Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Pomocy! Świnka nie robi kupek i ...

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Roxiak
Użytkownik
Świnki morskie: Roxi [*] ♥
Kontaktowanie:

Pomocy! Świnka nie robi kupek i ...

Postautor: Roxiak » 16 kwietnia 2016, 18:53

Witam,
Potrzebuję pomocy. Dziś rano sprzątałam mojej świneczce i na ściółkę położyłam VetBed'a. Dałam trochę jabłka do miseczki i gałązkę koperku. Od wczoraj siedziała trochę osowiała, ale myślałam, że to minie. Wracając do dziś, na VetBedzie nie pojawiła się nawet jedna kupka od samego rana! Boję się, że coś jej jest. Ostatnio nie domaga się o jedzenie, prawie nie pije ( codziennie wymieniam prawie pełną buteleczkę wody :() i je też mało, bo jabłuszko z rana ledwo nadgryzione, a koper nie ruszony w ogóle. Nie wiem jak z siuśkami, ale w kuwetce nie widać. Może pod dywanikiem. Czy to coś poważnego? Nie mogę jechać do weta przez najbliższe dwa dni, bo po pierwsze rodzice pracują i nie ma mnie kto zawieźć, po drugie najbliższy wet, który zajmuje się m. in. świnkami jest półtorej godziny jazdy samochodem. :( Nikt w moim mieście nie specjalizuje się w świneczkach i każdy odsyła właśnie tam. Dodam, że świnka ma około półtora roku i dotąd była bardzo odważna i nawet potrafiła ugryźć, a teraz ciągle siedzi w jednym miejscu i tylko czasem skubnie coś z miski.

Awatar użytkownika

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: Pomocy! Świnka nie robi kupek i ...

Postautor: Dona » 16 kwietnia 2016, 20:02

A sianko i karmę je? Jeśli nic prawie nie je to bardzo niebezpieczne. Trzeba ją wówczas karmić na siłę co 2-3H najlepiej karmą ratunkową. A to może być wszystko od ząbków po wzięcie. Jakieś inne objawy?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 kwietnia 2016, 9:32

Jesli nie pije to musisz mu zapewnic cos soczystego do jedzenie, np ogorek bo prosiek nie moze sie odwodnic.
Co mu dajesz zazwyczaj ze swiezego pokarmu? moze mu sie znudzilo? moje potrafia fochem rzucic przez caly dzien jesli maja te same menu co dzien wczesniej, wiec stosuje taktyke wymienna- kup jakas zieleninke, szpinak, salata, botwinka czy liscie z rzodkiweki, natka pietruszki, a nawet trawa jesli juz jest ladna na podworku (oplukac i osuszyc) i mu podstaw pod nos.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Roxiak
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Roxiak » 17 kwietnia 2016, 11:47

Sianko nic nie ruszyła od wczoraj, a karmę trochę podjada, ale bardzo mało. Na razie daje jej wodę przez strzykawkę, bo widzę, że nic nie pije. Leży w jednym kącie i tylko czasem zmienia położenie. Dzisiaj mam zamiar kupić ogórka, bo to jej ukochane warzywko i nigdy go nie odtrąciła. Dzisiaj zauważyłam kilka kupek, ale naprawdę malutko. W dodatku kupki były czarne, a zwykle są brązowe i ogólnie wyglądały dziwnie, inaczej. Bardzo się o nią boję, a jeszcze jak na złość ten weterynarz tak daleko... Ustaliłam, że jadę w poniedziałek, a na razie woda ze strzykawki i spróbuję z tym ogórkiem. Co do dodatkowych objawów to ropieją jej oczka i są takie malutkie, ciągle leży, nie widzę nigdzie siku i ogólnie taka słaba i osowiała się wydaje, chociaż brałam ją na ręce i nie zauważyłam, żeby coś ją bolało.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 kwietnia 2016, 12:11

Ropiejace oczka? a zauwazylas katar, zeby kichala albo jakos nadmiernie sie drapala? moze byc przeziebiona, ale wtedy doszloby pare innych objawow, a sprawdzalas zeby? jesli je niewiele to moglaby miec cos wlasnie z zabkami, choc piszesz ze jednak karmy podjada a ta jest twarda, mimo wszystko skontrolowalabym te zeby, a nawet i przeswietlenie zrobila aby wykluczyc ropien.
Jesli zauwazylas bobki to dobrze, tzn ze ukl.trawienny dziala, a sie nie zalatwia poniewaz malo je.
Swinka jest wycienczona z niejedzenia, nie moze w takim stanie byc, trzeba ja karmic na sile by coraz bardziej nie slabla.
Probowalas z zielenina? Kolor bobkow rowniez zalezy od pozywienia, wiec widzac ze poskubala tylko suchej karmy nie dziwie sie, ze sie kolor zmienil na ciemniejszy, brakuje swiezego w diecie.
Jaki mialy ksztalt? zwykle owalne, czy tam lekko wydluzone czy mniejsze o polowe z takim cypelkiem?
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2016, 14:52 przez befana30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Postautor: SwinekDuduś » 17 kwietnia 2016, 14:18

Staraj się podawać jej łagodne jedzenie, jeśli nie będzie chcieć jeść spróbuj podkarmiać ją z ręki/strzykawki insulinowej bez igły. Polecam podotykać DELIKATNIE brzuszek świnki, jeżeli jest twardy, mimo tego że świnka nie jadła, może to oznaczać guza lub zaparcie. Jeżeli jest miękki to znaczy że ze świnką niby wszystko dobrze. Podotykaj miejsce tuż przed narządami płciowymi. Jeżeli chlupocze, to można rozpoznać że nadchodzi biegunka.

Roxiak
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Roxiak » 17 kwietnia 2016, 17:45

befana30
Brak kataru, kichnięć, a drapie się tylko czasem tak jak zwykle to robiła. Nie sprawdzałam ząbków, ale zrobię to jak najszybciej. Z zieleniną ciężko. Nie je sianka, kopru, pietruszki, świeżej trawy i nawet ogórka nie chciała :O. Próbuję karmić i poić na siłę strzykawką, ale mała tak się broni, że prawie wszystko ląduje gdzie się da, tylko nie w pyszczku (ale się nie poddaje, bo moja mama od razu straciła cierpliwość). Co do bobków to są takie jak piszesz: wydłużone, z cypelkiem i objętościowo o połowę mniejsze, bo długie tak samo. Na razie trzymam kciuki za poprawę, ale nic na nią nie wskazuje :(

SwinekDuduś
Z tym dotykaniem to trochę się boję, że coś ją za boli jak dotknę, ale spróbuję. Tym bardziej, że to dla jej dobra i zdrowia.

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA WASZĄ POMOC! :) :) :)

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Postautor: SwinekDuduś » 17 kwietnia 2016, 17:54

Roxiak pisze:

SwinekDuduś
Z tym dotykaniem to trochę się boję, że coś ją za boli jak dotknę, ale spróbuję. Tym bardziej, że to dla jej dobra i zdrowia.

Nie bój się, gdyby weterynarz bał się dotykać świnki po brzusiu to wiele chrumciów by przez to zdechło :confused:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 kwietnia 2016, 18:35

@Roxiak
Moga byc poczatki biegunki, wiec swinka odmawia swiezego jedzenia, a woli suszki- co w sumie pomoze jej uregulowac prace zoladka i jelit.
Sprawdz czy ma twardy nabrzmialy brzuszek, jesli tak to beda wzdecia- mozesz mu dac probiotyki, aby wyregulowac zoladek, dobrez ze nie jest to typowo wodna kupka.
Musiala cos zjesc co jej zaszkodzilo- pomysl troche co to moglo byc, by wiedziec na przyszlosc jakie moze spowodowac efekty :)
Podstaw jej suszkow- masz takie z herbal pets? buraczek, ziolka suszone powinna chetniej zjesc, nie podawaj jednak soczystych rzeczy, bo nadal bedzie bobkowala w taki dziwny sposob- trzeba ja wyprowadzic na "prosta" suchym pokarmem.
Mozesz sprobowac z swieza bazylia sprzedawana w doniczkach- jest przeciwzapalna.
Poza tym kiedy pojdziesz do weterynarza pilnuj by do ewentualnego antybiotyku (podejrzewam ze dostanie) swinek dostal rowniez probiotyk- musi miec ochrone na zoladek i sprawdzic zabki, jesli bedzie chcial przyciac to zaopatrz sie w karme ratunkowa, by prosiek nie slabl coraz bardziej i nie chudl, bo sie podda, zreszta ta karme mozesz kupic juz jutro i zaczac podawac proskowi skoro tak niechetnie je, stosuje sie ja wlasnie w przypadkach chorob i rehabilitacji takze nie zaszkodzi.
Na forum trafil sie kiedys podobny watek z takimi bobkami, gdzie przyczyna prawdopodobnie byla karma- jaka uzywasz? kupilabym inna i obserwowala czy sie sytuacja poprawia.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 18 kwietnia 2016, 0:35

Konieczna będzie wizyta u weterynarza, to może być coś poważnego. Niech sprawdzi ząbki, oczka, osłucha świnkę, jak nic nie wyjdzie to trzeba zrobić USG. Zakup karmę ratunkową i dokarmiaj świnkę co 3 godz. strzykawką bo dostanie wzdęć i będzie nie do odratowania. Jeżeli będziesz podawała antybiotyk to zakup też probiotyk (bio protect, bio lapis)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca