Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie robi kupek, gdy nie ma ze mną kontaktu.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
bocieque
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka nie robi kupek, gdy nie ma ze mną kontaktu.

Postautor: bocieque » 5 maja 2016, 14:43

Witam. Posiadam świnkę od 3 tyg. Ma niecałe 2 miesiące. Od paru dni zauważyłem, że świnka nie robi kup pod moją nieobecność. Sprzątam klatkę o 22. Idę spać i wstaję do pracy. Wracam o 15 i na drybedzie znajdę max 2-3 kupki. Gdy jestem w domu wszystko jest ok, kupy się rozmnażają w bardzo szybkim tempie.

Domyślam się, że chodzi o dietę. Mój samiec niestety jest wybredny i wcinałby tylko trawę, tą jadłby w kilogramach. Próbowałem po parę razy dawać mu paprykę, jabłko, banan, natkę pietruszki, ogórek. Weźmie parę kęsów i dalej nie chce, choćby leżało 48h w klatce. Tylko trawa, mniszek, karma i ciut sianka (wydaję mi się, że za mało), ach no i jeszcze domek drewniany :E. W jeden dzień nie dawałem mu trawy, to tylko karmę wcinał. Karmę zmieniam na dniach, bo właśnie dowiedziałem się, że Vitapol nie jest ok.

Co do zachowania, to wiadomo nie jest jeszcze super oswojony. Z ręki je, na kolanach leży i jest ok, no i popcornuje co chwilę, aż się boję o jego zdrowie, jak uprawia wywijasy w klatce i czasem się o coś uderzy.

Może po prostu przesadzam i to normalne u świnek?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie robi kupek, gdy nie ma ze mną kontaktu.

Postautor: befana30 » 5 maja 2016, 19:22

Nie robi kupek , poniewaz jak juz zauwazyles nie je- przychodzisz po pracy, a pros dostaje jedzenie i automatycznie zaczyna bobkowac, przed wyjsciem do pracy zostaw mu zapas pokarmu, bo ukl.pokarmowy swinki musi pracowac caly czas, zanik pracy zoladka i jelit na dluzej niz 2 godz juz doprowadza do roznych komplikacji.
To ze wcina chetniej trawe jest jak najbardziej zrozumiale- w naturze swinki zywia sie trawa i zielenina jaka uda im sie znalesc, stad "foch" na pozostale warzywa/ owoce- chyba trawy narwac proskowi ci nie zal..? nic nie kosztuje, a skoro chce ja jesc, wiec niech sie chlopak naje do syta poki moze, bo i skl.odzywczych ma wiele i pomaga w regularnym scieraniu zabkow, za pare miesiecy kiedy przyjdzie "kryzys" na trawe bedzie musial wcinac pozostale rzeczy, ale teraz sie tym nie martw na zapas. Takze podawaj przed wyjsciem do pracy wypasiona garsc w dwoch rekach, niech sobie w nia wejdzie i sie poroskoszuje w spokoju ;) dorzuc w miseczke jakis owoc i warzywko, a kiedy bedzie mial ochote to oderwie sie od trawy i poskubie tamto- nie glodz go, trawy teraz jest pod dostatkiem.
Automatycznie podczas wypasu na trawie zmniejsza sie ilosc spozywanego sianka, czyli pod tym wzgledem wszystko w normie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

bocieque
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bocieque » 5 maja 2016, 21:15

Zawsze daję mu sporo trawy przed wyjściem, a także zanim pójdę spać. Na tyle dużo, że po powrocie trochę jeszcze zostaje. Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej, ważnej rzeczy. Często w trakcie wypróżniania lekko popiskuje, takie jęczenie, a nie normalny pisk.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 maja 2016, 21:53

Jakie ma podloze? czy gdy sie zalatwia znajduje sie moze na legowisku? zwroc uwage kiedy bobkuje jaka przyjmuje pozycje, czy siega potem pod zadek i czy bobki nie sa dziwne, tzn krew, dziwny ksztalt, kolor, zapach- zauwazyles by tak popiskiwal od poczatku czy od niedawna? czy moze po jakims szczegolnym pokarmie?
Jesli bys dal rade go wtedy nagrac to mozna trafniej wywnioskowac czy jest to odglos sygnalizujacy bol.

bocieque
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bocieque » 5 maja 2016, 22:34

Podłoże drybed, pod spodem drewniany pellet. Jak robi kupę, to zawsze idzie do tyłu, cofa się bo zawsze robi po kątach. Czasem po akcji wygina kuper w dół, jakby chciał się wytrzeć. Kupy chyba normalne, bardzo ciemne, podłużne, zero krwi. Pod zadek czasem sięgnie, ale mało kiedy. Jest tak od paru dni, wcześniej tego nie robił. Co do dźwięku to coś w tym stylu, tylko ciszej:

https://youtu.be/B3tQVbTB9N8?t=2m30s

Ewidentnie mu coś przeszkadza.

Olgi&Basia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olgi&Basia » 5 maja 2016, 23:06

Moja (jak to zauważył mój narzeczony) przez pierwsze tygodnie nie wychodziła z domku jeśli mnie nie było. Przez co tez nie jadła jak byłam w pracy, ale nadrabiała szybko po moim powrocie. Wiec skoro je i zalatwia sie to nie ma co sie martwić ;) bardziej martwiącego jest to popiskiwanie...

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 maja 2016, 6:57

bocieque pisze:Podłoże drybed, pod spodem drewniany pellet. Jak robi kupę, to zawsze idzie do tyłu, cofa się bo zawsze robi po kątach. Czasem po akcji wygina kuper w dół, jakby chciał się wytrzeć. Kupy chyba normalne, bardzo ciemne, podłużne, zero krwi. Pod zadek czasem sięgnie, ale mało kiedy. Jest tak od paru dni, wcześniej tego nie robił. Co do dźwięku to coś w tym stylu, tylko ciszej:

https://youtu.be/B3tQVbTB9N8?t=2m30s

Ewidentnie mu coś przeszkadza.

Wiesz co, na tym video to jest pare oglosow swinek wiec nie wiem o ktore ci chodzilo- o pierwszy?
Bobki ma normalne, chyba juz wiem o co chodzi :)
Jak wczesniej wspomniales chlopak ma niecale 2 miesiace, czyli krotko po wykarmianiu przez mamuske- gdy matka karmi w miedzyczasie je czysci i stymuluje do zalatwiania sie, mlode wtedy wlasnie tak cichutko popiskuja jakby z bolu ale wcale je tam nic nie boli.
Mozesz zrobic taka probe- wez go na kolana, rozloz na prosto nogi, proska ustaw tak by glowe mial przy twoim brzuchu bardziej po lewej stronie i zawiesz cale przedramie reki nad jego pleckami kladac lewa dlona na kuprze, powinien zaczac gruchac i nadstawic tylek do czyszczenia kojarzac wlasnie z wczesniejsza sytuacja karmienia, gdy go delikatnie poglaszczesz po zadku to zacznie pewnie tak cichutko popiskiwac- sprobuj i daj znac, wtedy sie wyjasni czy jest to problem natury fizycznej czy psychicznej :)
W kazdym badz razie podejrzewam, ze pdczas bobkowania dotyka drabeda ktory go smyra wiec popiskuje kojarzac z czyszczeniem przez samiczke.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca