Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Woda

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Woda

Postautor: nugatka » 13 października 2012, 18:33

O matko, ona się drze za smakołykami typu: ogórek (i co tam lubi jeszcze jeść), a nie za wodą. Czasem samotne świnki ciągle piszczą, bo im się nudzi, wołają o zainteresowanie. Jeśli świnka je dużo warzyw i owoców to z nich pobiera wodę, ale musi mieć także wodę w misce lub poidle.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 października 2012, 18:36

nugatka ma rację świnka krzyczy za towarzystwem i smakołykami :) moja też się darła jak była sama i chciała ogórka bo to jej ulubiony smakołyk :)

Awatar użytkownika
MerleFinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MerleFinka » 17 października 2012, 22:25

Bywaja swinki , ktore niechetnie pija .
Mialam kiedys swinke , ktorej nigdy nie przylapalam na piciu . Brzmi dziwnie ale ona po prostu nie miala takiej potrzeby. Dostarczalam swiniom pokarmow zarowno mokrych jak i suchych , w odpowiednich proporcjach , latem regularnie kawalek swiezego arbuzka ( jak byly upaly ) i to wystarczylo. Poidelko i tak wisialo , nawet miska byla ale dla pozostalych swin.
Nie martw sie wiec , zadbaj o prawidlowa diete a od czasu do czasu mozesz jej podstawic pod nos rurke z poidelka , bo moze ciapa nie potrafi z niej korzystac ?

Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .

Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan, Gustaw, Paryszywek, Piękniś
Kontaktowanie:

Postautor: LilMiss » 18 października 2012, 23:06

Mój starszy prosiak mało pije, ale je dużo ogórków i innych zawierających dużo wody. Myślę że nie powinnaś się martwić za bardzo. Albo jak wyżej, podaj jej przez strzykawkę :]

Traktuj zwierzęta tak, jak byś chciał aby Ciebie traktowano ...

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 października 2012, 13:03

MerleFinka pisze:Bywaja swinki , ktore niechetnie pija .
Mialam kiedys swinke , ktorej nigdy nie przylapalam na piciu . Brzmi dziwnie ale ona po prostu nie miala takiej potrzeby. Dostarczalam swiniom pokarmow zarowno mokrych jak i suchych , w odpowiednich proporcjach , latem regularnie kawalek swiezego arbuzka ( jak byly upaly ) i to wystarczylo. Poidelko i tak wisialo , nawet miska byla ale dla pozostalych swin.
Nie martw sie wiec , zadbaj o prawidlowa diete a od czasu do czasu mozesz jej podstawic pod nos rurke z poidelka , bo moze ciapa nie potrafi z niej korzystac ?

Też miałam taka świnkę, miała cały czas dostęp do wody, a piła może raz na miesiąc. Natomiast bardzo lubiła soczyste warzywa.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 20 października 2012, 10:02

Moja świnka rzadko korzysta z poidełka i na początku też się martwiłam, że jest spragniona i się odwodni, ale jak tylko nie dostała ogórka i innych bardzo soczystych pokarmów dzień lub dwa od razu odnalazła drogę do poidła. :P Zgadzam się z poprzednimi postami, Twój prosiak może krzyczeć z nudów, a jak w końcu zachce mu się pić, to skorzysta z poidełka. :)

Obrazek
Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 15:59

Moja świnka też nie piła z poidełka w końcu brałam ją na ręce i dawałam jej pod pyszczek, jak dawałam poidełko już na klatkę, to nacierałam końcówkę ogórkiem i w końcu się nauczyła ;) Może też spróbuj ;]

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 22 października 2012, 16:02

Gr0m pisze:Moja świnka też nie piła z poidełka w końcu brałam ją na ręce i dawałam jej pod pyszczek, jak dawałam poidełko już na klatkę, to nacierałam końcówkę ogórkiem i w końcu się nauczyła ;) Może też spróbuj ;]

moja świnka umie pić z poidełka, tylko rzadko to robi, bo najwyraźniej stracza jej to co w warzywach i owocach dostaje. :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”