Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka się drapie.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Olafowa <3
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka się drapie.

Postautor: Olafowa <3 » 8 lutego 2015, 14:48

Mam od ponad miesiąca świnkę morską. Od jakiegoś czasu dużo się drapie. Na podłoże ma trociny ,czy to może być alergia na nie? Dzisiaj wymieniłam je na mate łazienkową i zobaczę czy będą jakieś efekty. Dodam jeszcze ,że nie ma żadnych pasożytów ,ponieważ sprawdzałam. Pomóżcie!!!
Jeżeli dodałam post w złym temacie to mnie przenieście ,bo jestem nowa :)

Awatar użytkownika

Scoobana
Użytkownik
Świnki morskie: Kłębek
Kontaktowanie:

Re: Świnka się drapie.

Postautor: Scoobana » 9 lutego 2015, 7:00

Mi się tez na poczatku wydawalo ze nasz prosiak jest czysty a niestety zakupiony zostal z lokatorami wszoly. Idz do weta niech sprawdzi i ewentualnie pobierze zeskrobine. Po tym stwierdzi co sie dzieje

Awatar użytkownika
Patka <3
Użytkownik
Świnki morskie: Maciuś <3
Kontaktowanie:

Postautor: Patka <3 » 9 lutego 2015, 7:35

Dokladnie ! Mam 2 swinke i drugi raz ten sam problem ! Swiniak po 2 tygodniach zaczal sie drapac i tez okazalo sie ze cos przyniosl ze starego domu ;/ wiec warto isc zaraz do weta zanim zacznie rozdrapywac sobie skore az do ran! Rowniez zwroc uwage jakie masz siano, moj swiniak mial z Vitapolu przez jakis czas ale bardzo jakosciowo sie zepsuli i znowu maly zaczal sie drapac ! Moj jest wrazliwy na siano jak jest zbyt drobne, pyliste takie bardzo drobne. Musze zawsze patrzyc za grubym siankiem moze Twoj tez tak ma ? Badz uczulenie na cos zwroc uwage co mu dajesz do jedzania czy po czyms co zje problem sie nie poglebia.

Czoko<3

Olafowa <3
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olafowa <3 » 9 lutego 2015, 17:25

Dzięki za odpowiedzi. Sianko nie jest jakoś bardzo drobne więc to chyba nie od tego. Za kilka dni i tak ide do weta na obcięcie pazurków więc od razu coś tam się spytam. Na 100% nie ma wszołów ponieważ sprawdzałam wiele razy :)

Awatar użytkownika
paprykaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Elvis, Presley
Kontaktowanie:

Postautor: paprykaaa » 11 lutego 2015, 10:53

Kochana na 100% to może weterynarz stwierdzić. Robaczki mogą być naprawdę mikroskopijne i możesz ich nie zauważyć. :) Przypomnij sobie, czy świnka nie dostała czegoś nowego do jedzenia w okresie kiedy zaczęła się drapać. Mój świniak też się bardzo mocno drapał, okazało się, że ma uczulenie na koperek. :) A z weterynarzem nie ma co zwlekać, póki jeszcze nie ma ranek :)

Moje dwie miłości: Elvis i Presley <3

pr0si4k0w4
Użytkownik
Świnki morskie: Pigi [*], Bąbel [*], Gandalf (Gandi)
Kontaktowanie:

Postautor: pr0si4k0w4 » 21 kwietnia 2015, 16:24

Mialam ten sam problem okazalo sie ze biale platki na futeru to nie robaczki tylko lupiez a swinka bardzi sie drapala i po pewnym czasie miala ranki.3 kapiele w nizoralu co 4 dni i pomoglo ;)

:| ;) :D PROSIAKOWA :D ;)
PIGUELLA[*] :sad: BĄBELO[*] :sad: GANDALF 2m.:love:

remoulada
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: remoulada » 1 czerwca 2015, 12:38

Moje świnki też się drapaly ale ten artykuł pomógł, dużo przydatnych informacji ! :)

http://swinkimorskie24.pl/moja-swinka-s ... -co-robic/

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca