Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: 3 Swinia Tak Czy Nie?

Postautor: Radek » 13 listopada 2007, 15:35

A Po między moimi panami jest rożnie . Chrumek jest rozbrykany i lubi broić a Łatek jest spokojny i nie reaguje na tamtego tylko ustępuje i tyle, Zadko kiedy się biją tylko tak jakby na siebie gulgoczą wiesz o co mi chodzi :) :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Radek » 13 listopada 2007, 18:30

Uh....Właśnie Wróciłem do domu z 3 świnka :D !!Jest Superowy Cały rozetkowy-większosciowo brązowy i troche biały.Jak narazie sie ganiają i "cwierkają"

Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SMAKUSIA » 13 listopada 2007, 19:15

mam nadzieje ze pusciles je na neutralnym terenie ?

i musi byc klatka porzadnie wyszorowana i zdezynfekowana i miski itp

maly powinien miec jakies swoje male schronienie

I życzę dużo zdrówka dla maluchy i szybkiej akceptacji i bezbolesnego ustalania hierarchi :)

Obrazek

Dagonet, Burek i Bożydar SERDECZNIE POZDRAWIAJA !

Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dwa samce, czy dwie samice?

Postautor: SMAKUSIA » 13 listopada 2007, 19:21

a ja mam 3 samce i myśle że jednak lepiej w moim przypadku byłoby z samicami ponieważ jak faceci zaczną sie lac to tak coraz bardziej i nie przestają, z samicami jest ciut lepiej bo w koncu ktoras ustepuje, ale to nie jest zasada różnie to bywa. I czesto w wypadku samców konieczna jest kastracja ...

Obrazek

Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Radek » 13 listopada 2007, 19:24

SMAKUSIA Wszystko jest ok zdezynfekowane miski poidło klatka itp.Dziwi mnie fakt że starsi sie caly czas biją.....;/co zrobic?

Werka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak przekonać ..... ?? :(

Postautor: Werka » 13 listopada 2007, 21:06

wiem... bo miałam podobną sytuację.. przypadkowo dzień wcześniej gadałam z mamą, czy gdybym znalazła pudełko z psami to czy pozwoliłaby mi zatrzymać jednego... Mama powiedziała że tak. A los chciał, abym następnego dnia znalazła z koleżankami pudełko z kotkami... Szczęśliwa wybrałam sobie najładniejszego, stoje w przedpokoju i co usłyszałam? "Wyjdź mi z mieszkania z tym kotem! Nie chce w domu mieć kota!" Więc znalazłyśmy kotkom inny dom... Ale również dobry :))

A chyba ze świnki nic z tego... Byłam dziś z mamą w zoologu i mama tak "Dobrze, że my nie mamy zwierzaka, bo by nam w domu śmierdziało"... ;( A przecież świnki nie śmierdzą ;( :rozpacz:

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Jak przekonać ..... ?? :(

Postautor: kasik » 13 listopada 2007, 21:13

Ejj nooo... ludzie jak się nie myją to też od nich śmierdzi, a to czy od świnki będzie śmierdzieć, to zależy tylko i wylącznie od nas.... To nie jest żaden argument.
Ja, jak byłam młodsza, posunęłam się do tego (chodziło o chomika... w sumie to miałam ich chyba z pięć :P ), że powiedziałam mamie, że kupmy mi zwierzątko na próbę, bo nie mam żadnego, a chciałabym mieć chociaż jedno takie maleńkie. A jak się nie sprawdzi, to mam koleżankę, która ewentualnie będzie mogła się nim zająć (ściema :P).Przeszło. No i ten okres próbny tak się przedłużył, że trwał kilka kolejnych lat i kilka kolejnych chomików... aż na świnkach się skończył ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 13 listopada 2007, 21:15

Wykastrować. Wtedy przestaną się bić.

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SMAKUSIA » 13 listopada 2007, 22:48

Starsi sie bija o prawo do malucha. Ten który bedzie mocniejszy bedzie mógl sie wyslugiwac malym i pomiatac nim itp.
Jest tak jak pisałam, niestety ale juz nie bedzie tak pieknie jak bylo do tej pory co jakis czas beda roznego rodzaju awantury, bojki, moze nawet dojsc do bijatyk do krwi ale wtedy juz jest konieczna kastracja ( koszt okolo 70-100zł) lub rozdzielenie na zawsze .

Obrazek

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 14 listopada 2007, 6:55

Zależy od weta kastracja. Wiem że u mnie jest za 50 zł, a gdzie indziej za 300 zł. (chyba nawet w Wa-wie). U mnie w Pruszkowie ten wet jest najlepszy :D

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca