Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila- problemy z potomstwem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: "Zastępcza mamusia"

Postautor: kdp2 » 13 grudnia 2011, 8:00

W takim razie jak Twoja Hime tak ładnie maluszka traktuje to możesz spokojnie maluszka z nią zostawiać, maluszek potrzebuje teraz dużo ciepła żeby się nie wyziębił. Możesz dać mu np. jakąś norkę . Obserwuj też czy maluszek nie będzie próbował ssać Twojej świnki i jej reakcji na takie podchody.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karh
Użytkownik
Świnki morskie: Noki, Mordka, Czarnula, Hime, Sano, Osa, Hus, Białka, Szalik
Kontaktowanie:

Postautor: Karh » 13 grudnia 2011, 18:32

Mały do norki ani domku wchodzić nie chce ale razem z dwójką maluchów od Hime upodobał sobie polarową poszewkę, fajnie wygląda jak ją przeciągają pod boczną ściankę domku i się pod nią gramolą. A mały z tego co zauważyłam to raczej drugiej mamusi nie próbuje ssać, albo się w nią wtula tak z boku albo swój łepek jej pod głowę chowa ale akurat wtedy ona go "myje". Najlepsze jest to że ona tak delikatnie nie obchodziła się ze swoimi dziećmi jak z nim, ale to chyba akurat dobrze. Zwłaszcza że jego biologiczna mama woli biegać po mieszkaniu i męczyć pluszaka który stoi obok biurka niż się nim zajmować.

Awatar użytkownika
Shina
Użytkownik
Świnki morskie: Tomek.
Kontaktowanie:

Postautor: Shina » 13 grudnia 2011, 22:04

Chyba pozostało Ci już tylko małego dokarmiać."Zastępcza" mama nie karmi,prawdziwa (biologiczna) nie karmi.Nic innego,jak dokarmiać. :|

"Ludzie dzielą się na tych co lubią koty oraz tych, którzy je dopiero polubią."

Awatar użytkownika
Karh
Użytkownik
Świnki morskie: Noki, Mordka, Czarnula, Hime, Sano, Osa, Hus, Białka, Szalik
Kontaktowanie:

Postautor: Karh » 13 grudnia 2011, 22:45

Hehe przyszło co do czego to ja zostałam zastępczą mamą, chociaż Hime mi pomaga [w końcu małego wylizywać/myć nie będę ;) ]

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 13 grudnia 2011, 23:10

Przepraszam, ale nie mam czasu czytać całego tematu.
Napisze tylko w skrócie. Sprawdź czy samiczka ma pokarm, ew czy malec w ogóle próbuje ssać.
Często jest tak, że maluch dokarmiany nie próbuje nigdzie indziej szukać pożywienia - o tak z lenistwa, bo od nas dostaje go dużo. Są również teorie, że mleko uzależnia. I faktycznie najczęściej te maluchy które są ręcznie dokarmiane później smakują innych rzeczy, nie interesują się stałym pokarmem. Może warto za kilka dni przerzucić się na karmę ratunkową, np taką firmy 'kapuszek' :mrgreen: którą można zakupić na caviarnii http://swinkimorskie.eu/forum/viewtopic ... +ratunkowa
Z początku polecałabym wprowadzić w małej ilości między posiłki mleczne. Później stopniowo zamieniać posiłek mleczny na karmę ratunkową. Ma ona na pewno bardziej zbliżony skład do karmy stałej, co może zachęcić malucha do jedzenia suchej karmy.
Pozdrawiam

nowak97
Użytkownik

Świnka urodziła dwie małe i je gryzie

Postautor: nowak97 » 22 lutego 2012, 21:10

Witam , mam problem świnka dzisiaj urodziła dwie małe. Na początku wszystko było okej , nagle patrze i liże-gryzie jej tyłek a potem je buzią zębami ciągnie za grzbiet do góry i odsuwa ? Dlaczego i tak dwie ? Proszę pomocy !! Dosypałem jej jedzenia do michy i je a młode siedzą na rogu klatki ? Co robić ???

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Re: Świnka urodziła dwie małe i je gryzie

Postautor: Mufeska » 22 lutego 2012, 21:13

No, mi się wydaje, że je myje w taki sposób, ale wynika z tego, co napisałeś/łaś, że trochę brutalnie, a poza tym... nie karmi ich? Wcześniej młode piły mleko, czy zostały odtrącone?

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

nowak97
Użytkownik

Postautor: nowak97 » 22 lutego 2012, 21:18

Piją obecnie mleko , i ona liże jej dupę tak to napiszę , tak piły normalnie

i słyszę jak liże

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 22 lutego 2012, 21:36

Ooo, to bez obaw. :)
Chyba każda świnka wylizuje młode.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Jaaaa

Re: czemu świnka rodzi niezdrowe młode?

Postautor: Jaaaa » 25 lutego 2012, 13:38

Przyczyna może być tak jak wspominają inni.. Skoro świnka miała coś z oczkiem to nie trudno się chyba domyślić co może stać się z młodymi... I Owszem, jestem za słowami znanych hodowców.. Nigdy nic nie wiadomo.. Kupując w sklepie zoologicznym możemy kupić np, rodzeństwo... i co ? będzie problem.. Nawet w tych sklepach sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają.. I osobiście byłam tego świadkiem.. Także zanim przystąpi się do "rozmnażania" trzeba wszystko wiedzieć na ich temat. One też mają uczucia..

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca