Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciąża?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Re: Ciąża?

Postautor: Fionka » 17 sierpnia 2013, 13:20

Świnki są różne jedne to takie "pijaczki" i piją bardzo dużo inne piją mało lub prawie wcale :) Basia może być tym 2 typem i nawet podczas ciąży może nie czuć zapotrzebowania na dużą ilość płynu :) A jak dodatkowo jak powiedziała Asia dajesz jej soczyste owoce i warzywa to może w ten sposób ona zaspokaja potrzebę picia :)

moja Tośka od pierwszego dnia z nami piła dużo ok 200 ml na dobę, ale już wtedy była w ciąży, a obie moje dostają warzywka i owoce :) ale dla porównania Iga ma poidełko 60 ml i jak na dobę wypija połowę to jest dobrze :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 17 sierpnia 2013, 21:06

Jeżeli chodzi o to miejsce na tyłku, tak gdzie miałby być ogonek, to nie ma rozwarcia, tylko na mały palec. Więc pewnie jeszcze trochę.

diamencik
Użytkownik
Świnki morskie: Reksia Mopsia Łatka
Kontaktowanie:

Postautor: diamencik » 17 sierpnia 2013, 21:53

Zastanawiam się, czy mojej Mopsi zdjąć półkę, bo wskakuje na nią, a już jest w zaawansowanej ciąży :hmmm:

Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 17 sierpnia 2013, 22:36

Ja mam ten sam dylemat z domkiem. Skacze na dach i gryzie kraty. Chyba jest samotna :(

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 17 sierpnia 2013, 23:11

Jeśli świnka skacze na domek/półkę to na czas ciąży pozbądźcie się tego z klatki. Skacząc może uszkodzić płody.

Obrazek

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 19 sierpnia 2013, 19:49

Moja Askja przed samym porodem zachowywała się normalnie. Żadnego rozwarcia jej nie sprawdzałam. Dzień wcześniej zachowywała się jakby szaleju sie najadła, wariowała jak głupia. Rano jak wstałam, od razu do niej zajrzałam, nic się nie zmieniło, jak zawsze czekała na śniadanko. Poszłam od razu do lodówki zrobić dla małej jedzonko jak zawsze, gdy wróciłam po 3 minutach max był już jeden prosiaczek, stwierdziłam, że wyjdę by jej nie speszyć, wróciłam z kawą i było już po wszystkim. Jeszcze tylko resztki wychodziły. Świnka sama sobie poradzi, nie stresujcie ich tak, dla nich to też jest stres, zwłaszcza, że są młode o ile się nie mylę.
A z tym domkiem, to faktycznie może być bardzo niebezpiecznie, lepiej go wyjąć, osobiście w to miejsce polecam zrobić prowizoryczny hamak ze ściereczki, by świnka czuła trochę intymności, ale najlepiej taki by na niego nie weszła, a Ty mogłabyś wszystko obserwować. Moja właśnie w takim miejscu urodziła.

Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 19 sierpnia 2013, 22:39

Hamak to może być pomysł. Nasza Basia ma poduszeczkę, ale odkąd wyjęłam domek to zmieniła kąt i już nie śpi na poduszce.

Czy to normalne, że świnka w tak zaawansowanej ciąży śpi na brzuszku z tylnimi łapkami wyciągniętymi wzdłuż do tyłu? Nie zrobi nic maluchom?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 sierpnia 2013, 23:06

Na plecy się przecież nie przekręci :p Świnki zawsze śpią albo w takiej pozycji, albo lekko na boku z jedną stopą wyciągniętą. Inaczej nie mają jak.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

diamencik
Użytkownik
Świnki morskie: Reksia Mopsia Łatka
Kontaktowanie:

Postautor: diamencik » 20 sierpnia 2013, 1:59

Czy śwince trzeba przygotować miejsce, gdzie urodzi? W tej chwili na macie ma podusię, na której śpi. Czy mam wyścielić klatkę sianem, czy zostawić jak jest?

Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 20 sierpnia 2013, 8:58

Ja położyłam poduszkę i zrobiłam hamak. Myślę, że jej to wystarczy.

Basia waży 700 g :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”