Ahrianka pisze:Hej, witam wszystkich.Od 20 dni jestem wlascicielka rozetki.Ogólnie wszystko jest w porzadku jednak sa zachowania, które bardzo mnie niepokoja.Pierwszym z tych zachowan jest podskakiwanie,a zaraz po tym drapanie

.Czy to normalne u prosiaczków, czy tylko nie potrzebnie sie martwie?Nastepne to kichanie.Mysle ze jest przeziebiona ale nie leci jemu [ropa] z noska ani z uszów.Trzecim sa dziwne dzwieki przypominajace chrzakanie.Przepraszam za brak zdrobnien.Czekam na odpowiedz.
Przede wszystkim pytanie- jakie ma podloze? wiele swinek okazuje sie alergikami na trociny wiec wystepuje i kichanie i drapanie, jak w twoim przypadku.
Sugerowalabym zmiane podloza na przykladowy tydzien, by zaobserwowac czy to nie bedzie problemem i podawac krople z wit c zapobiegawczo, by sie kichanie nagle nie zamienilo w ciezsze przeziebienie, a nieleczone w zapalenie pluc.
Faktycznie twoj prosiek najprawdopodobniej grucha, albo faktycznie chrzaka probujac odkaszlnac- tutaj trzeba by bylo proska uslyszec by lepiej ocenic

Mimo wszystko witamina c w wiekszej dawce mu nie zaszkodzi przez ten tydzien- generalnie lepiej, aby mu podkladac wiecej jedzenia ktore ja zawiera, ale w ostatecznosci dobre i te krople, wlasnie kiedy slysze natarczywe kichanie u moich podaje do poidelka krople multiwitaminowe przez 2 dni i przechodzi