Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bardzo bojąca się świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
DarkForest94
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia,Klaudia
Kontaktowanie:

Bardzo bojąca się świnka

Postautor: DarkForest94 » 16 sierpnia 2014, 20:49

Witam!
Pisze tutaj w sprawie mojej świnki o imieniu Daria którą mam ją w domku od 2 tyg i bardzo niepokoi mnie jej zachowanie
mianowicie takie że wszystkiego się boi ciągle w klatce piszczy i jest gryziona przez inne dwie moje świnki :( nawet jak jest na moich rękach lub kolanach to też piszczy bardzo ale po minimalnym głaskaniu około 10 min troszeczkę się uspakaja dodam też że dzięki bogu je mało ale je tylko STRASZNIE się boi i ty mam pytanie do was czy to jest normalne ? i czy jej to kiedyś przejdzie bo się bardzo o nią boję

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Bardzo bojąca się świnka

Postautor: GalaxySparkle » 16 sierpnia 2014, 23:49

Podaj wiek wszystkich świnek lub przynajmniej określ różnice wiekowe, która starsza, która młodsza.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Bardzo bojąca się świnka

Postautor: befana30 » 11 sierpnia 2015, 7:42

DarkForest94 pisze:Witam!
Pisze tutaj w sprawie mojej świnki o imieniu Daria którą mam ją w domku od 2 tyg i bardzo niepokoi mnie jej zachowanie
mianowicie takie że wszystkiego się boi ciągle w klatce piszczy i jest gryziona przez inne dwie moje świnki :( nawet jak jest na moich rękach lub kolanach to też piszczy bardzo ale po minimalnym głaskaniu około 10 min troszeczkę się uspakaja dodam też że dzięki bogu je mało ale je tylko STRASZNIE się boi i ty mam pytanie do was czy to jest normalne ? i czy jej to kiedyś przejdzie bo się bardzo o nią boję

Pozdrawiam

prawdopodobnie jest sterroryzowana- nowym otoczeniem i byc moze nawet obecnoscia pozostalych swinek, ktore jesli sa starsze dominuja mlodsza- taka podwojna trauma.
ja na twoim miejscu przenioslabym ja chwilowo w inna klatke i dala czas na spokojne zaaklimatyzowanie sie z toba i domem- stad tez podskubywanie pokarmu.
przenies ja i zacznij od nowa oswajac- stopniowo, bierz na rece, glaskaj, podawaj wtedy jedzenie i rozmawiaj- kiedy zobaczysz ze sie uspokaja, zacznij pomalu wypuszczac z klatki, tam gdzie sa inne-ale tylko ja, pozostale dwie zostaw w klatce, tak by spokojnie rozeznala sie w terenie ( obserwuj jak sie wtedy zachowuje- jesli przestanie sie bac to zacznie spacerowac i cichutko pokwikiwac z ciekawoscia- nie piszczec), wypuszcaj przy klatce z pozostalymi swinkami, wtedy ta nowa spontanicznie zacznie podchodzic do nich i wachac je przez prety, po kilku takich "spotkaniach" wypusc na wolnosc najpierw jedna ze starszych swinek i zobacz jak sie zachowuja, a potem druga- przez takie samotne wypuszczanie oswoi sie z domem i zacznie traktowac rowniez jako "jej teren", powinna przestac byc taka strachliwa.
zaaklimatyzowanie takiej swinki moze troche potrwac, wiec sie nie spiesz- daj jej czas, kiedy zobaczysz poprawe relacji z pozostala dwojka, wtedy dopiero mozesz probowac je wsadzic do tej samej klatki wczesniej porzadnie zdezynfekowanej, by nie posiadala zadnego zapachu.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer