Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Whisky i Ja :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Wiktoria
Użytkownik
Świnki morskie: Harry i Rambo ♥ :)
Kontaktowanie:

Re: Whisky i Ja :)

Postautor: Wiktoria » 15 czerwca 2013, 18:37

Ile ma miesięcy Twój prosiak?
Mój Łatek ma miesiąc, i cały czas je, dosłownie... :D
Ale to normalne. Pamiętaj (od 1 do 5 miesiąca) świnki powinny mieć cały czas w miseczce karmę.
A co do siana, to nie ważne w jakim wieku jest świnka, powinna mieć CAŁY CZAS je w paśniku :)
A co do owoców i warzyw to polecam przeczytać tą dietę:
viewtopic.php?f=7&t=3475
Stosuję ją, i mogę polecić. Dostarcza tyle witamin, ile potrzebuje ich świnka.
Jak ją będziesz stosować, to już nie trzeba dawać wit.C sztucznie :)

Harry 4.06.2013r.
Rambo 14.12.2013r.

Zapraszam do wątku moich prosiaczków ♥
viewtopic.php?f=1&t=7207&p=147835#p147835

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Klaudik1
Użytkownik
Świnki morskie: Czesiu[*] , Kubuś ♥
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudik1 » 15 czerwca 2013, 18:50

No rudzielce są cudowne :love3:
Mój Kuba też ciągle coś podjada, jak nie sianko, to karmę, to listki czy jakieś warzywa co mu daję, najbardziej jak na razie polubił ogórka, wcina go tak szybko i aż mu się uszy trzęsą haha :)
Ogólnie to uważaj z tym warzywami i owocami, masz nową świnkę, jeszcze młodziutką, to najlepiej zacząć podawać warzywa i owoce stopniowo. ;)

KUBUŚ

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 15 czerwca 2013, 19:55

Miesiąc skończył wczoraj :) Tak właśnie pomyślałam, że rośnie i dlatego tak wcina :D Ale dobrze, że mi o tym mówisz Wiktoria, że powinien mieć cały czas karmę, bo już chciałam mu dwa razy dziennie tylko wsypywać :unsure: O kurcze jaka dieta ;D na pewno skorzystam dziękuję naprawdę :)
Klaudik1 no wiem wiem dzisiaj małą łyżeczką wydłubałam trochę arbuza i położyłam mu w miseczce jak zjadł to podleciał do drzwiczek (były zamknięte) i zaczął gryźć pręty :D Więc dałam mu jeszcze jedną taką łyżeczkę i na razie wystarczy :) A pietruszkę mu wsadziłam bo Pani, od której go brałam mówiła, że już mu dawała. Poza tym miał ją przez drogę wsadzoną do transportera i była jeszcze świeża więc nie chciałam żeby się zmarnowała :) i nie zmarnowała się bo zjadł ją całą :)

Wiktoria
Użytkownik
Świnki morskie: Harry i Rambo ♥ :)
Kontaktowanie:

Postautor: Wiktoria » 15 czerwca 2013, 20:34

Dorotka pisze:Miesiąc skończył wczoraj :) Tak właśnie pomyślałam, że rośnie i dlatego tak wcina :D Ale dobrze, że mi o tym mówisz Wiktoria, że powinien mieć cały czas karmę, bo już chciałam mu dwa razy dziennie tylko wsypywać :unsure: O kurcze jaka dieta ;D na pewno skorzystam dziękuję naprawdę :)

O! To nasze prośki są w podobnym wieku :) Mój prosiak ma dokładnie miesiąc i dwa tygodnie ;)
Tak, świnki do 5 miesiąca życia, powinny mieć karmę w miseczce cały czas.
Jak zobaczyłam tą diete pierwszy raz to, mnie zamurowało. Ale przeczytałam ją dokładnie, i rozplanowałam (jak chcesz to napisze Ci na pw, jak ją rozplanowałam ;) )
I nie ma za co, zawsze jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz, jestem bardzo często na forum, więc szybko odpiszę :)

Harry 4.06.2013r.
Rambo 14.12.2013r.

Zapraszam do wątku moich prosiaczków ♥
viewtopic.php?f=1&t=7207&p=147835#p147835

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 15 czerwca 2013, 20:40

Maluch przecudowny :)
Co do jedzonka to ja też myślałam, że jakoś tam specjalny jadłospis ułożę, ale życie pokazało inaczej xD Ja teraz po prostu daję im jeść kiedy chcą, tak się nauczyły :P

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Klaudik1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudik1 » 15 czerwca 2013, 22:03

Ja także nie mam ustalonej diety dla Kuby. :)
Suchy pokarm zawsze ma w misce, siano i piciu oczywiście też, a poza tym zieleninę , owoce podaję różnie wciągu dnia, i obowiązkowo zawsze gdy go wyciągam na kolana. Też nigdy nie planuje co mu dam z zieleniny, owoców bo zależy co będzie w lodówce, ogórek, który kocha najbardziej zawsze znajdę, a tak to mama kupuje dużo owców , warzyw więc nie ma problemu. :)

KUBUŚ

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 16 czerwca 2013, 14:02

Oto dwie nowe fotki mojego maluszka :) Jedno zdjęcia jak podjada dzisiaj paprykę :D a drugie w moich włosach! Wzięłam Whisky dzisiaj na łóżko, bo jak jest w klatce to już w ogóle się nie boi, nie ucieka, je z ręki :) Ale okazało się, że na łóżku to jeszcze był wystraszony i schował się w moich włosach... i tak sobie siedział i siedział... ale zaczął mi je memlać w końcu :P

http://imageshack.us/gal.php?id=rZSskqLomeSnzuXKmg

Awatar użytkownika
Klaudik1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudik1 » 16 czerwca 2013, 14:24

Śliczny rudzielec . :)

KUBUŚ

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca