Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Smród.

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
minek95
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Smród.

Postautor: minek95 » 11 października 2013, 22:06

Moje prosiaki bały się chodzić po niej i siedziały cały czas na pięterku, a poza tym to jeszcze gorzej by śmierdziało...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 11 października 2013, 22:09

Powiem Ci, że odkąd mam matę na trotach czy na żwirku utrzymanie czystości jest nie tylko łatwiejsze jak i szybsze, ale również zapach jest mniej intensywny. Ja bardzo polecam maty, nie są drogie - naprawdę warto :)

Awatar użytkownika
azja
Użytkownik
Świnki morskie: Bolo i Lolinek
Kontaktowanie:

Postautor: azja » 11 października 2013, 23:06

Ja mam drewniany żwirek (pellety) wymieszany z trocinami a na tym leży siano (prosiaki uwielbiają się w nim bawić i ryć tunele). Codziennie rano wybieram pozostałości siana (większość zostaje zjedzona w nocy) i przegarniam delikatnie ściółkę, żeby sprawdzić czy nie jest przemoczona i "wzruszyć ją", wtedy pelletki szybko schną a kupy zagrzebują się pod spodem i ich nie widać ani nie czuć. Dosypuję jedną-dwie garście trocin i w narożnikach (tam, gdzie siurają) po garści pelletu. Na to znowu kłębek siana - prośki same je rozwlekają po klatce. Mam dwa rodzaje siana. Jedno z ziołami - do paśnika (kruszy się) a drugie z samej trawy na dno klatki (ostatecznie też jest zjedzone a resztki łatwo wybrać). Przy tej metodzie ściółkowania klatka jest pachnąca siankiem nawet dwa tygodnie. Pewnie byłoby czysto jeszcze dłużej ale ściółki się robi za dużo i chłopaki wysypują ją na podłogę w czasie zabawy.
Maty ani dry beda nie mam i raczej nie będę mieć, bo lubię naturalny wystrój klatki i takie syntetyki mi się nie podobają.
Na marginesie, zdolność pelletek do absorbowania zapachu i wilgoci fascynuje mnie od czasu, gdy to cudo odkryłam jakieś 10 lat temu. Od zawsze w domu były koty i kuweta (najpierw z piaskiem, potem żwirkami betonitowymi a finalnie z drewnianymi) a wiadomo, kot potrafi zrobić prawdziwą bombę zapachową. A taki zlany pellet właściwie nadal pachnie drewnem, a nie kocim czy świnkowym siurem :yes: .

Pozdrawiam, azja.

minek95
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: minek95 » 12 października 2013, 17:01

@up
Gdyby się dało dać jakiegoś lajka to bym go ci dał :p
Kupiłem http://allegro.pl/zwirek-dla-kota-gryzo ... 78280.html i http://allegro.pl/herbal-pets-rumiankow ... 45688.html zobaczymy jakie da efekty jak dobre to będę kupował cena nie za wysoka. A tak się zastanawiam czy to nie jest może trochę dziwne że mam prawie 17 lat i jeszcze się bawię w jakieś świnki?

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 12 października 2013, 18:08

Jakieś świnki? ;p
Ja mam 22 i mam totalnego hopla xD

Awatar użytkownika
azja
Użytkownik
Świnki morskie: Bolo i Lolinek
Kontaktowanie:

Postautor: azja » 13 października 2013, 23:59

ja mam 32 i najwyraźniej cofam się w rozwoju bo mam z nich coraz więcej frajdy :D

pozdrawiam

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 14 października 2013, 10:47

no ja mam 21 i również mam świnke, co a tym dziwnego :P minek95, ludzie z forum mają dzieci i tez świnki mają :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”