Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila-pochwal sie maluszkiem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Milka urodziła :) !

Postautor: Talia » 12 listopada 2011, 17:22

Waga nie jest zła :) Ila mamusia ma miesięcy?
Jaką karmę dajesz świnkom? Z moich doświadczeń najłatwiej je im się Cavie Complete - jest krucha i dość miękka ;)
Moje maluszki najszybciej nauczyły się jeść pomidora i ogórka, oczywiście jak juz zaczynały to kroiłam wszystko na małe kosteczki :mrgreen: I uważaj bo bywają zadziorne w stosunku do siebie, Aslan jak miał z 2tyg dziabnął Anastazję w wargę tak że krew się polała. I to o głupi kawałek papryki.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 12 listopada 2011, 22:20

U mnie mama i oseski zajadają się Beaphar Care + ale ta karma jest dość droga, CC im nie specjalnie podchodzi. Pozostałe rzeczy a zwłaszcza sieczkę Dodsona zjadają w tempie express.
Z rozpoznaniem płci takim 100% poczekałabym tydzień wtedy już zazwyczaj nie ma wątpliwości.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Użytkownik
Świnki morskie: Oskarek [*], Roxy
Kontaktowanie:

Postautor: Domino » 13 listopada 2011, 10:22

ruby_anger pisze:Ja ostatnio kupilam ta karme,nie chca jej jesc bo strasznie mocno pachnie ziolami,Twoja tez tak pachnie?

Ja kiedyś dawałem Oskarkowi tą karmę ;) . Bardzo ładnie pachnie ziołami i Oskar jak ją jadł to aż mu się uszy trzęsły :) .Każda świnka ma inny gust :D Ale zrezygnowałem z niej ponieważ jest strasznie droga 250g za 15,50zł i się przerzuciłem się na cavia complete

Padme1991-Tak małe mogą dostawać owoce i warzywa takie które dostają dorsłe. Tylko radzę się ograniczyć z pomarańczami,mandarynkami itp bo są dość kwaśne. Oczywiście możesz podawać raz do czasu. Radzę zmienić karmę na cavia complete. Jest to polecana karma dla świnek morskich. Drugiej śwince też będę karmić ją cc ;)

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 13 listopada 2011, 15:55

Dla maluszków wszystko co nie wywołuje wzdęć jak najbardziej może być :) I nie za dużo zieleniny, bo bywa że dostają rozwolnienia.
Równiez polecam zmienic karmę na Versele Laga.

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Emilka zwana Milką ;)
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 15 listopada 2011, 9:04

Wrzucam kilka obiecanych zdjęć.
Świnki są bardzo ruchliwe, coraz więcej jedzą i przybierają powoli na wadze :)
Załączniki
20111113113.jpg
20111113112.jpg
z mamusią :)
20111113105.jpg
20111113100.jpg

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 15 listopada 2011, 12:03

Też tak mysle ;p
Na razie jednak nie za bardzo przepadają za swieżym jedzonkiem - skubną czasem cos ale nie dużo. Za to wcinają ze smakiem sianko. I zauważyłam, że bardzo obgryzają domek wiec sciągnęłam niżej kostkę wapienną zeby ją gryzły - mozna tak? Bo słyszałam różne opinie na temat takich kostek :/
"Stare" swinki nigdy jej nie lubiły, ale jak widzę młodym przypadła do gustu.
I póki co szukam nowej rodzinki dla swinek, bo niestety nie mam warunków by zatrzymać wszystkie choć bardzo bym chciała :(
Co prawda jesli nie znajdzie się nikt chętny na swinki to zostaną u mnie ale będzie im troszkę ciasno we 4...

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 5 grudnia 2011, 21:28

Piszę nowy post bo nie wiem czy po edycji poprzedniego by się to wyświetliło a zależy mi by ktoś tu zajrzał i pomógł, bo sprawa płci prosiaków się zagmatwała. Sama już nie wiem jak to z nimi jest, dlatego proszę o pomoc.
Załączniki
SDC11908.JPG
świnka 2.
SDC11907.JPG
świnka nr 1, Bambi (tak myślałam)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 grudnia 2011, 0:49

Na pierwszy rzut oka chopaki,ale drugie zdjecie kiepskie,zrob jeszcze raz ,ale nacisnij lekko brzuszek tuz nad narzadami,jesli jest siurak to sie wysunie a dziewczynka bedzie miala literkeY

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 6 grudnia 2011, 17:01

Hmmm nie bardzo wiem jak by to miało wyglądać, na moje oko nic się nie wysuwa, może minimalnie, ale jakoś za duże to to nie jest ;p
a czy chłopak na chłopaka by wskakiwał od tyłu? Bo zdarzyło się tak w zeszłym tygodniu że ten czarny próbował na tego brązowego wskakiwać lekko. Przy czym u tej czarnej swinki bardziej widać Y nawet jak naciskam nad brzuskiem. Tylko zdjęcia tego czarnego prosiaczka cały czas wychowdzą niewyraźne, nie wiem czemu :/

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 grudnia 2011, 18:26

padme1991 pisze:a czy chłopak na chłopaka
Oczywiscie,ze tak,nawet samiczka na samiczke wskakuje,Daisy skacze i do tego dupka rusza :lol: a jak ucisniesz lekko palcem tuz nad i lekko w gore,tak jakbys wciskala palec do srodka i w gore,wtedy siusiaczek sie wysunie,jak jest oczywiscie

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca