Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kompletnie chora świnka :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
tinulinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kompletnie chora świnka :(

Postautor: tinulinka » 12 lutego 2014, 9:22

Bardzo szkoda, przepłakałam wczoraj pół dnia :( Ale nie mam zamiaru tak tego zostawić... Zadzwoniłam do Towarzystwa Opieki Nad Zwierzętami oni mnie gdzieś tam przekierowali do jakiegoś sanepidu weterynaryjnego czy coś i po prostu zgłosiłam że w tym sklepie zoologicznym są nieodpowiednie warunki dla zwierząt. Pan powiedział, że pójdą sprawdzić, ale nie wiadomo, czy coś to da. Może chociaż jakimś innym zwierzakom pomogę...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 12 lutego 2014, 9:45

Paradoksalnie największą pomocą jest nie kupowanie ich ze sklepu, napędza to handel. A ludzie ? W sklepach zoologicznych nie szukają miłośników zwierząt i tych co się trochę na nich znają, szukają osób które się znają na handlu... Stąd mają często personel, który dobrze handluje i wciska klientom mnóstwo niepotrzebnych rzeczy ale nie potrafi odróżnić nawet płci u zwierząt. Zgłaszanie takich spraw może pomóc poprawić warunki, ale sklepy zaopatrują się u pseudohodowli, które nie dbają o zdrowie zwierząt a o zysk, dopóki zwierzęta się sprzedają będą dalej je rozmnażać dla pieniędzy minimalizując koszty jak najbardziej i nie zwracając uwagi na ich zdrowie. Sklep mógł więc dostać chorą świnkę prosto od nich. To że była chora nie musi oznaczać winy samego sklepu a "hodowcy" od którego dostał świnki.

Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 12 lutego 2014, 11:23

Ale bardzo możliwe, że sklep zaniedbał już do końca. Wiem, bo sama mam jedną taką świnkę. Wodę miał zasypaną trotami (bo była w misce), karma? jakiś syf, same ziarna. Wzięłam go stamtąd ledwo żywego... I udało mi się go uratować...

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Świnki morskie: Szajba , Fanta
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 4 lutego 2015, 19:48

I jak świnka? :)

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 4 lutego 2015, 19:56

Użytkownik był ostatni raz w lipcu na tym forum... Wątpię, by odpisał.