Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łączenie - młodsza stażem przegania starszą

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Rudaa
Użytkownik
Świnki morskie: Ruda i Tosia
Kontaktowanie:

Łączenie - młodsza stażem przegania starszą

Postautor: Rudaa » 1 sierpnia 2016, 19:07

Nie wiem czy w dobrym dziale, proszę o wyrozumiałość. Przejdę do rzeczy. Od trzech tygodni mam świnkę dziewczynkę Rudą. Rudzia wydaje się przyzwyczajona do nas. Rozkręca się jedynie kiedy jest z nami na łóżku, lub na wybiegu. Jak jest sama w klatce, siedzi cały czas w jednym miejscu, mało je. Postanowiliśmy dobrać jej koleżankę. I tak dzisiaj trafiła do nas Tosia. Obie dziewczynki są w tym samym wieku, mają zaledwie 7 tygodni (różnica 3 dni). No i tu się zaczyna. Zrobiliśmy dziewczynom wybieg na neutralnym gruncie. Obie panienki wpuściliśmy na ten wybieg. Ruda szalała z radości, wesoło kwiczy, biega za Tosią, wkłada jej pyszczek pod główkę, czasem wącha jej kuperek. Zero agresji. Tosia, wiadomo jest jeszcze wystraszona, siedziała w jednym miejscu i nie zwracała uwagi na Rudą. Po pewnym czasie, zaczęła się irytować zachowaniem Rudej i ją odgania. Ruda może koło niej siedzieć, jeść, ale jakiekolwiek próby nawiązania kontaktu przez Rudą kończą się przeganianiem. Kilka razy doszło do kotłowania. Krwi nie było, ale ja mam stan przedzawałowy. Tosia siedzi i nie pozwala Rudej do siebie podejść, Ruda nie daje za wygraną. Siedzę z duszą na ramieniu i czekam co dalej. Czy to oznacza że Tosia jest świnką aspołeczną? Agresywną? Zazwyczaj to starsza stażem świnka broni swego terytorium, u nas na odwrót. Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Łączenie - młodsza stażem przegania starszą

Postautor: befana30 » 1 sierpnia 2016, 20:45

Spokojnie, bedzie dobrze :) zostawe je, aby zalatwily miedzy soba swoje "swinskie" sprawy- musza sie dziewczyny doszlifowac, wiec dopoki krew nie leci moga na siebie burczec i zebami zgrzytac czy tez "czestowac" ekspresowymi dziabnieciami o ile faktycznie sie nie kotluja. Moze byc tak, ze mlodsza akurat przechodzi ruje i szaleje panienka, dostala chwilowej odwagi, wiec sie rzadzi- starsza pewnie zaniedlugo sie zmeczy i sie odwdzieczy dziabnieciem.
Moze trafila do Ciebie z miejsca, w ktorym wczesniej przebywala z wieloma swinkami i trzeba bylo sie przebijac sila do jedzenia itd. Generalnie daj jej czas, oswajaj normalnie, wypuszczaj je codziennie aby pochodzily po neutralnym terenie, a zaczna sie tolerowac- moze i nie bedzie wspolnego lezakowania, ale szczerze mowiac u mnie dziewczyny do tej pory sie nie przytulaja chociaz matka z corka, a wlasnie mlodsza Kluska jest zdecydowanie dominujacym osobnikiem w klatce.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Rudaa
Użytkownik
Świnki morskie: Ruda i Tosia
Kontaktowanie:

Re: Łączenie - młodsza stażem przegania starszą

Postautor: Rudaa » 2 sierpnia 2016, 9:35

Dzięki befana za słowa otuchy i radę :hug: Początkowo w nocy chcieliśmy dziewczyny oddzielić kratką, ale duuuużo kofeiny i czuwanie okazało się chyba lepszą strategią. Nocka była spokojna, nawet był moment, że jadły z jednej miski jednocześnie i trochę spały wtulone w siebie. Obecnie siedzą w różnych kątach i sniadaniują;) Nie będę chwalić dnia przed zachodem słońca i się za wcześnie cieszyć, ale światełko w tunelu się pokazało:) Póki co nie rozdzielam, i oswajam nową Tosię, tak jak wcześniej Rudzię, bo maleńka nadal mocno przestraszona i boi się, że człowieki ją zjedzą :lol:

Wróć do „Zachowanie”