Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Sara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Sara » 18 listopada 2014, 4:35

Hej :) mam pewien problem i wydaje mi się, że tu pasuje ten post -
niedawno sprowadziłam towarzysza dla mojego Merlina, nowy świń ma na imię Dexter, jego poprzednia właścicielka dała mi karmę, którą zalecił weterynarz ze względu na to, że prosiak nie ma jednego zęba (złamał go na kukurydzy...) i że przeszedł przez ropnia, bo zboże przebiło mu kiedyś policzek.
Karma to Versele-Laga Cavia Complete, ale widzę, że prosiaki nie chcą jej jeść zbytnio (mojego też staram się jakoś przekonać do czegoś lepszego niż te mniej zdrowe karmy). No i teraz moje pytanie, czy wszystkie te karmy, granulaty mają taką samą twardość?
Np., Versele-Laga Crispy Pellets lub Beaphar Care+?
Chcę spróbować dać im inną, mam wielka nadzieję, że coś zasmakuje. :P Zależy mi na tym, żeby była bez twardych nasion czy innych takich dodatków, bo nie chcę, żeby D. miał powtórkę z rozrywki, ale, no, nie znam się na nich i wolę dopytać o tę twardość. x D
No i jeszcze tak odchodząc - czy taka karma jakoś wietrzeje? Znaczy, jak jest otwarta cały czas, to pewnie tak, ale mi chodzi o duże opakowania z tym zamknięciem na górze, bo widzę 1,5 kilogramowe, albo nawet 8kilogramowe i nie wiem, czy po jakimś czasie by nie była już "przestarzała"?

Awatar użytkownika

benia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: benia » 9 grudnia 2014, 19:55

Widzę, że szukacie nowych karm, znalazłam w moim sklepie zoologicznym Vadigran Terra dla Świnki opakowania 1kg, duża paka starcza na długo. Witaminka C jest we właściwych normach, a co fajnego w środku małe cząstki wierzby, ściera sobie ząbki, długa pocięta lucerna, moja świnka na początku zostawiała trochę tej lucerny, ale po kilku dniach wsuwała już wszystko aż się zdziwiłam. Siana już też nie muszę dodawać, na razie gdy przychodzę z karmą to podskakuje z radości. Chyba jesteśmy zadowolone, moja świnka i ja.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 23 grudnia 2014, 19:20

Według mnie siano i tak musisz dawać, niezależnie od składu karmy. Prosiak zawsze musi mieć dostęp do siana.

Sara, z tego co wiem, to VL Cavia Complete też do jakichś super miękkich karm nie należy, jest taka sama jak cała reszta. Jak nie chcą Ci jeść VL CC, to spróbuj z VL Cavia Nature. U mnie zawsze się sprawdzała, nigdy nie odrzucały kawałków ani nic nie zostawiały.
Co do wietrzenia karmy - po pewnym czasie witamina C tam zawarta "ulatnia się" (utlenia się tlenem z powietrza). Dlatego nie ma co przesadzać z trzymaniem karmy i kupowaniem niewiadomo jakich ilości.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Sara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sara » 24 grudnia 2014, 2:47

O, Sensibles, jaka telepatia.
Akurat mnie tknęło, żeby sprawdzić forum. I akurat Cavię Nature kupiłam. A się zastanawiałam nad Beaphare Care.
Complete całkiem nie znoszą, dawałam im ją i nic, nawet odrobiny nie ruszyły. Natomiast na Nature rzuciły się jak szalone, choć nowy świnek i tak wybrzydza i wybiera, nie mniej - większość z tego w końcu zjada. Najchętniej to by jadł najtańsze karmy za 5 zł...

Hmm...
Rozumiem, że tylko witamina C wietrzeje? I nic innego się w karmie nie psuje?
Podaję moim świniakom wit. C w kroplach, także, jeśli to jedyny składnik, który robi sobie ucieczkę z karmówki, to raczej nie będzie to problemem. Ja nawet te małe opakowania staram się bardzo szczelnie zamykać, ale nie wiem jak dokładnie działa to wszystko... Chemia to nie moja brocha. :tooth:

I dzięki wielkie za odpowiedź. :)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 30 grudnia 2014, 19:27

Jeśli chodzi o skład Beaphare Care , to jest w porządku, ale np. moje nie chciały jej jeść, nie smakowała im. Poza tym, z tego co wiem, Cavia Nature jest tańsza od Beaphare Care. Wiem, że to nie jest główny wyznacznik, dla mnie też nie, ale to może być jakiś kolejny argument za VL CN :)

Tak, tylko witamina C "wietrzeje" (utlenia się!). To znaczy nie jestem pewna co do innych witamin, ale one raczej nie mają takich właściwości, jak witamina C, dlatego ich utlenianie zachodzi wolniej, o wiele wolniej. Z tego co mi wiadomo, to tak jest. Jednak nic nie obiecuję, żeby później nie było :D
Poza tym weź pod uwagę, że karma, jak niemaże wszystko, będzie absorbować wodę z powietrza - jakbyś zostawiła worek karmy tak sam sobie, niezabezpieczony, kawałki karmy będą nasiąkać wodą z powietrza - wolno i prawie niezauważalnie, ale będą. Jak dobrze ją zamkniesz, to nie powinno być problemu.
Nie wiem, jak reszta karm, ale VL Cavia Nature 10 kg jest pakowana w trójwarstwowe opakowanie, i jedna z warstw to worek foliowy, który skutecznie zapobiega przedostawaniu się powietrza, a co za tym idzie - pary wodnej do środka worka z karmą.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 30 grudnia 2014, 21:58

Cavia Complete 8kg też jest w 3-warstwowym i środkowa to worek. :)

Awatar użytkownika
Olencjanna
Użytkownik
Świnki morskie: Nela i Zula ♥
Kontaktowanie:

Postautor: Olencjanna » 4 stycznia 2015, 15:48

Dziś wysłałam rodziców po karmę dla świnki jednak nie do końca pokierowali się nazwą firmy jaką im podałam. Zakupili o to coś takiego: http://www.maxizoo.pl/oferta/gryzon/pok ... skiej-1kg/ :confused:
Widzę ile jest ziarenek, których tak nie polecacie, jednak i tak zapytam co myślicie.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2015, 16:27

Nie mogę nigdzie znaleźć opisu składu tej karmy, jeśli jest na odwrocie opakowania, to możesz podać?

+ generalnie nagłe zmiany karmy nie są dla świnek dobre, bo mogą być powodem chorób układu pokarmowego. Jeśli wcześniej podawałaś inną karmę, to najlepiej, jak już kupili złą i chcesz skarmić całe opakowanie - początkowo mieszać z karmą, którą podawałaś poprzednio.

Awatar użytkownika
Olencjanna
Użytkownik
Świnki morskie: Nela i Zula ♥
Kontaktowanie:

Postautor: Olencjanna » 4 stycznia 2015, 19:49

Skład: roślinne produkty uboczne, zboża, warzywa, owoce, minerały, oleje, łuszcze. Składniki: analityczne: białko 13,5%, zawartość tłuszczu 5%, popiół surowy 5,9%, włókno surowe 13,5%. Dodatki: dodatki dietetyczne/kg: witaminy: A 16000 IU, witamina D3 2400 UI, witamina C 400mg.

Niestety to wszystko co znalazłam w języku polskim.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2015, 23:12

A po angielsku jest więcej? Jeśli tak, to podaj.
Z drugiej strony nie wiem, co jeszcze mogłoby być... niepokojące są te zboża i "roślinne produkty uboczne", bo nie bardzo wiem, co się pod tą tajemniczą nazwą kryje.
No jak dla mnie za mało białka, za dużo tłuszczu. ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca