Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Świnki morskie: Misaki
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 18:48

Klatka to 120 x 40. Wiem , że wygląda na mniej ale to wszystko przez to że hamak jest taki ogromny :)
Sypie dużo trocin , aczkolwiek świnka jak biega i szaleje to albo wysypuje wszystko na podłogę , albo zagaryna to wszystko w jeden kąt a na środku pusto ;) , a także codziennie dosypuje garść trocin jak widze że wysypała więc spokojnie , świnka ma mięciutko ;)

Co do tych " schodków " na pręty to słabo będzie. Moja świnka lubi wcinać i zajadać praktycznie wszystko ( co zresztą widać na zdjęciu a konkretnie te "kwiatuszki " na około klatki to po to aby mniej trocin lądowało na ziemi , ale niestety jedna ścianka została prawie cała zjedzona xdd ) więc obawiam się że to samo będzie z schodkami. Myśle nad jakimś grubszym drewnie lub czymś czego by nie wszamała ale na myśleniu się kończy bo ani pomysłu , ani talentu do tworzenia takich rzeczy nie mam :c

Mimo wszystko dziekuje za rady i komplementy dla świnki :)

Pozdrawiam ;)

W świnkowym świecie , o świnkowych zasadach

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 18 lutego 2014, 19:05

Ja takie schodki mam zrobione ze starej drewnianej deski do krojenia :) Mąż z jednego brzegu zrobił mi 2 dziurki wiertarką przez które przełożyłam 2 pręciki takie krótkie, które robią za zaczepy o klatkę. I na długości deseczki ponabijał mi takie cieniutkie listewki, aby była imitacja schodków i świnie zadowolone :) A na innej klatce miałam taką plastikową grubą deskę do krojenia, na to przyklejona mata łazienkowa i też zdawała egzamin :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 19:19

Och , w takich chwilach żałuje ,że mam jedynie 15 lat i nikogo kto mógłby dla mnie takie zrobić :) heh
Będę myśleć dalej ;)

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 20:12

Lawliett pisze:Klatka to 120 x 40.

Wybacz, ale kogo chcesz okłamać?
Gdyby ta klatka miała takie wymiary (btw nie ma takich wymiarów klatki :P ) to świnka wręcz by się gubiła w tej klatce, a tu ewidentnie widać, że zajmuje prawie połowę kuwety :O
Mimo, że na zdjęciach nie zawsze wszystko widać, tak tutaj jestem pewna, że ma ona z 60cm...

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 20:38

Hahnoto pisze:Mimo, że na zdjęciach nie zawsze wszystko widać, tak tutaj jestem pewna, że ma ona z 60cm...

Przepraszam , że co ?
60 cm mają te klatki w zoologicznym i tam nie zmieściłaby się nawet połowa hamaku , a w klatce u Misaki zajmuję ona prawie połowę , a wyżej napisałam , że klatka wydaje sie mała ponieważ hamak jest bardzo duży ( ponieważ oryginalnie jest stworzony dla innego zwierzęcia )
Nie mierzyłam dokładnie tej klatki ale ma ona 100-120 centymentów. Klatka wydaje się mała ze względu na to że w szerokości ma jedynie 40 centymetrów.
Nigdy nie skłamałabym w tak banalnej sprawie. I przenigdy nie trzymałabym świnki morskiej w klatce 60 cm.
Mimo tego jest mi przykro , że tak pomyślałaś i napisałaś że Was okłamałam , kiedy ja tego nie zrobiłam :(

Ale ponieważ jestem pewna , że nadal uważacie mnie za kłamczuchę ,dodaje dla porównania zdjęcia z klatką która rzeczywiście ma 60 centymetrów.

Pozdrawiam
Załączniki
Fotka-2614.jpg
Misaki w klatce 60 cm
Fotka-2613.jpg
Fotka-2612.jpg

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 18 lutego 2014, 20:58

Żółta klatka to 40-stka. Twoja to 70, świnka może w takiej przebywać, o ile ma częste wybiegi. 120-stka lub 100 wyglądają tak:
Najłatwiej zmierzyć zwykłym centymetrem :) O ile świnka ma częste wybiegi, to nie masz się o co martwić
Załączniki
1424582_611551555570919_1249686844_n.jpg
Moja stara 70-ka
1794778_652824064776652_1127682503_n.jpg
100-tka
P1010728.JPG
120-tka

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 20:59

Nie brnij w to, błagam cie. Wiem jak wygląda moja świnka w 100-ce i widzę jak wygląda twoja świnka w rzekomej 120-tce - dziwne, bo moja świnka wydaje się mieć więcej miejsca :lol:
Z tego co znalazłam na necie, hamak ma wymiary 16x20, u ciebie - zajmuje połowę klatki.
A z resztą, bez hamaka widać, że to i tak i tak nie jest 120-tka.

PS Jeszcze raz przypominam, że nie ma takiej klatki jak 120x40, lecz 120x60 (+/-)

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 18 lutego 2014, 21:26

Fajnie ze Wy po kilku zdjeciach jestescie w stanie powiedziec jakie wymiary ma klatka mojej swinki.
Wasze bezpodstawne oskarżenia mnie śmieszą, poniewaz nie widzieliscie tej klatki na oczy jestescie w stanie powiedziec o niej więcej niż ja. Moze nie ma pelnych 120 centymetrów bo nie mierzyłam jej dokladnie ale na pewno ma 100 lub wiecej.
Moglabym zrobic zdjecie tej klatki z miarka ale po pierwsze jak zrobie to zdjecie komórką to i tak nie bedzie widać miary a po drugie i tak powiecie ze to 60 cm.

Wiec dodaje zdjecie pustej klatki w ktorej wyraźnie widac ze swinka nie zajmuje polowy klatki. Pewnie zaraz sie dowiem ze to nie 60 cm a 40 albo 20 cm a moze ze to pudełko po zapalkach albo jeszcze lepiej - ze podmienilam klatke na wiekszą i swinke na mniejszą .
Załączniki
Fotka-2496.jpg

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 21:36

Proszę bardzo, w takim razie daj zdjęcie z miarką.
Zobaczymy, co wymyślisz...że nie masz miarki w domu?

Naprawdę, nie rób ze mnie głupiej. Siedzę "w świnkach" zdecydowanie dłużej od ciebie i wiem jak wygląda świnka w klatce o wymiarach 60, 80, 100, 120, czy nawet 140cm. To że jestem po drugiej stronie ekranu nie oznacza, że tego nie widać, bo uwierz - jestem w stanie to odróżnić. Z resztą, jak to powiedziałam, nie trzeba długo siedzie w świnkach, żeby nie wierzyć tobie w to, że klatka ma 120cm.

PS 120-tka to jest zdecydowany kolos, a o twojej klatce można powiedzieć, że jest klitką.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 18 lutego 2014, 21:40

Myślę, że niepotrzebnie tak ostro reagujesz Hahnoto. Lawliett nikt nie chciał Cię obrażać, ani na Ciebie skakać z jakimiś oskarżeniami. Jeżeli chodzi o pomiary klatki - należy ją zmierzyć na długość. Skończmy może temat "wymiaru" klatki, bo przeciągniemy go na kilka stron.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca