Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak myślicie,wykastrować go ?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
MiłośniczkaProśków

Jak myślicie,wykastrować go ?

Postautor: MiłośniczkaProśków » 2 lipca 2011, 12:19

Otóż,chodzi o to,że ....
Mam dwie świnki morskie,samca i samicę (wiem to od niedawna) Cosię i Harpuna.Mieszkają w oddzielnych klatkach,po 80 cm. I tak się zastanawiam,czy wykastrować Harpuna,żebym potem mogła połączyć ich klatki ? Bo czytałam,że jeżeli klatki znajdują się w tym samym pomieszczeniu,to samiec może tęsknić za samicą. Zresztą świnki to zwierzęta stadne więc lepiej jest,jeżeli są razem.Gdybym wykastrowała samca to raz,że mieliby dużą klatką (160 cm po połączeniu) a dwa,że nie tęsknił by już za samicą. Jednak sama nie jestem jeszcze co do tego przekonana. Bardzo proszę o pomoc ;) No i jeszcze była bym wdzięczna,gdybyście napisali mi coś na temat tego zabiegu itp.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Jak myślicie,wykastrować go ?

Postautor: Karl Ruger » 2 lipca 2011, 12:30

Myślę, że warto zaryzykować. Nie bądź pesymistką ;) Rodzice nie będą narzekać na bałagan, bo będzie jedna klatka i w niej obie świnki ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 2 lipca 2011, 13:03

viewtopic.php?f=8&t=2535&p=37858&hilit=kastracja#p37858 Poczytaj sobie to, pisze tu dużo o zabiegach. ;) Ps: Wysłałam Ci Miłośniczko Prośków 2 wiadomości, nie wiem, czy doszły. ;) Ja raczej tez bym go wykastrowała, no ale nie wiem, trochę bałabym się, że wystąpią jakieś komplikacje. Poszukałabym więc dobrego weterynarza, który wykonałby ten zabieg. :)

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 2 lipca 2011, 13:04

Becia - dzięki :D
Teraz dwie,fakt ;)

Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pohjola » 15 lipca 2011, 21:53

Oczywiście, że wykastrować. Ryzyko przy zabiegu jest minimalne, to rutynowy zabieg trwający 15-20min.
Razem świnki będą szczęśliwsze. Wyślę ci jeszcze pw, bo nie wiem czy tu moge linki dawac :?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 lipca 2011, 1:32

Pohjola pisze:Oczywiście, że wykastrować. Ryzyko przy zabiegu jest minimalne, to rutynowy zabieg trwający 15-20min.
Razem świnki będą szczęśliwsze. Wyślę ci jeszcze pw, bo nie wiem czy tu moge linki dawac :?

Możesz, zezwalam :p A mówiąc poważnie, to jeżeli macie linki do dobrych stron na dany temat, stron dobrych klinik weterynaryjnych itp. to wręcz wskazane jest, żeby się podzielić :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”