Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciąża?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ciąża?

Postautor: yanian » 10 sierpnia 2013, 10:03

Witam.

Mam młodą samiczke, ma około 3 miesięcy. Jak ją kupiłam była malutka i miała malutkie sutki. Teraz ma okrągły brzuszek i sutki zrobiły się długie. Czy to oznaka dojrzewania czy może ciąży? Samiczka mieszka z samcem, waży 500 g.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Ciąża?

Postautor: SPŚM » 10 sierpnia 2013, 12:04

To samiczkę rozdziel od samca, bo podchodzi to pod pseudo rozmnażanie. I tak - prawdopodobnie jest w ciąży.

Obrazek

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 10 sierpnia 2013, 17:36

No tak myślałam... najpierw przeczytałam Twój post o "demolce" w klatce a teraz widzę, że samiczka już pewnie jest w ciąży... Ludzie jak chcecie nabyć świnki to poczytajcie najpierw troche o tym jak należy o nie zadbać... Więc samiczka pewnie chowa się w domku i tunelu przed samcem, bo już jest w ciąży... Musisz oddzielić ją od samca... A jeśli chcesz trzymać świnki jednej płci to wykastruj samca (chociaż wtedy narażasz go na śmierć...).

Normalnie, aż mi ręce czasem opadają...

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 10 sierpnia 2013, 17:55

Dorotka pisze:to wykastruj samca (chociaż wtedy narażasz go na śmierć...).

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Obecnie kastracje samców, to zabieg dość rutynowy i bez komplikacji.
Nie strasz może.

Obrazek

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 10 sierpnia 2013, 18:07

Dziękuję za informację, ale nie będę samca kastrować, nie mam nic przeciwko maluszkom. Mamy na to warunki. Pytam, bo hodowca mówił, że one są za młode, żeby coś zmajstrować a i nie widziałam, żeby coś robili. Samiec jest oczywiście chętny, ale samiczka cały czas go goni i nie wykazyje żadnych chęci.

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 10 sierpnia 2013, 19:11

Każdy zabieg/operacja dla takiej małej istotki stanowi zagrożenie, zwłaszcza jeśli robi go weterynarz, który nie zna się na świnkach...

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 10 sierpnia 2013, 23:31

A zdajesz sobie sprawę z tego, że świnka może nawet 4 razy w roku zajść w ciąże?? z czego każdy miot to średnio od 1-6 młodych?? więc po roku możesz mieć nawet 26 świnek?? albo i więcej jak braci i siostry będziesz trzymał w jednej klatce.... do tego każdy miot dla świnki to duże obciążenie zwłaszcza jeżeli jest on jeden po drugim... to jest brak odpowiedzialności...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 sierpnia 2013, 14:13

yanian pisze:Dziękuję za informację, ale nie będę samca kastrować, nie mam nic przeciwko maluszkom. Mamy na to warunki. Pytam, bo hodowca mówił, że one są za młode, żeby coś zmajstrować a i nie widziałam, żeby coś robili. Samiec jest oczywiście chętny, ale samiczka cały czas go goni i nie wykazyje żadnych chęci.

Na ile świnek macie warunki? Bo samica trzymana z samcem zachodzi w kolejną ciążę zaraz po porodzie, młodych jest zazwyczaj 2-3, a młode samiczki bez problemów zachodzą w ciąże z ojcem lub braćmi. Po pewnym czasie będziesz miała całą armię... Naprawdę sugeruję oddzielenie lub kastrację samca.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 11 sierpnia 2013, 19:14

Dziękuję za rady :) Samiczka po ciąży będzie oddzielona od samca. W jednej klatce zamieszkają samiczki w drugiej samce.

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 11 sierpnia 2013, 21:22

dla bezpieczeństwa samiczki w ciąży powinieneś już rozdzielić ją z samcem, gdyż samiczki w ciąży są bardzo strachliwe i ona może się go bać... a jak za późno rozdzielisz to może się okazać, że zajdzie od razu w 2 ciąże, bo one kilka godzin po porodzie znów mają ruje i mogą zajęć w ciąże...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”