża?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
Maciej.J
Hodowca
Świnki morskie: Jura------Hakuna------Julia------Rey------Cinderella
Kontaktowanie:

Re: Ciąża?

Postautor: Maciej.J » 12 sierpnia 2013, 14:03

Naprawdę? Czyli hodowca nie powinien ich trzymać razem z rodzicami, żeby nie dopuścić do kazirodztwa? Mam rację?

Samica przed porodem ma być oddzielona od samca, aby nie zajść w ciążę znowu. Małe po 3-4 tyg się oddziela (samce od samic).
Więc pytam czy świnka około 3-3,5 miesięczna ważąca 600 g może być ciężarna?

Jest to ogromna nieodpowiedzialność z Twojej strony yanian, świnka powinna mieć minimalna wagę 700-800g, żeby w ogóle można było do niej dać samca, a co do wieku to niecałe 4 miesiące to stanowczo za mało na krycie!! To jeszcze dziecko!!
Nie będę podawać nazwiska na forum.

Dlaczego nie? Toż to jest straszne, że ktoś kto nazywa się "hodowcą" sprzedaje samicę do samca i to do niezarejestrowanej hodowli, jak i nie umie rozpoznać płci...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 12 sierpnia 2013, 15:39

Właśnie dlatego martwie się o samiczkę, bo wyczytałam, że powinna mieć min 700 g a nasza miała 500 g! Mam ochotę zrobić awanturę temu facetowi od którego ją kupiłam. Załamaliście mnie:( Czyli ona może być w ciąży kazirodczej!!! :sleepy:
Jak połączyłam zwierzaki to wtedy samczyk skoczył na samiczkę, ale ona uciekała. Rozdzieliłam je wtedy i zadzwoniłam do hodowcy i on mnie zapewniał, że mi się wydaje i że one pewnie chciały się tylko bawić. Przy drugim telefonie powiedziałam mu że to dziewczynka i on przyznał, że jego żona właśnie też to powiedziała i że wymieni ją na inną, ale dzieci już się przyzwyczaiły i zrezygnowałam. Jednak zapewnił mnie, że samiczka jest zdecydowanie za młoda i że w ciąża nie zajdzie.
No trudno, teraz to tylko mogę jak najlepiej opiekować się samiczką. Mam nadzieję, że będziecie mi pomagać :blush:

Maciej.J pisze:Jest to ogromna nieodpowiedzialność z Twojej strony yanian, świnka powinna mieć minimalna wagę 700-800g, żeby w ogóle można było do niej dać samca, a co do wieku to niecałe 4 miesiące to stanowczo za mało na krycie!! To jeszcze dziecko!!

Rany wiem! Strasznie się martwię, że coś jej się stanie, albo że maluszki urodzą się kalekie.
Jestem strasznie zła na tego sprzedawcę. Jak on może nie wiedzieć takich podstawowych rzeczy i hodować świnki :evil:

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 12 sierpnia 2013, 17:44

Nawet zarejestrowani hodowcy często nie mają wiedzy nt. hodowli świnek morskich, czasem nawet śmiem wątpić w wiedzę tych lepszych hodowców, bo o takiej np. Straszyńskiej, to szkoda gadać.
Pozostaje trzymać kciuki, żeby z inbredu nie było żadnych wad genetycznych.

Obrazek

poziomka15
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poziomka15 » 12 sierpnia 2013, 21:34

Moi drodzy po co pytacie o nazwę hodowli a także o to czy jest ona zarejestrowana skoro od razu wiadomo ze jest to typowe pseudo. Przecież świnka o która chodzi jest rozetką a jak wiadomo w polskich hodowlach nie ma jeszcze rasowych rozetek.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 13 sierpnia 2013, 3:57

A to może powinniśmy spytać o adres hodowli :D ?
Co prawda mamy w polskim prawie luki i nic nie można hodowcy zrobić, ale postraszyć i odwiedzić zawsze można.

Obrazek

Awatar użytkownika
Maciej.J
Hodowca
Świnki morskie: Jura------Hakuna------Julia------Rey------Cinderella
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej.J » 13 sierpnia 2013, 14:32

poziomka już są w polsce rasowe rozetki ;) Hodowle niektóre już wprowadziły w szeregi tą cudną rasę :)

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 14 sierpnia 2013, 23:12

Witam.

Byłam u innego hodowcy, który ma u siebie niezłe zoo. Świnki morskie na wybiegu razem z kurami i kogutami, niesamowite ptaki, węże, itp. I on mi powiedział, że jest na 100 % pewny, że nasza Basia nie jest w ciąży. Mówił, że jeżeli samiczka jest za młoda i nie chce, to nie ma siły, żeby samczyk coś wskórał. Stwierdził, że jest przejedzona. Powiedział mi też, żeby trzymać razem świniaki, bo jeżeli samiczka go goni i gryzie po tyłku to mogę być spokojna.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 14 sierpnia 2013, 23:24

yanian pisze:Mówił, że jeżeli samiczka jest za młoda i nie chce, to nie ma siły, żeby samczyk coś wskórał.

:lol:
Trzymanie świnek morskich, z ptakami, czy wężami nie jest zbyt rozsądne. Prosimy namiary na [email protected] być może trzeba będzie złożyć temu "hodowcy" wizytę.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 14 sierpnia 2013, 23:25

Nie wiem co powiedzieć. Serio. A nie chce się wyrażać nieparlamentarnie, więc żadne z nasuwających mi się słów nie pasuje.
Jak można trzymać na jednym wybiegu świnki i ptaki, wtf? Skąd ty bierzesz tych hodowców, z panopticum? Przejedzona...? Ku#$#%#$%#$3 ta samiczka nie jest zbyt młoda już od 2 miesięcy, skąd ten typ się urwał!

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 14 sierpnia 2013, 23:50

Oczywiście, że nie z wężami! Hodowca twierdził, że z ptakami świnki dobrze żyją. Mają wielki wybieg, domki z półpieni, siedzą w kurniku, nie sądze, żeby im się krzywda działa :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”