Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Miot

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
JUTI22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Miot

Postautor: JUTI22 » 31 stycznia 2013, 7:36

Mam dwie świnki morskie: samiczkę i samca. Samiec ma już ok. 8 lat a samiczka jakieś 2 lata.Już 2 razy były młode i czy jest możliwość aby były jeszcze raz ? On do niej cały czas biega , i wydaje odgłosy takie jak kiedyś , ale ona zwykle mu odskakuje ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Re: Miot

Postautor: Madlen » 31 stycznia 2013, 8:54

Ruja u samic występuje co ok. 15 dni, a ciąża trwa ok. 60 dni. Ruja występuje także zaraz po porodzie, co sprawia, że samica może być w ciąży nawet kilka razy do roku. Więc tym sposobem można znacznie zwiększyć ilość świnek... Jak najszybciej rozdziel świnki jeśli nie chcesz mieć znowu młodych, trzymaj świnki osobno - lub wykastruj samca (kastracja wiąże się z ryzykiem że samiec może się po operacji już nie obudzić tym bardziej jeżeli ma osiem lat ) Zostawiając ich razem narażasz samice na ciągłe ciąże... co strasznie męczy ją. Nie prowadź pseudo-hodowli - jak najszybciej rozdziel parę!

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

JUTI22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JUTI22 » 31 stycznia 2013, 8:57

Własnie, zależy mi chociaż jeszcze na jednym miocie.To znaczy, że mimo że ma 8 lat , nadal może rozmnażać ? (samiec)

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 31 stycznia 2013, 9:29

Tak samiec cały czas może się rozmnażać gorzej z samicą - średnio co 2-3 miesiące zachodziłaby w ciążę i po dwóch czy trzech miotach może paść z wycieczenia ! Nie można często ich dopuszczać bo samica padnie...Jeśli można spytać po co ci są młode ? Masz rodowodowe świnki ?

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 31 stycznia 2013, 10:08

Zobacz http://www.swinkimorskie.eu/ . Wszystkie te świnki pochodzą od osób właśnie takich jak Ty które rozmnażają świnki bez żadnej wiedzy czym dajesz tutaj dowód. Też znalazły "DOBRY DOM", a gdy się znudziły zostały oddane. Koniecznie chcesz zasilać grono tych biedaków?!
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2013, 10:56 przez Aperea, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 31 stycznia 2013, 10:34

JUTI22 pisze:Własnie, zależy mi chociaż jeszcze na jednym miocie.To znaczy, że mimo że ma 8 lat , nadal może rozmnażać ? (samiec)
mamy ponad 60 niechcianych swinek do adpocji ,bo ludzie rozmnazaja je bez pomyslu...

Obrazek

DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Postautor: DomikBorek » 31 stycznia 2013, 10:51

Ale po co chcesz je rozmnażać? Chcesz mieć małe świnki, bo są takie rozkoszne? :mad:
Pomyśl trochę, jak samica się męczy podczas porodu. A poza tym jest już "za stara" na ciąże, ponieważ jej kości miednicy już się z rosyły i to może utrudnić poród, a nawet doprowadzić do śmierci samiczki. Blagam Cie nie rozmnażaj ich!

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 31 stycznia 2013, 16:33

Krew aż zalewa ... Po cholerę chcesz jeszcze jeden miot ?! Jak mniemam samiec i samica zoologa a maluchy również tam idą .. Biedactwa, i tak autorka tematu "zrobi co sie jej podoba bo to są przecież jej świnki" to zachowanie jet nieodpowiedzialne a przede wszystkim egoistyczne. A ty jakbyś miała rodzić co kilka miesięcy przynajmniej 3 maluchy byłabyś szczęśliwa. Ciąża i poród są bardzo wyczerpujące dla samicy nie wspominając już o odchowaniu młodych. Myślę że jest to porównywalne do ciąży ludzi, przynajmniej do trudu odchowania, ciaży i porodu (nie, nie rodziłam dzieci ale mama mi mówiła jakie jest to trudne zadanie być matką). Przemyśl swój wybór10 razy a potem swoją decyzje kolejne 10.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 31 stycznia 2013, 19:09

Jak tak pragniesz rozkosznych maluszków, zawsze możesz urodzić swoje. Nauczy się toto mówić, na plac zabaw wyjdziesz, jakiś sens w tym będzie, bo rozmnażanie świnek nie rasowych i bez kompletnego pojęcia w temacie to beznadziejny pomysł.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

JUTI22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JUTI22 » 2 lutego 2013, 19:40

Ja chce je rozmnozyć i nie sprzedać, tylko zostawić i nie ponownie mnożyć ... chce tylko se je zostawić...
Jestem zarejestrowanym hodowcą, jak coś i wiem coś na temat świnek morskich bo hoduje , je już od kilku lat... Rozetki jak i długowłose ...
Samica tylko 2 razy rodziła i był to jakiś rok temu więc miała długa przerwę. Nie jestem egoistką , wiem co robię i nie rozmnażam na siłę zwierzaków ... I nie wszystkie oddaje odrazu do sklepu -.-
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2013, 20:24 przez Engi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz postów pod swoimi własnymi postami.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”