Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciąża?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ciąża?

Postautor: yanian » 15 sierpnia 2013, 20:05

vagina_denata pisze:Jak na dorosłego mało, ale on jeszcze ciągle rośnie. Weź też pod uwagę, że samiec jest ze sklepu, a świnki z pseudo osiągają mniejszą wagę i mniejsze rozmiary niż te z dobrych hodowli.

Z diety wykluczyłabym suchy chleb, bo nie niesie ze sobą nic wartościowego dla świnki, a niepotrzebnie ją zapycha i jest kaloryczny. Możesz dorzucić ogórki, pomidory, buraki i inne popularne warzywa :)

Oczywiście je ogórki, pomidorków nie chce, kupuje botwinkę. Takie buraczki całe jej dawać czy obrane?
Co myślisz o jej zachowaniu, napisałam w poprzednim postcie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 sierpnia 2013, 20:26

Ja nie obieram chłopcom warzyw (z resztą sobie też :p ).
A jej zachowanie - jest ciężarna, więc obecność samca ją złości, powinnaś go odseparować. Wypukłość na zadzie może oznaczać rozchodzenie się kości miednicy, ale nie jestem tego pewna.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 15 sierpnia 2013, 20:27

Co do jedzenia i ogólnie opieki nad młodymi:
- warto zważyć je jakiś czas po urodzeniu (jak już matka je umyje i napiją się mleczka) i ważyć regularnie o tej samej porze dnia,
- przez pierwszą dobę życia masa może nieznacznie spaść,
- masa urodzeniowa, w zależności od miotu może mieścić się w granicach 70-120 gram. Poniżej dolnej granicy gwałtownie maleją szanse na przeżycie,
- maluchy od razu nie jedzą tego, co matka. Zwykle w drugiej dobie życia dopiero sięgają po sianko, w trzeciej po resztę pokarmów,
- karmienie mlekiem; samce do 3 tygodnia, samice do 4 tygodni. To z racji tego, że synek może już po 3 tygodniach życia zapłodnić matkę,
- zdrowy przyrost masy, jaki odnotowują nasze Domy Tymczasowe, to około 10 gram na dobę.

To chyba wszystkie z możliwych porad. Przy większych miotach (4-5 osesków) trzeba zwrócić uwagę, czy matka nie wymaga pomocy, przy rozpakowaniu (przerwanie błony). Polecam także zakupić karmę Beaphar Care +, która jest sprofilowana pod ciężarne i karmiące, a i oseski ładnie na tym rosną :)

Najważniejsze! Oddziel samca. Istnieje ryzyko ponownego zajścia w ciążę podczas rui poporodowej (do 72h po)

Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 15 sierpnia 2013, 20:39

Jak zabieram jej samca to starsznie płacze i staje na 2 łapkach i wygląda z klatki. Jak je wypuszcze to chodzi za nim krok w krok. Ale dzisiaj ciągle go podgryza, ale może dlatego że on wiecznie je i ciągle jest przy misce.Planuje go oddzielić natychmiast jak urodzi.
Jeszcze jedno czy ona powinna mieć domek w klatce na czas porodu, bo na filmikach nie ma domków i wydaje mi się, że jest troszkę za mały.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 15 sierpnia 2013, 20:43

Oddziel teraz, bo nie wiesz, kiedy urodzi. A jak w nocy? A tak najczęściej świnki robią, żeby nikt nie widział, to co wtedy?
Co do domku... jest potrzebny, żeby matka i maluchy czuły się bezpiecznie, ale jeśli uważasz, że może być za mały, to warto wymienić im na większy.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 sierpnia 2013, 20:47

Jak urodzi będzie za późno, bo świnki mają tzw. ruję poporodową i natychmiast po porodzie dochodzi do kopulacji i kolejnego zapłodnienia. Parkę trzeba rozdzielić już teraz, tym bardziej, że nie wiesz ile czasu świnka jest w ciąży i kiedy tak naprawdę urodzi.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 15 sierpnia 2013, 20:59

Ok, dzięki za rady. Dałam pomidorka i o dziwo zjadła bardzo dużo a wcześniej nie chciała. Samczyk nie ruszył.

Zabrałam samca, ale żal mi samiczki, wskoczyła na domek i wypatruje i piszczy :(

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 15 sierpnia 2013, 21:57

postaw klatki koło siebie aby mogły się wąchać przez klatkę może to coś pomoże, jak ja moje piękne rozdzieliłam, bo Iga zrobiła się agresywna wołały się na początku ale kojec jednej i drugiej stoi koło siebie i jak się widzą i wąchają przez ścianę są spokojne :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 16 sierpnia 2013, 20:39

Namacałam dwa prosiaczki mają około 3-4 cm. Ruchy czuć rzadko ale już nieco mocniej. Kiedy mogę spodziewać się porodu? Samiczka waży 630 g.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 sierpnia 2013, 20:46

Co do dnia nikt tego nie określi, ale już się szykuj :) I nie macaj samiczki za bardzo, ciężarne to bardzo irytuje.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”