Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bardzo strachliwa świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Vahillek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Bardzo strachliwa świnka

Postautor: Vahillek » 3 lutego 2015, 12:33

Witam, jestem nowy, od około roku przeszukuje internet w poszukiwaniu informacji o świnkach, sporą część interesujących mnie postów znalazłem na tym forum dlatego postanowiłem udać się do was z prośbą o poradę.

Pod koniec stycznia przywiozłem do domu Bine, nową miesięczna świnkę, od początku była bardzo bojaźliwa i raczej unikała kontaktu ze światem, jako że przestudiowałem niemałą cześć internetu o oswajaniu nie przejmowałem się tym, czekałem cierpliwie siedząc przy klatce oglądając jak je, w kompletnym bezruchu bo nawet mój głębszy oddech ją płoszył. Ale to były początki.
Teraz Bina po pół roku ze mną wydaje się być bardziej oswojona, choć mam co do tego sporo wątpliwości. Tylko ja mogę przy niej przebywać, każdy inny budzi u niej paniczny strach i powoduje ucieczkę w najciemniejsze miejsce w okolicy. Ja mogę koło niej przebywać ale... bez ruchu, Bine płoszy nawet odgłos odkręcanej butelki z wodą.
Nie przepada za ludźmi, często buduje dla niej tunele/ przeszkody żeby mogła pobiegać ale jest ją to w stanie zainteresować na 15-20 minut max, potem ucieka w okolice swojej klatki, siada w ulubionych miejscach i za nic nie można jej przywołać (przywołać bo niemałym nakładem starań nauczyłem reagować ja na imię).
Absolutnie nie ma co dyskutować co głaskaniu, dotykać mogę jej tylko ja, ale głaskać pozwoli się przez kilka chwil, potem odchodzi. O braniu na ręce nie ma mowy, nie może nikt jej podnosić. Jak położył ją na łóżko to była w stanie zeskoczyć żeby tylko uciec do swojej klatki.
Trochę mnie martwi jej strach, tym bardzkiej że z ludźmi jest w zasadzie cały czas. W klatce zamykana jest na noc z reguł cały dzień, a już z pewnością całymi wieczorami może zwiedzać mieszkanie, ale woli siedzieć obok klatki w którymś z kątów. I pomimo że co chwila ktoś do niej przychodzi (ja w zasadzie siedzę obok niej wiekowość czasu) nie bardzo che z nami gadać.

A teraz nadeszła pora aby myśleć o towarzyszce dla Biny. Ale najpierw zastanawiam sie, czy to wyłącznie przez jej taki a nie inny charakter a może problem leży gdzieś indziej? Nie chciałbym skończyć z dwiema osowiałymi świnkami, mam nadzieje że przy bardziej odważnej koleżance i Bina nabierze ochoty na bieganie czy inne mizianie :) Jak myślicie?

Gdybyście chcieli jakieś zdjęcia jestem w stanie nadesłać.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Świnki morskie: Szajba , Fanta
Kontaktowanie:

Re: Bardzo strachliwa świnka

Postautor: thelovspig » 4 lutego 2015, 19:43

Witam :)
Hmm..
Może sedno sprawy tkwi, w jakim była sklepie zoologicznym? Czy miała okazję przebywać z innymi zwierzętami? ( np. była w klatce z królikami) Jaką miała styczność z ludźmi? Jeśli na początku np. była źle traktowana to poprostu boi się, że ktoś zrobi jej krzywdę..Nie mam pojęcia , co może powodować jej zachowanie, szczerze mówiąc..:D
Niektóre świnki omijają ludzi dużym łukiem, czasami nie lubią ich towarzystwa lub nie mają ochoty na zabawę..
Świnki to dość zwierzęta o zmiennych humorkach i osobliwych charakterach :)
Mogą wpaść nawet w depresję, co jest spowodowane samotnością i brakiem towarzysza..To zwierzątka stadne..
Może rzeczywiście drugi prosiaczek by ''otworzył'' Binę na ludzi i świat ^^ Jest prawdopodobieństwo, że najwyraźniej świnka czuje się samotna , zdana na siebie i brakuje jej odwagi..Bywają też osobniki twardego charakteru :D
Jeśli nie zdecydujesz się na drugiego podopiecznego, myślę, że z czasem świnka się oswoi z otoczeniem..
Musi czuć, że nikt nie ma zamiaru jej skrzywdzić, ale wręcz odwrotnie..Powinna czuć się bezpieczna w twoim towarzystwie :)
Myślę, ze nieco pomogłam ;)
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Vahillek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Vahillek » 4 lutego 2015, 21:38

Dzieki za odpowiedź ;)
Nie była w zoologicznym nigdy :P A wcześniej przebywała z innymi świnkami, brałem ja z założeniem że kiedyś przyjdzie czas na koleżankę ale teraz nie jestem pewny jak zareagowała by na towarzystwo skoro do mnie od ponad pół roku nie potrafi się przyzwyczaić.

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 4 lutego 2015, 22:01

No to masz odpowiedź ;) skoro mieszkała z innymi świnkami a teraz jest sama i nie może się do Ciebie przyzwyczaić, to tęskni za świńskim towarzystwem :) jak najszybciej znajdź jej koleżankę

Vahillek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Vahillek » 4 lutego 2015, 22:16

Tak też zrobię, zastanawiam się jednak nad technicznymi aspektami tego przedsięwzięcia, mam klatkę 70x40 chcę do niej dobudować dwupiętrowy "domek" o długości około 30~~40cm czy to wystarczy? W zasadzie Bina jak narazie w klatce siedzi w nocy i ew jak jestem poza domem choć wtedy też często ktoś ją wypuszcza. Stąd zazwyczaj pomiędzy 15-1 biega po pokoju, wystarczy ze jestem w domu mam odrodzony dla niej dość spory kawałek pokoju. Problem w tym że na większa klatę nie ma szans raczej, przynajmniej w najbliższym czasie. Zmieszczą się?
Gdzie najlepiej szukać? raczej nie zależny mi na rasowym prosiaku z rodowodem ;)

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 5 lutego 2015, 7:24

Myślę, że jeśli będziesz wypuszczał świnki na wybieg dość często, klatka nie powinna stanowić problemu :)
Jeśli chcesz prośka ze sklepu..To szukaj raczej takiego zoologicznego, w którym od razu widać, że świnki są dobrze traktowane i trzymane w dobrych warunkach ( mają karmę w miseczce, wodę w poidełku ). Jeśli już wybierzesz , którą
świnkę chcesz, chwileczkę ją poobserwuj, np. czy jest zdrowa, skłonna do zabawy z innymi , czy siedzi sama
w kącie klatki...Dobrym jest pomysłem zaadoptowanie świnki :) Tylko w częstych przypadkach świnki z adopcji
są nieco starsze, a tu byłby problem z dominacją u prosiaczków..Wybór zależy tylko od ciebie :)

Vahillek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Vahillek » 5 lutego 2015, 15:35

Binę znalazłem u jakiegoś domowego hodowcy na olx`ie. Rozumiem że lepsza była by młoda świnka?

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 6 lutego 2015, 7:35

Tak,łatwiej bedzie sie im dogadać :) Bina będzie świnką dominującą, a młoda będzie przyporządkowana i nie będzie się sprzeciwiać.;)

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 6 lutego 2015, 12:10

Wiek nie ma znaczenia, wśród świnek liczy się charakter ;) poszukaj na stronie SPŚM jakiejś świnki do adopcji, tam jak opiszesz zachowanie Binii to Ci doradzą, jaki charakter powinna mieć nowa świnka.

Awatar użytkownika
Patka <3
Użytkownik
Świnki morskie: Maciuś <3
Kontaktowanie:

Postautor: Patka <3 » 10 lutego 2015, 9:16

Mysle ze nowa swinka powinna byc mloda ! Zeby byla zywiolowa, ciekawska itd to pokaze Binie ze moze sie bawic i tez zrobi sie ciekawska i przez to odwazniejsza. Co do tego ze pol roku jest taka strachliwa zalezy jak byla traktowana i jak jest teraz. Czasami oswajanie takie "na sile" ze sie przesiaduje ze swinka itd nic nie daje. Bo sama musi sie do nas przekonac. A na pewno nie jest wskazane jak niektorzy pisza czy mowia ze trzymac swinke w spokojnym miejscu w domu, BZDURA! Jak chcesz zeby sie nie bala byla towarzyska to wlsanie daj ja w miejsce gdzie najwiecej sie dzieje przykladowo salon. Gdzie slyszy nowych ludzi nie tylko domownikow gdzie kazdy chodzi, szyra, stuka rozmawia itd. Zeby nie byla "odizolowana od halasu" bo wtedy normalne ze bedzie sie bac kazdego najmniejszego nieznanego dzwieku. Moja poprzednia swinka ponad rok sie oswajala. Taki charakter. I tez oswajalam po pare godzim robilam mu jakies tunele, wybiegi i inne pierdoly. Jak juz dalam za wygrana to kilak miesiecy i swiniak spal ze mna w lozku a co wiecej sam sie domagal tego stajac pod lizkiem i piszczac jak sie tylko polozylam.. pocprostu musze sie przyznac ze go olalam. Dalam za wygrana. Dostawal tylko jest pic i mial klatke caly czs otwarta wiec biegal i uciekal przed kazdym. Ale z czasem jak nie dziubalam wiecznie do niego sam sie zaczal interesowac wszystkim. Podchodzil do mnie jak sie uczylam. Nie dawal sie dotykac ani nic. Ale z czasem na kolana sam sie wdrapytal z ciekawosci, kradl mi kartki i wszystko co mu sie podobalo. Widzial ze mu nix sie nie dzieje jak jestem w podbizu i dopiero sie przekonal do piedszczot brania na rece i wogole. Wiec nic na sile ! Swinki to strasznie ciekawskie stworzenia wiec predzej czy pozniej sie przekona. Wiesz wchodzac np do pokoju to juz jej dla niej jakis stres jak sie boi, a jak zaraz czanasz ja brac na rece piescic itd a ona jest wystraszona to dla niej nic przyjemnego wiec nie dziw sie ze tak reaguje. Tetaz mam nowa swinke od lipca i juz jest oswojony. I wlasnie zrobilam tak ze byl caly czas w ruchliwym miejscu, co chwile ktos go czyms dokarmial, ale mial spokoj nie byl brany na rece. Klatke po 2 tyg otworzylam jak byl w domu o bach! 2 dni i juz ciekawski gonil. Nie boi sie jak ktos chodzi po pokoju, wrecz wspina sie po nogach domagalac siw uwagi. Sam od siebie sie przekonal. .. ale sie rozpisalam... ale mam nadzieje zw coa pomoglam ;)

Czoko<3

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca