Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gryzienie prętów klatki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Gryzienie prętów klatki

Postautor: MajaB » 27 stycznia 2014, 18:42

To pozostaje Ci płyn na obgryzanie paznokci dla dzieci :)

Awatar użytkownika

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 5 lutego 2014, 23:04

Dobrze ze mój nie gryzie klatki ;p W dzien ma otwarta klatke to moze dlatego, ale od początku nie gryzl, za to o 7 robi pobódke ze jest glodny i kwiczy

Obrazek
Obrazek

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 1 lipca 2014, 14:16

Byłam na kontrolnej wizycie u weta i na gryzienie poradził wapienko. Zapytałam go o kamienie nerkowe spowodowane wapiem... odpowiedział " dieta świnki jest na tyle bogata w kwasy, że pH w żołądku i całym ciele neutralizuje nadmiar wapnia..."
osobiście już zgłupiałam. poprzednim moim pupilkom dawałam gałązki do gryzienia i problem gryzienia klatki znikł. Jednak przy George'u pomysł nie wypalił - gardzi gałązkami, jedynie z uwielbieniem na nie włazi i sika a jak je zaczepiam o kratki to wyciąga i robi to samo. A prosiak jest na tyle nie znośny, że codziennie od 4 rano urządza koncert: ani głaskanie, ani wybieg, ani jedzenie nie skutkują. dostaje szału powoli. polecicie cos? cokolwiek?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 3 lipca 2014, 1:07

Twój proś potrzebuje towarzystwa innej świnki. Ja mam 3 i jest spokój a ścierają sobie ząbki gryząc korę wierzby.

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 3 lipca 2014, 8:52

też o tym myślałam, ale jak zrobiłam meeting ze świnkami mojej znajomej to przegonił je gdzie pieprz rośnie i zaczął podgryzać nóżki. może to jakiś samotnik czy coś. ale dzisiaj zauważyłam, że jak puściłam go po nieznanym terenie (pobiegał jakieś 1,5h) to po wpuszczeniu do klatki ugryzł klatkę ze dwa razy zebym się odwróciła i poszedł spać. najwidoczniej chyba to syngał dla mnie że "chce poznać coś nowego i się trochę pomęczyć a dam Ci święty spokój". zobaczymy co czas pokarze ;)

Awatar użytkownika
emejdz
Użytkownik
Świnki morskie: Świń (Milord)
Kontaktowanie:

Postautor: emejdz » 4 lipca 2014, 13:57

Mam ze swoją świnką ten sam problem i ani czosnek ani cytryna nie pomogła. Ciągle głaszczę i przytulam swojego świniaka, nie głodzę go bo dostaje kilka razy dziennie swoje racje żywnościowe. Najczęściej zaczyna gryźć klatkę gdy wchodzę do kuchni (tam przebywa świnka) a dodam, że klatkę ma ciągle otwartą i może wyjść sobie pobiegać kiedy tylko chce. Sama nie wiem o co mu chodzi i jak go oduczyć tego gryzienia. A i dodam, że ząbki ściera sobie o kolby i twarde warzywa więc to na pewno nic związanego z ząbkami.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”