Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przeziębienie po kąpieli

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
paulaanna
Użytkownik
Świnki morskie: Bunia
Kontaktowanie:

Przeziębienie po kąpieli

Postautor: paulaanna » 3 lipca 2016, 10:56

Witajcie.
Mam świnkę Bunię, lat 4. 1,5 tygodnia temu kąpałam ją, no bo juz tego wymagała. Po kąpieli zauważyłam że z obydwóch oczek wypłynęła jej biała wydzielina. Nie wiedząc co to, wytarłam delikatnie wilgotnym wacikiem i było ok. Dzisiaj rano wchodząc do kuchni zauważyłam że świnka siedzi nastroszona, oczka miała dosc mocno zaropiałe i trochę nosek brudny jakby od kataru, ale nie rzęzi ani nie psika. Trochę też daje od niej taki nieprzyjemny zapach, jakby własnie tej ropy.... Świnka nie ma też apetytu, nie pije.... Czy to przeziębienie i czy ma taki wpływ na zachowanie świnki? Ja przepraszam jeżeli taki wątek już jest, ale chciałam opisać wszystkie objawy jakie występują.

Trochę inwencji przy pisaniu tytułu wątku. Jeśli wszystkie będą się nazywać 'Pomocy!', kolejne osoby nie będą wiedziały, o czym wątki są, i nie znajdą informacji, których szukają. Na Forum ma być porządek.
GalaxySparkle

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Pomocy!

Postautor: befana30 » 3 lipca 2016, 11:07

Mleczno-biala wodnista wydzielina w oczakch to takie "mydelko", dzieki ktoremu oczko jest nawilzane i czyszczone, nie mylic z gesta ropa jaka sie zbiera w kacikach oczow. Czesto taki plyn jest chwilowo widoczny gdy swinka wlasnie przeciera sobie oczka.
Prawdopodobnie po kapieli sie przeziebila, zabralabym do weterynarza na kontrole juz jutro zanim jej stan sie pogorszy i przerodzi w zapalenie pluc- szybka reakcja jest najwazniejsza.
Jesli masz wit c w domu to podaj juz dzisiaj dawke 2x wieksza niz normalnie, np wazy 1kg to normalnie potrzebuje 5 kropelek wit c , widzac ze przeziebiona zwiekszasz do 10 kropelek.
Karm ja na sile, przekupuj przysmakami by zmusic do jedzenia oraz podawaj wode w strzykawce aby sie nie odwodnila szczegolnie teraz podczas upalow (bez igly rzecz jasna). Jesli masz mozliwosc kupienia dzisiaj karmy ratunkowej to nie zwlekaj, kup i zacznij swinke karmic aby nie slabla coraz bardziej. Jutro koniecznie do weterynarza, tym bardziej ze nieprzyjemny zapach sugeruje jakas infekcjei pamietaj ze gdy dostaniesz dla niej antybiotyk, koniecznie bedzie potrzebny probiotyk na oslone zoladka.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

paulaanna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulaanna » 3 lipca 2016, 11:11

Dziękuję za odpowiedź. Zauważyłam, że to chyba raczej z pyszczka jej tak cuchnie, poza tym tak jakby jej coś wylatywało z tego pyszczka, ma pod bródką mokre futerko... Nie wiem co to, strasznie się boje że do jutra się to pogorszy...

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lipca 2016, 11:16

Czyli ropien , a nie przeziebienie- w sumie ani nie kicha, ani nie oddycha w ciezszy, swiszczacy sposob.
Tym bardziej bym pedzila jak najszybciej do weterynarza i to tylko takiego, ktory sie specjalizuje w gryzoniach- poszukaj na necie dobrych klinik z wieloma recenzjami znajdujacych sie w twoich okolicach i umow jak najszybciej, bo swinka napewno bedzie miala zabieg usuwania ropnia, podejrzewam ze wczesniej jednak dostanie serie antybiotyku by zeszla ewentualna opuchlizna, czyli wspomnij rowniez ze chcesz probiotyk. Dokup koniecznie ta karme ratunkowa, bo jesli ma ropien to nie zmusisz jej to przegryzania pokarmu- bedziesz musiala aplikowac ta papke w strzykawce.

paulaanna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulaanna » 3 lipca 2016, 11:17

Bardzo bardzo dziękuję, dzisiaj niestety pędzę do pracy :( ale jutro z samego rana do weta!

EDIT:
W tej chwili zauważyłam że pojawiła się krew w odbycie świnki! :( Co to może być?

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj.
GalaxySparkle

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lipca 2016, 13:28

napewno krew? nie jadla czasem buraczka?
Jesli krew w kale to ostra infekcja ukl.pokarmowego albo zatrucie- tlumaczyloby rowniez brzydki zapach z buzki i niechec do jedzenia, jak nie nowotwor ale nie chce cie straszyc niepotrzebnie- po prostu nie zwlekaj i jak najszybciej udaj sie do weterynarza, bo swinka potrzebuje natychmiastowej pomocy. Pomysl rowniez co takiego mogla zjesc zeby jej zaszkodzilo, moze wbilo jej sie gdzies jakies ostre zdzblo z sianka, wdala sie infekcja? nie ma co gdybyc, konieczne jest przeswietlenie i badania.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”