Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Chora świnka - pomocy :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Chora świnka - pomocy :(

Postautor: nugatka » 13 października 2012, 9:52

Kup granulat Care+ http://animalia.pl/produkt,19870,105,be ... -250g.html, dodaj do tego płatki owsiane (tuczą), zmiksuj, przesiej to co zmiksujesz przez sito, dodaj przegotowanej, letniej wody i rób z tego papkę i dodatkowo dokarmiaj tym świnkę (oprócz tego podawaj karmę ratunkową). Możesz do papki dodać plasterek banana (jest kaloryczny). Banana i płatki owsiane możesz także dodać do papki, którą robisz z Herbi Care +.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 października 2012, 10:49

nugatka pisze:Gerberki są dla świnek bezwartościowe.

A, czyli jak świnka jest chora, to one nic nie dają? Nie wiedziałam :distrustful:

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 13 października 2012, 12:49

Dają tyle, że świnka nie ma pustego żołądka, a pusty żołądek równa się śmierci zwierzątka. Lepiej, żeby jadła cokolwiek niż umarła z głodu. Lepiej jest nabyć karmy ratunkowe, albo mielić granulat z karmy.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 13 października 2012, 15:40

Gerberki (te bezmięsne rzecz jasna) zawierają gotowane warzywa i są pasteryzowane - to nie jest to co świnka, zwłaszcza chora, powinna jeść. Lepiej podawać karmę ratunkową i surowe, przerobione na papkę owoce i mięke warzywa.

Teraz mi się przypomniało - niektóre świnki chętniej jedzą z łyżeczki, może poza strzykawką spróbuj tak ją podkarmiać?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 14 października 2012, 9:48

Jeszcze czytałam gdzieś tam, że można śwince podać to: http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/k ... id/39.aspx
No i można też zmielić do papki sieczkę/drobne źdźbła lub pyłek z siana, jakieś suszone zioła, które świnka lubi najbardziej i probiotyk (Lakcid, Trilac lub specjalny dla gryzoni, np. http://animalia.pl/produkt,22110,107,pr ... 1x-2g.html). Poić można owocowymi albo warzywnymi soczkami jednodniowymi Marvit (http://www.marwit.pl/soki.php).

Awatar użytkownika
January
Użytkownik
Świnki morskie: Koko
Kontaktowanie:

Postautor: January » 14 października 2012, 16:04

Nie chcę zapeszać, ale jak na razie chyba nie będziemy jej dawać innych karm, bo od wczoraj Kokoszka zaczęła trochę jeść. Nie jest idealnie, ale dziś najadła się szpinaku, trochę liści kukurydzy, dajemy jej też owies spożywczy i ogórka. Szkoda tylko, że nie ma ochoty na siano, chociaż czasem wyciągnie jakieś źdźbło :) No nic, chyba damy jej jednak szansę. Może nie miała apetytu przez antybiotyk? W końcu brała go cały tydzień...

Awatar użytkownika
MerleFinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MerleFinka » 19 października 2012, 21:49

Przepraszam , ze zniszcze ci odrobine nadziei , jednak musze to napisac , bo w przypadku chorob swinek nigdy nie owijalam w bawelne.
Czy swinka oprocz podawania jej karm kryzysowych je cokolwiek innego ? Jesli nie je sama twardych pokarmow , umrze z powodu zebow , to po prostu nieodwracalne. Najwazniejsze jest ziarno i siano.
Zęby swinki jak wiadomo rosna codziennie i szacuje sie , ze jest to ok 1-2 mm na tydzien.
W zwiazku z tym , do problemu dzisiejszego dojdzie kolejny a mianowicie przerost trzonowcow , bo siekacze jej raczej nie usmierca.
Ja z moim niejadkiem ( podtrzymywanym miesiac przy zyciu na weterynaryjnej kryzysowce ) chodzilam na ciagle kontrole zebow i widzialam na wlasne oczy , ze na zebach tworza sie szpikulce. Meczace zabiegi i dzis wiem z perspektywy czasu , niepotrzebne juz.
Miedzy innymi dlatego NIEKTORE swinki w czasie choroby lub rekonwalescencji niechetnie podejmuja samodzielnie pokarm .
Czesto zapadaja na anoreksje , choc nie zawsze tak bywa a i dobrze , bo anoreksja jest choroba duszy i u swinek w ogole nieuleczalna.

5-letnia swinka to juz emerytka. Jesli jest mloda , silna i zdrowa nalezy walczyc , jednak w przypadku staruszki , nalezy odlozyc sumienie na bok i powaznie zastanowic sie czy takie przedluzanie zycia ma sens. Na kryzysowce mozna przedluzyc wegetacje o miesiac ,moze dluzej.
Dokarmianie ma zawsze na celu pomoc swince przezwyciezyc kryzys i podobno nie powinno trwac dluzej niz tydzien , dwa ( w tej kwestii czytalam zdania hodowcow sa podzielone ) .
Czy swinka ma silna wole zycia ? Czy wspolpracuje , jak szybko chudnie , jak wyglada jej dokarmianie i czy jestesmy w stanie robic to caly czas , no i czy swinka cierpi ?
Trzeba uczciwie sie zastanowic i nie narzucac sobie jakichs zasad powielanych w necie : ze nadzieja umiera ostatnia itp , bo to egoizm i po czesci ucieczka od stawienia czola problemowi .
Tu trzeba jak najszybciej ulzyc swince , i tu pytanie jak.

A zapytam , co lekarz radzi ? Ci czesto radza czekac. Mi kazali czekac , gdy zawiozlam uspic swinke w stanie agonalnym . Umarla tego samego dnia i zostala pochowana z reklamowka lekarstw , na ktore mnie jeszcze chamsko naciagneli.
Czasem uspic to znaczy ulzyc .

Ps. Swinke z tekstu powyzej uspilam po miesiecznej walce i w dniu , gdy w oczach zgaslo jej szczescie a wyplula pierwszy raz pokarm.

Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .

Awatar użytkownika
January
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: January » 20 października 2012, 16:02

We wtorek mama była z nią u weterynarza, mieli jej zrobić operację, ale okazało się, że nawet by jej nie przeżyła. Po prostu jest za słaba :( No właśnie jest problem z tym sianem - nie bardzo chce je jeść, niby gryzie trochę ziarenek (głównie owies), ale ogólnie to nie za ciekawie. Ci lekarze też nie są tacy szybcy do usypiania, chcemy jej dać szansę - może uda się ją jakoś podtuczyć? Dajemy jej karmę w strzykawce, sama je tylko trochę papryki, szpinaku, sałaty, ostatnio nawet pomidora. No i jeszcze liście od kukurydzy, ale już jest po sezonie, więc ciężko je zdobyć. Wiem, że to trudna decyzja - też mam już dosyć patrzenia na Koko jak jest chora. W szczególności, że rok temu, w grudniu straciliśmy Tofi, a pamiętam jak były małe i zdrowe. Szkoda mi jej i szczerze mówiąc we wtorek byłam przekonana, że to jej ostatni dzień :( Nie chcę być egoistką, ale też ciężko mi się z Koko rozstać. Od dwóch tygodni nie myślę o niczym innym. No ale nic, postaramy się ją zachęcić do jedzenia i pójdziemy zważyć. Jeśli dalej będzie chudła, wtedy trzeba będzie podjąć jakąś decyzję...

Awatar użytkownika
January
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: January » 13 listopada 2012, 16:43

Chciałam tylko coś powiedzieć: tydzień temu Koko miała operację. Myślałam już, że trzeba się będzie z nią pożegnać, bo było coraz gorzej, ale weterynarz powiedział, że skoro to się ciągnie tyle czasu to widać prosiak ma wolę życia :) No i zdecydował się dać jej szansę. Okazało się, że to "tylko" kamień, macica w porządku, więc go usunęli. Kokoszka się wybudziła i już wieczorem była z nami :) Mam nadzieję, że powoli dojdzie do siebie. Ostatnio już nawet jej nie dokarmiamy, tylko podajemy najlepsze kawałki pod nos ;) A pod koniec tygodnia jedziemy na kontrolę i zdjęcie szwów. Dziękujemy razem z Koko za Wasze wsparcie :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 listopada 2012, 19:09

To super :) Trzymam kciuki i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia Koko :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca