Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czyszczenie klatki po porodzie

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
gocha1990

Czyszczenie klatki po porodzie

Postautor: gocha1990 » 2 lutego 2012, 20:08

witam, jestem tu nowa :) 12 grudnia 2011 dostałam od chłopaka świnkę kupioną w sklepie zoologicznym, nazywa się Pusia :) W ostatnią niedzielę zorientowałam się że jest w ciąży :) musiała zajść w ciąże jeszcze będąc w sklepie ponieważ u mnie jak na razie jest sama. Ma baaardzo duży brzuch, więc myśle że niedługo powinna urodzić :) bardzo chciałabym żeby ktoś mi powiedział kiedy trzeba pierwszy raz po porodzie posprzątać klatkę bo nie chce niepotrzebnie ruszać świnek :)

Awatar użytkownika

monisia8
Hodowca
Kontaktowanie:

Re: Czyszczenie klatki po porodzie

Postautor: monisia8 » 7 lutego 2012, 0:51

Klatkę na ogół sprzątam w pierwszej dobie po porodzie.To zalezy czy bardzo muszę czy nie :mrgreen: .Głównie od tego kiedy była ostatnio sprzatąna i jak bardzo się nabrudziło podczas porodu.Na czas sprzatania klatki przekładam maluszki z mamą, bardzo delikatnie i dbając, żeby miały ciepło.Wyściełam im np. dużą miednicę, lub inny pojemnik miękkim ręcznikiem.Malutkie świnki rodzą się z otwartymi oczkami i często od razu degustują to, co jest w klatce do jedzenia.Mamusie świnkowe są bardzo troskliwe, ale nie walczą o dzieci, nie bronią do nich dostepu, ani ich nie pożucają z tego tylko powodu, że dotykał ich człowiek.Oczywiście to branie na ręce powinniśmy zminimalizować w pierwszych dniach.Głównie ze względu na wychłodzenia maluszków i to że są tak delikatne.

gosiulka-16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czyszczenie klatki po porodzie

Postautor: gosiulka-16 » 7 lutego 2012, 12:07

Dziękuje za odpowiedź :)

Wróć do „Ciąża i płeć”