Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zalecany wiek

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
poziomka15
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zalecany wiek

Postautor: poziomka15 » 24 sierpnia 2011, 14:20

Witajcie.
Mam samiczkę świnki morskiej której wiek szacuje się na 1-1,3.
Chciałabym aby została matką. Zanim podjęłam tą decyzję zadbałam aby w razie narodzin maluchy miały już zapewniony dom. Słyszałam jednak że nie należy kryć świnki gdy ma już ona rok. Czy w takim przypadku że jest małą różnica wieku od zalecanego czy mogę ją pokryć?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Re: problem

Postautor: Cherry » 24 sierpnia 2011, 14:22

Świnka, która nie została matką do 10 miesiąca życia może mieć poważne komplikacje zagrażające życiu zarówno jej, jak i maluchom. Poza tym nie rozmnaża się nierodowodowych świnek, ze względu na wady genetyczne. Samiczki nie chcą być matkami i do szczęścia im to nie jest potrzebne.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

poziomka15
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poziomka15 » 24 sierpnia 2011, 14:23

Cherry moja świnka ma rodowód

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 24 sierpnia 2011, 14:24

Nie zmienia to faktu, że komplikacje mogą być.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 24 sierpnia 2011, 14:24

Nie polecam takiego krycia. Sama bym nie kryła świnki gdy ma ponad rok. Może to skutkować poważnymi komplikacjami. Zdarza się, że w tym wieku samiczka nie ma pełnego rozwarcia i umiera podczas porodu z maluchami w brzuchu, lub tez poród jest bardzo długi , męczący i maluchy duszą się w drogach rodnych.
Jeśli chcesz zacząć hodowlę to polecam rejestracje i kupienie innej samiczki. A przede wszystkim zagłębienie wiedzy, bo z niewielką wiedzą możne niepotrzebnie uśmiercić i ukochaną świnkę i jej maluchy. Więc po co pluć sobie potem w brodę.

Wróć do „Ciąża i płeć”