Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mordor, czyli głupie pytania użytkownika KochneŚwiniaki

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Kolby dla swinek

Postautor: GalaxySparkle » 25 grudnia 2015, 13:29

Kupuj jej bezzbożowe kolby z JR Farm.
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/prz ... nia/200973
O wiele zdrowsze od typowych kolb stojących na półkach w zoologach.

Awatar użytkownika

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 28 grudnia 2015, 17:42

Lepiej by było żebyś tej kolby nie dawała śwince bo może jej zaszkodzić czy coś no ale jeśli raz na miesiąc to może.. Moje świnki w ogóle nie ruszały kolby więc ją wyjęłam :)

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: pory karmienia I mycie warzyw

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 28 grudnia 2015, 17:46

No moje świnki nie mają określonych pór podawania warzyw i owoców - jakieś jedzonko z paczki zawsze jest w miseczce - np. liście sałaty dokładnie myję i osuszam i im podaje tak samo jak np. z marchewką itp.

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 28 grudnia 2015, 22:07

A moge wiedzirv ile okolo warzyw dziennie dajesz zazwyzajj

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 29 grudnia 2015, 21:42

A co, będziesz jej racjonować? Jeżeli świnka nie ma nadwagi i nie jest żarłokiem, to sama dobrze wie, ile ma zjeść. Daj trochę więcej, nadmiar wyrzucisz, a świnka się naje.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 29 grudnia 2015, 21:48

No właśnie rzecz w tym, że to są kolby bezzbożowe, o wiele zdrowsze od typowego syfu klejonego miodem, z ziarnami i jakimiś kolorowymi cosiami. Moja akurat też jakoś specjalnie za kolbami nie przepada. Od początku nie kupowałam jej kolb, bo kojarzyłam je właśnie z tymi śmieciowymi, których świnki nie powinny jeść. Chyba dlatego nie jest nawet przyzwyczajona do kolb. Te z JR Farm poznałam ledwo kilka miesięcy temu i nie widzę wielkiego zainteresowania.

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

nie je czy to normalne ?

Postautor: KochneŚwiniaki » 30 grudnia 2015, 18:18

Hejo dzis mojej swince dalem kiwi burak I gruszka ..prawie nic nie zjadl skubnal troche buraczka I kiwi I na tym sie skonczylo czy to normalne? :O
Ps: przepraszam serdecznie za poprzednie tematy :blush:

Awatar użytkownika
pinkuś
Użytkownik
Świnki morskie: Pinki i Benio
Kontaktowanie:

Re: nie je czy to normalne ?

Postautor: pinkuś » 30 grudnia 2015, 21:09

Może świnka po prostu tego nie lubi i jest wybredną świnką :) a suchą karmę i sianko zjadła?

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 30 grudnia 2015, 21:21

pinkuś pisze:Może świnka po prostu tego nie lubi i jest wybredną świnką :) a suchą karmę i sianko zjadła?

Akurat moje świnki nie przepadają za suchą karmą :] A co do twojej świnki to właśnie może jej nie smakować to co jej dałeś. Spróbuj z innymi owocami i warzywami ;)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 30 grudnia 2015, 21:28

nie zjadl wszystkiego naraz, poniewaz tego nie zna dlatego sugerowalam ci duzo wczesniej bys mu zaczal podsuwac pod nos takie rzeczy, ale dobrze ze chociaz skubnal to sprobowal- teraz musi sie do tego przekonac. Nie podawaj jej codziennie kiwi, bo dostanie biegunki- ogranicz sie do 2 razy na tydzien i przekladaj innymi owocami w inne dni- nie podawaj dwoch owocow dziennie tylko jeden wybrany na dzien ze wzgledu na cukry i wlasnie luzne kupki- juz ci o tym wspominalam, a wierz mi ze biegunka u prosiakow jest naprawde niebezpieczna.
Zacznij jej dawac wiecej lisciastych, zielonych rzeczy- kup ten szpinak i botwike i zobacz jak reaguje, swinki w naturze zywia sie glownie zielenina, wiec nawet trawe mozesz dawac, wiec przy bogatej zielonej diecie warzywa dajesz 3 wybrane czesci w ciagu dnia i jedna jakiegos owoca.
I dawaj w wiekszych ilosciach- jak nie zje wszystkiego na jeden rzut to bedzie podskubywal w pozniejszych godzinach widzac, ze tak dlugo cie w domu nie ma.
Sprawdzony patent na skuszenie swinki na kiwi to danie jej skorki- myje wczesniej cala kiwi, osuszam i daje "obierki", moje uwielbiaja w takiej formie a owoc zostawia.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”