Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co się dzieje z oczkiem mojej świnki?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
kasia1
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumek <333333
Kontaktowanie:

Co się dzieje z oczkiem mojej świnki?

Postautor: kasia1 » 2 września 2013, 17:27

Dzisiaj gdy wykąpałam mojego świniaka, kiedy go wycierałam zobaczyłam, że z jednego oczka leci mu jakieś takie białe 'mleczko' czy coś w tym rodzaju. Bardzo się o niego martwię jutro chcę iść do weta, ale najpier pytam się was forumowicze czy to coś poważnego. PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!!! :(

Kocham świnki ;)
<333

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Co się dzieje z oczkiem mojej świnki?

Postautor: vagina_denata » 2 września 2013, 18:23

To normalna wydzielina, która pojawia się gdy świnka się myje.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 3 września 2013, 20:28

Zgadza się zupełnie normalny objaw u świnek :) nie musisz się martwić, chyba że będzie miała sklejone oczko to wtedy warto odwiedzić weterynarza.

ejka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ejka » 10 września 2013, 11:03

Witam podepnę się pod temat, zauważyłam ostatnio, że mojej śwince robi się lepka wydzielina z oka lub gdzieś pod oczkiem w tej drogiej sierści, która osiada się pod oczami tworząc taki hmm strupek na włoskach, kiedyś uznałam że będzie lepiej jeśli wezmę chusteczkę higieniczna i ciepłą wodą jej to odmoczę, delikatnie żeby zeszło by czasami łapkami sobie tego nie wyrwała... i żeby rany nie było lub Jeszce gorszej rzeczy, dziś zobaczyłam że ma znów mokre pod oczkiem lekko dotykałam i okazało się że to ta właśnie wydzielina... nie wiem czy mój świnek choruje czy płacze dlatego chce spytać.. niedawno musiałam ją kopać w szamponie i takim do spłukiwania bo nabawiła się poważnej choroby skóry ... to pod okiem nie jest powodem tamtego bo tak samo się nie tworzy, tylko z tego łzawienia lub czegoś innego.. co robić?? jest lepkie, świnka raczej zachowuje się tak samo, czyli jak by była zdrowa.. jednak może zaczynać się coś z czym nie miałam możliwości się wcześniej spotkać i dlatego proszę was o pomoc i powiedzcie co się może dziać

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 10 września 2013, 12:16

Najlepiej udaj się do weta, on dokładnie obejrzy oko i sprawdzi czy nie ma jakiegoś zapalenia. To może być zapalenie spojówki, mógł się dziabnąć siankiem, albo jakieś małe okruchy trocin mogły wbić się pod powiekę podobnie z sianem, równie dobrze mogło ją przewiać, albo szampon mógł podrażnić oczko. Ewentualnie wrzuć zdjęcie może bardziej doświadczone osoby wtedy się wypowiedzą.

ejka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ejka » 10 września 2013, 14:50

Obrazek
Obrazek
tak wygada

na dziś dzień..

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 11 września 2013, 12:02

Czy to oczko nie jest większe niż to drugie? Bo tak wygląda, że to nie jest nic groźnego. Białko nie jest zaczerwienione? Różne są zdania na temat naparu i przemywania wywarem z rumianku (podobno wysusza gałkę oczną) ale ja na takie podrażnienia i łzawienie przemywałam i było oki. Może ktoś by się wypowiedział jeszcze. A jeśli nie daje ci to spokoju to przejdź się z maluchem do weta. Za obejrzenie świnki nie powinien wziąć pieniędzy, przynajmniej u mnie nie biorą (w Jaworznie) a w Gliwicach to już nigdy nie brał i w dodatku starał się leczyć lekami, które mogłam dostać w aptece (bo to po prostu znacznie taniej wychodziło) takich lekarzy ze świeczką szukać. No ale nie o tym temat. Daj znać jak z wielkością gałki ocznej i czy nie jest zaczerwienione białko. Sprawdź czy pod dolną powieką nic się nie wbiło.

ejka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ejka » 11 września 2013, 15:38

ok dam znac

ejka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ejka » 11 września 2013, 20:58

no patrzyłam nie wydaje mi się aby było większe ogólnie jak się patrzy to przy tym oczku co ma ciemną sierść optycznie się zlewa a przy jasnych może wydać się większe sama nie wiem, hmm wbite to raczej nie, ale może się dziabnęła pod okiem o taki metalowy koszyk na siako, czasami lubi podskakiwać i tym łebkiem gdzie popadnie macha wiec mogła i stąd to.. jak na razie, nie leje się nic tylko jest takie obeschnięte znów.. w sobotę pojadę do weta.. zbyt wiele dla meni znaczy by leczyć ja przez neta :P ale dziękuje za przeczytanie postu i za odpisanie :)

Awatar użytkownika
kasia1
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumek <333333
Kontaktowanie:

Postautor: kasia1 » 14 września 2013, 22:01

U mojej świnki jest takie samo oczko ale powieka jest troche jakby naciągnęta do dołu :confused:

Kocham świnki ;)
<333

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca