Wiem jakie to uczucie! Podobnej ulgi doznałam, gdy moja świnka z przerośniętymi trzonowcami, po ich korekcji przestała ślinić się i jadła normalnie. Dwie poprzednie świnki straciłam przez te przeklęte zęby. Ale trafiłam w końcu na fachowca!
W jakim wieku jest Klusek? Dobrze jest przygarnąć młodą świnkę, ale najlepiej min 3 miesięczną, samca.
Trzeba jednak troszkę się napracować, by świnki się zaakceptowały. Klatka dla dwóch świnek powinna mieć min 120 cmx60cm, w mniejszej konflikty będą jeszcze bardziej wzmożone, w końcu to terytorialne zwierzęta.
Świnki należy zapoznać na neutralnym gruncie np na podłodze, niech się obwąchają itp. Jeśli w klatce wcześniej już mieszkał Klusek, to należy ja starannie wymyć, najlepiej detergentem i potem wodą z octem (na litr wody 3 łyżeczki octu), by pozbawić ją zapachu świnki. Podobnie z jego miseczkami, domkami itp.
Najlepiej na początek zrezygnować z domku, miseczki powinny być dwie, legowiska dwa itp. Zieleninę dawać świniakom w dwóch różnych kątach klatki, by nie było sytuacji, że np Klusek odgania nowego od jedzenia. Póki się nie gryzą nie trzeba interweniować, należy pilnować, czy któraś świnka nie jada mniej z powodu drugiej, bo ją odpędza od karmy.
Piszę to jako posiadaczka dwóch 9 miesięcznych samców, są braćmi (mają wspólnego tatę), nigdy nie walczyli ze sobą, ale zdarzało się , że większy wykorzystywał swoją pozycję i nie chciał dzielić się jedzeniem (ile nerwów mnie kosztowało ich pogodzenie). W każdym razie ważna jest cierpliwość.
Teraz jest ok, nadal manifestują wzajemnie chęć o dominację, ale wygląda to niegroźnie, poza tym często śpią przytulone do siebie, jeden liże drugiego. Wszystko możliwe