Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Nynak
Użytkownik
Świnki morskie: Watson i Adolf :)
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: Nynak » 27 stycznia 2016, 16:15

Tak.... Rzeczywiście Befana30 masz racje. Pytanie teraz czy doszło do zapłodnienia... Oby nie...
O kastracji czytałam, o tych 6 tygodniach wiem, wiem o ryzyku nie wybudzenia się z znieczulenia i o tym że najlepiej poniżej dwóch lat... :(.... bardzo boję się tego ryzyka, w końcu Watson to mój kochany rodzynek. Dlatego wymyśliłam już co zrobić z małą kruszynką. Moja młodsza siostra od dawna chciała świnkę, nawet dostała w tamtym roku, ale mała zmarła bo okazało się że zwierzątko od początku było chore. :( Teraz prawdopodobnie przygarnie małą Sherlock, sprawa rozwiąże się dziś wieczór. Jeśli przygarnie ją, nie będę musiała kastrować Watsona. Jeśli nie, mała zostanie a Watson pożegna się z swoimi klejnotami. Pozostało już tylko czuwać nad małą i w razie czego ratować i zrobić wszystko co w naszej mocy o dobre rozwiązanie jeśli doszło do zapłodnienia. :(

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 27 stycznia 2016, 18:03

Wydaje sie naprawde dobrym rozwiazaniem- po pierwsze nie ma ryzyka niewybudzenia sie z narkozy choc Watson jest dorodnym, zdrowym samcem i to widac ;) po drugie nie bedziesz musiala czekac 6 tygodni, by je ponownie polaczyc czemu nieraz towarzyszy zawodzenie samca czy generalnie ciagly kwik obydwu poniewaz sie wyczuwaja.
Jesli chodzi o mala to naprawde mam szczera nadzieje, ze mimo wszystko nie doszlo do zaplodnienia, bo to by bylo dla niej wielkim ryzykiem- z tego co wyczytalam masa samca nie moze przekraczac 300gr wiecej anizeli waga samicy, wiec sama widzisz, ze tutaj roznica jest naprawde kolosalna poza faktem, ze Sherlock'czka jest moze miesieczna swinka albo i mniej :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Nynak
Użytkownik
Świnki morskie: Watson i Adolf :)
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 27 stycznia 2016, 19:56

Wszystko okaże się z czasem. W powitaniach w swoim wątku napiszę jak się potoczyły losy Sherloczki :) Dzięki za odpowiedzi i szybką weryfikację ;)

Dyttka
Użytkownik
Kontaktowanie:

czy to samczyk czy jednak samiczka? prośba o pomoc

Postautor: Dyttka » 31 stycznia 2016, 13:11

hej jak juz pisaam we wczesniejszym temacie zakupilam do mojego swiniaczka drugą samiczkę. przy probie laczenia moja zaczela jakby "kopulować" takie ruchy. stad prosba o pomoc moze wy ocenicie czy to samiec czy samiczka
12659637_1106667052712109_1039907403_n.jpg

Tak, dostałaś we wcześniejszym temacie nawet linka do wątku, w którym wrzuca się fotki celem ustalenia płci. Po co więc zakładasz nowy? A stosowny wątek był już w tym samym dziale...
GalaxySparkle

EDIT:
sorry jestem nowa na forum, myślałam,że ten wątek będzie do tego celu jak najbardziej odpowiedni. nie łapię się jeszcze we wszystkim,nie odbieraj tego jako jakąś ignorancję z mojej strony. co mam w tym przypadku zrobić usunąć go czy mogę dostać tutaj pomoc której potrzebuję??

Używać funkcji Edytuj. Nic nie kasować, od tego ja jestem. Jak widzisz, cały ten wątek służy wrzucaniu fotek i ustalaniu płci.
GalaxySparkle

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 4 lutego 2016, 8:32

Na pierwszy rzut oka powiedzialabym samiczka, jednak swinka jest mloda, zdjecie niezbyt wyrazne, a ta perfekcyjna kuleczka w gornej czesci miejsca intymnego jest podejrzana, bo sugerowalaby samca :sly:
Moze wstaw zdjecia starszej swinki, Niny tak..? wtedy mozna sprawdzic czy aby z Niny nie zrobi sie samiec, bo te odruchy "kopulowania" sa dosc podejrzane.

kajusia1987
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kajusia1987 » 4 lutego 2016, 20:44

witam!
Jestem tutaj nowa i już mam prośbę o pomoc przy ustaleniu płci.
Na podstawie zdjęć z pierwszej strony tematu, wnioskuję, że mam parkę, jednak nie jestem pewna płci jednej z nich.
świnki mają skończony miesiąc. Pomóżcie proszę!

Świnka nr 1 (samiczka???)
Obrazek

Świnka nr 2 (samczyk???)
Obrazek
Obrazek

Jutro wydaję świnkę nr 1 i chciałabym wiedziec co wydaję ;)
Jeśli druga to samczyk też będę musiała oddać a nie chciałabym ;(

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 4 lutego 2016, 21:19

Wedlug mnie zarowno pierwsza jak i druga to samiczki, choc przy drugiej futro i ciemna "plamka" przeszkadza ;)

kajusia1987
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kajusia1987 » 4 lutego 2016, 21:44

Też obstawiałam dwie samiczki jeszcze kilka dni temu, a teraz mam wątpliwości co do 2 bo chcemy ją zostawić z racji tego, że wiele z nią przeszliśmy (łącznie z karmieniem strzykawką) dlatego obawiam się, żeby to nie był samiec jednak. W domu mam dwie duże samiczki więc same rozumiecie ;)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 lutego 2016, 9:01

Wlasnie przy drugiej swince widac bardziej to takie niezbyt perfekcyjne koleczko gdzie normalnie kazdy samiec ma pracie- ale widac rowniez skosne "naciecia" po bokach co jednak sugeruje samiczke tym bardziej ze samce, tam gdzie powinny sie znajdowac jaderka sa bardziej opuchniete co z wiekiem sie powieksza poza tym cale miejsce intymne jest owalne u samcow , a samiczek perfekcyjnie okragle.
Jesli masz watpliwosci to ucisnij lekko kciukiem nad tym "koleczkiem" ktore sugerowaloby "dzyndzla" i jesli to samiec to wysunie sie dosc duze pracie.
Moglabys rowniez poczekac ok.tygodnia albo i dwoch z decyzja i wtedy napewno latwiej bedzie zinterpretowac plec ;)

kajusia1987
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kajusia1987 » 5 lutego 2016, 15:31

Wkleję, może lepsze zdjęcie jak zrobię rano. Wtedy inaczej to wygląda.
A jak naciskam to niby nic się nie wysuwa, ale ja nie wiem jak powinno więc ciężko określić...
:(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca