Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zwyrodnienia nerek.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zwyrodnienia nerek.

Postautor: fushigi » 27 września 2014, 17:55

U mojej świnki morskiej wykryto zwyrodnienia nerek - prawie ich już nie ma. Fifi jedzie na lekach co poprawia jej stan, ale wiem, że to tylko wydłuży postępujący proces a w wyniku - śmierć. Weterynarz powiedział, że nie wiadomo ile pożyje, ale chciałabym was zapytać ile realnie może pożyć taka świnka ? Chcę wiedzieć na czym stoję.
Dziękuję.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Zwyrodnienia nerek.

Postautor: GalaxySparkle » 28 września 2014, 20:58

Chciałam tylko zapytać, czy to weterynarz specjalista znający się na świnkach? Tak, aby było pewne, że zrobione zostało wszystko, co było możliwe.

Stefka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Stefka » 2 października 2014, 18:43

Bardzo ciężka sprawa - moja poprzednia świnka właśnie okazało się, że miała chore nerki. Nagle przestała jeść i pić. Zgłosiłam sie do naprawdę swietnego lekarza, który bardzo o nią walczył. Ja już byłam gotowa na to, że trzeba będzie ją uśpić, ale on chciał próbować dalej i ją leczył. Brał za to śmieszne pieniądze i naprawdę się poświęcał.
Zrobił jej usg, badania krwi, sprawdzał czy nie ma raka, dostawała kroplówkę... i właśnie okazało się, że ma problem z nerkami - dostawała leki, ale niestety musieliśmy ją w końcu uśpić.
Zastanowiłabym się czy lekarz jest dobry, a poza tym czy jest sens męczyć zwierzaka...

ewola00
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ewola00 » 2 października 2014, 19:43

moja też miała coś podobego kiedyś i niestety słaby lekarz nie wpadł na nerki, znaczy wpadł ale już było ciut za późno i świnka nie wytrzymała :( także mocno kontroluj swojego weta i rób wszelkie potrzebne badania, mocznik i inne takie.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 października 2014, 21:13

Jak coś, to http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... eff898405f - dzięki temu znalazłam przychodnię, z której jestem naprawdę b.zadowolona. Warto ten link rozpowszechniać, bo może uratować jakąś świneczkę.

ewola00
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ewola00 » 7 października 2014, 20:28

a no dzięki dzięki :) być może faktycznie się komuś kiedyś przyda chociaż lepiej nie :) moja świnka już ma się ciut lepiej :)

fushigi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: fushigi » 15 października 2014, 12:52

Świnkę leczę u bardzo dobrej pani wterynarz. Przychodnia "Szarak" w Warszawie, P. Agnieszka Mogiła.
Polecam serdecznie, naprawdę widać, że się na tym zna i ma podejście do zwierząt, a zresztą w gabinecie cała ściana jest zasypana dyplomami, co tu dużo mówić :)
Ale zwyrodnienia nerek to proces, który postępuje. Leki jedynie ten proces spowalniają. Widzę jak z czasem stan Fifi się pogarsza. Jest coraz chudsza jescze 2 miesiące temu ważyła 510 g, teraz waży 420... Można policzyć jej wszystkie kostki. Jest bardziej przygarbiona, ale wciąż kochana i mruczy jak nigdy... Wiem, że nadejdzie dzień kiedy trzeba będzie ją uśpić :( Lecz niestety nic nie mogę zrobić. Mam pytanie.
Kiedy poznam, że to czas gdy trzeba maluszka uśpić ? Nie chcę żeby cierpiała, chociaż podobno same zwyrodnienia nerek nie bolą, jednak zwyrodnienia innych narządów postępujące po nerkach są bolesne. Chciałabym tego uniknąć...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”