Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przenoszona ciaza

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Przenoszona ciaza

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 18:22

Mam pytanie. Czy swinka moze z jakis powodow przenosic ciaze? Swinka juz raz rodzila i nie bylo problemow. Sprawa pilna prosze o odpowiedz.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Re: Przenoszona ciaza

Postautor: Aperea » 1 maja 2013, 18:30

Nie. Nie przenosi.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 19:01

Moja znajoma czytala gdzies ze swinka przenosila ciaze i male urodzily sie martwe. To wlasnie chodzi o swinke tej znajomej, kiedy dowiedziala sie ze jestem na forum poprosila o zapytanie. Znajoma twierdzi ze 70 dni swinka jest juz w ciazy.

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 1 maja 2013, 19:59

Prawidłowa ciąża trwa 68-72 dni. Na pewno nie przenosi. Młode mogą urodzić się martwe, jeśli mają wadę lub są zbyt duże by przecisnąć się przez kanał rodny i tkwią w nim za długo. Czasem samica również zabiera się za rozpakowywanie zamiast od głowy to od tyłu świnki. Wtedy też najczęściej dochodzi do uduszenia.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 20:17

Dzieki juz przekazalam informacje od Ciebie, znajoma uspokojona. Mowi ze swinka troche dziwnie sie zachowuje tak jakby zgrzytala zebami.

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 1 maja 2013, 20:23

Moje świnki zgrzytają zębami pod koniec ciąży gdy małe baaaardzo mocno dokazują. Tuż przed rozwiązaniem świnka może być nieco niespokojna, kręcić się (do tego stopnia że rozgrzebuje trociny do gołej kuwety), zaglądać sobie w "zaprosie" :look: , miednica rozchodzi się na szerokość około dwóch palców.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 20:30

Czyli to zgrzytanie nie jest zlym objawem. Super :) Na ile ni przed rozwiazaniem zaczyna sie to zgrzytanie ? Ta miednice sprawdza sie na tylnim kregoslupie? ile dni czy tez godzin przed porodem rozchodzi sie?

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 1 maja 2013, 20:37

Nie ma reguły jeśli chodzi o zgrzytanie. Może zacząć się od kiedy tylko małe zaczynają kopać. Miałam już samice które nie tylko zgrzytały, ale wręcz atakowały swoje brzuchy ;).
Takim wyznacznikiem terminu są pierwsze ruchy. Pojawiają się one na około 4 tygodnie przed rozwiązaniem.
Miednica w tym maksymalnym stopniu (2-2,5cm) rozchodzi się od 3 dni do kilku godzin przed porodem. Na 7 dni przed porodem otwiera się na około 1-1,5cm. I tak, sprawdza się to jadąc palcem wzdłuż kręgosłupa aż do tak zwanego "ogonka" który jest trochę ruchomy.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 20:44

Zaraz wysle sms do znajomej :) ona aktualnie nie ma internetu . Ta swinka wpadke zaliczyla ;) dobrze ze tylko jedna. Ona ma dwie swinki samiczki i jej corcia wziela od kolezanki swinke na dwa dni na tzw przechowanie. Swinka miala byc samiczka a okazalo sie ze nie byla skoro ta jest w ciazy. dlatego tez znajoma moja wie ile dokladnie dni swinka jest w ciazy.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 1 maja 2013, 21:11

Czy ta miednica rozchodzi sie na szerokosc czy wzdluz?Na szerokosc to jest tak na jeden palec a wzdluz to na dwa

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”