Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z dwoma samcami.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
olaolaola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem z dwoma samcami.

Postautor: olaolaola » 29 sierpnia 2014, 21:31

Witajcie :)
Od czterech miesięcy jestem posiadaczką świnki - Alberta. Trzy dni temu dokupiłam mu kolegę, małego Edzia. No i tu zasadniczo pojawia się problem, bo Albert nie daje się nawet ruszyć Edziowi, który całe dnie przesiaduje w domku .
Starsza świnka gdy zobaczy, że młodszy opuścił swój domek, momentalnie do niego podbiega gruchając, wskakując na niego i kręcąc dupką :/ Mały opuszcza swój domek tylko nocą z tego co zdążyłam zauważyć, więć z klatką już się oswoił.
Czy to już pora na interwencję i rozdzielenie samczyków, czy poczekać aż sprawy się unormują? Boję się, że mały odpowiednio się nie nadaja bo do pokarmu zazwyczaj nie zdąży podchodzić a to co dostaje do domku starsza świnka zazwyczaj wyjada :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Problem z dwoma samcami.

Postautor: GalaxySparkle » 2 września 2014, 0:47

Nie ma po co interweniować, rozdziel je dopiero gdyby się pogryzły do krwi. Małego pokarm trochę na rękach, skoro się boisz o jego dopuszczanie do jedzonka.

Noanna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Noanna » 28 października 2014, 9:09

Żeby nie zakładać nowego, podobnego wątku, piszę tutaj. Mam podobny problem. 8 miesięcy temu kupiłam dwie świnki samczyki.Niestety pomiesiącu okazało się, że jeden miał problemy z sercem i zdechł. Dokupiłam małęgo samczyka. Na początku starszy przeganiał małego, rozdzieliłam je na noc i postawiłam obie klatki na styk,tak żeby się widziały i czuły. Następnego dnia było już dobrze, były w jednej klatce, chodziły za sobą krok w krok. Niestety jakieś dwa tygodnie temu przestały się zgadzać. Starszy przegania małego od miski, siana, z deski, z kąta,no po prostu cały czas szczęka zębami,staje na przeciwko młodszego z podniesioną głową i się pręży. Rozdzieliłam je, bo młodszy zaczął być osowiały, siedział w kącie i w ogóle się nie ruszał. Nawet myślałam, że jest chory, ale jak jest osobno w klatce,to zachowuje się normalnie. Na wybiegu jest OK, młodszy nie zwraca uwagi na starszego i chodzi swoimi drogami, a straszy nawołuje i szuka młodszego. Jak wkładam je razem do wyczyszczonej klatki,to znowu to samo (młody siedzi w kącie zestresowany,a starszy szczęka zębami na przeciwko, pręży się i przegania młodszego). Na początku młodszy też szczękał zębami,teraz jest tak zestresowany jak jest ze straszym w klatce,że w ogóle się nie rusza. To już trwa w ten sposób dwa tygodnie. Co powinnam zrobić, bo na dłuższą metę,to trochę spory kłopot z tymi dwiema klatkami. Jak je z powrotem przyzwyczaić, czy to jest możliwe i czemu przestay się zgadzać. Proszę o pomoc Mam pozwolić, żeby się zczapiły i gryzły i nie zwracać uwagi, na to że młodszy jest na maksa przestraszony??? :shock:

Awatar użytkownika
Ireneusz
Użytkownik
Świnki morskie: te, które już odeszły: Pieszczoch, Łatek i Irena
obecnie żyje: Ireneusz
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz » 2 listopada 2014, 10:02

niestety między samcami często zdarzają się wojny, szczególnie jeżeli nie były ze sobą "od małego". jezeli jedna świnka jest starsza lub była w klatce jako pierwsza, to wydaje mi sie byc normalne, że zdominuje młodsze świnki lub te które przybyły później... taki typowy przywódca stada