Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Moja świnka to chyba jeszcze osesek - jak o nia dbać?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
ata66
Użytkownik
Kontaktowanie:

Moja świnka to chyba jeszcze osesek - jak o nia dbać?

Postautor: ata66 » 7 stycznia 2014, 19:36

Witam serdecznie - pisałam juz na forum pytanie o juvit multi, teraz mam inne pytanie:
16 grudnia kupiłam świnkę córce, to poczatek naszej przygody ze świnkami, swineczke kupiłysmy w sklepie zoologicznym, świnka była słodka i żwawa, karmiłysmy wg poleceń - czyli karma dla swinek i sianko, po paru dniach świnka przestała chodzić i miała mokre kupki, wet stwierdził uraz nogi podawał zastrzyki nie zalecił podawania witamin oraz owoców czy warzyw, troszke zaczełam czytac o swinkach, pisac na forum o wit, czytac odpowiedzi i sama zdecydowałam o podowaniu jej wit c oraz marchweki i jabłuszek, teraz swinka dostaje swoja karme, marchew, jabłko, gerberki i rozmokniety granulat, dzis świnka ma sie moim zdaniem lepiej, świnka juz waży 150 g i tu moje pytanie - czy w momencie zakupu to nie był i ciagle nie jest mały osesek i jak sie nia zajmować aby nam zdrowo rosła
pozdrawiam

Awatar użytkownika

dudu
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś 10.2013-9.01.2014 [*]
Kontaktowanie:

Re: Moja świnka to chyba jeszcze osesek - jak o nia dbać?

Postautor: dudu » 8 stycznia 2014, 18:43

u mnie po ok 2 miesiacach byla podobna sytuacja, tyle ze z kupka byla krew (dzieki bogu kilka kupek przykleilo sie do jabluszka i to zobaczylam, bo inaczej bym sie nie dowiedziala). nastepnego dnia do weta, swierdzil krwawe zapalenie jelit... przez 5 dni antybiotyk + witaminy.
myślę że mogła się zestresowac, lub podczas podskakiwania sobie coś zrobiła.
dorosło świnką jak i młodą raczej zajmujemy się tak samo, trzeba wit. c dla nich, a ziarno i siano to podstawa kazdej diety :)
wet jedak mi mówiła żeby uważac na owoce i warzywa zwłaszcza zimą, bo dawka oprysku która nie zrobi na nas wrażenia może okazac się bardzo niebezpieczna dla świnki

loczek1092
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: loczek1092 » 8 stycznia 2014, 20:09

A to moze przez niedobor witaminy C ? Przeczytaj o tym post i porownaj czy objawy pasuja :)

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 17 stycznia 2014, 10:31

Tragedia... :sad: To naprawdę jest osesek i powinien ssać jeszcze mleko mamy. Jeśli świnka "już" u pani waży 150g boję się pomyśleć ile ważyła w sklepie. Dla porównania zarejestrowani hodowcy mogą sprzedać młodą świnkę, która ukończyła miesiąc życia i osiągnęła wagę minimum 300 gram. Srednia waga świnki w dniu urodzenia to 100 gram.

Proszę odstawić zielonki ze względu na biegunkę i zaopatrzyć się w mleko dla kociąt, można je kupić w sklepach zoologicznych. Dokarmiać mlekiem ze skraplacza albo małej strzykawki, po karmieniu pomasować brzuszek aby pobudzić trawienie. Kiedy minie biegunka można zetrzeć marchew, buraka i podać. Małe świnki dość szybko zaczynają się interesować stałym pokarmem i warzywami, gdy zacznie przybierać na wadze i jeść sam można odstawić mleko.

Obrazek