Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy moja samiczka jest w ciąży.?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Konto usunięte

Czy moja samiczka jest w ciąży.?

Postautor: Konto usunięte » 30 września 2012, 1:56

Od pewnego czasu zauważyłam,że Mike ( Majka ) popiskuje jak ją biorę na ręce. Dużo zaczęła jeść i ciągle pije wode oraz leży dużo,odpoczywa. Boje się,że może być w ciąży. Kupiłam ją NIESTETY w zoologicznym wraz z Chester i mam przeczucie,że były trzymane z samcami lecz pewności 100% nie mam do końca. Dlatego tutaj się pojawia moje pytanie jak rozpoznać u świnki morskiej,że jest ona w zaawansowanej ciąży.? Jesli się okaże,że jest w ciąży co robić wtedy z młodymi.? Czy iść do weta w razie czego.? Ze szczurami miałam inaczej,ale pierwszy raz mam świnki i się martwię. :( Pytania kieruje do osób,które już miały styczność z tym oraz do hodowców,którzy wiedzą coś na ten temat. Wiem,że przez internet i na zdjęciach nie wiele można powiedzieć,ale chce się upewnić. Dodam,że Majkę i Chester mam od 6.09. .
Dwa zdjęcia brzuszka Majki:
1.Obrazek

2.Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Czy moja samiczka jest w ciąży.?

Postautor: vagina_denata » 30 września 2012, 10:54

Ciąże najłatwiej stwierdzić, ja już wejdzie w zaawansowanych etap i czuć ruchy młodych, poza tym brzuszek się powiększa i utwardza (nie pomylić ze wzdęciem :p). Ta świnka imho wygląda normalnie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 września 2012, 11:06

Dziękuje za odpowiedź. W razie czego pójdę do weterynarza,żeby się upewnić.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 września 2012, 13:24

I świnka rośnie i tyje ;) A w dodatku okudlona taka jest, to nie widać. Dla pewności idź do weta, bo to nigdy nic nie wiadomo.
A gdyby NIE DAJ BOŻE była w ciąży, to pozostaje ci tylko szukać maluchom dobrych domów...Oddając świnki do zoologa, nie masz pewności, gdzie trafią. Może zostaną karmą dla węża, albo zabawką dla dziecka...Na szczęście mioty u świnek nie są liczne :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 września 2012, 18:54

Pójdę w tygodniu do weta i jeśli się okaże,że ma młode w brzuszku to wtedy zrobię ankiete adopcyjną,bo byle komu nie oddam młodych lecz najpierw wizyta.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 1:40

Mam pytanie jak się zachowuje świnka w ciąży i jeszcze jedno,gdyby się okazało,że jest w zaawansowanej ciąży to czy Chester nie zagryzie małych.?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 7:59

Więcej je, mniej sie rusza...Musisz mieć dodatkowe lokum dla matki i młodych. Świnki muszą miec spokój, a z tym zagryzieniem...tego nie wiem.
Byłaś u tego weterynarza?

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 9 października 2012, 13:36

Świnka_Rozetka pisze:Mam pytanie jak się zachowuje świnka w ciąży i jeszcze jedno,gdyby się okazało,że jest w zaawansowanej ciąży to czy Chester nie zagryzie małych.?

Wypytujesz tak, że mam wrażenie, że Ty byś chciała, żeby ona w tej ciąży była... Jeśli jest to się okaże. Druga samiczka młodych nie zagryzie. Poczytaj cokolwiek o świnkach.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:16

nugatka - ja nie chce żeby ona była w ciąży,bo nie zależy mi żeby je oddać byle komu gdyby była,ale pytałam faceta,który mi ją sprzedał z Chester,że "hodowca" mógł je trzymać z samcami więc daruj sobie to co napisałaś.

Dimii - jest zimno i nie chce narażać Majki na przeziębienia poza tym sama nie czuję się najlepiej.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:59

Świnka_Rozetka pisze: Dimii - jest zimno i nie chce narażać Majki na przeziębienia poza tym sama nie czuję się najlepiej.

A, czyli mam rozumieć, że lepiej nie upewniać się i żyć w niepewności? Bez przesady, jakiś prowizoryczny transporter, koc i ewentualnie szklana butelka z ciepłą wodą. A i ty moze jakoś przeżyjesz...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca