Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: 3 Swinia Tak Czy Nie?

Postautor: SMAKUSIA » 14 listopada 2007, 7:50

tyle ze wiesz to zalezy od wagi prosiaka i od tego ile narkozy tez pojdzie itp...

najwazniejsze zeby wet byl dobry a kasa malo istotny szczegol

tyle ze ja nie doradzam na samym poczatku kastracji, musi sie ustalic hierarhi i powinien byc spokoj dopiero w przypadku jakis pozniejszych ostrych wojen coś kombinowac

Obrazek

Dagonet, Burek i Bożydar SERDECZNIE POZDRAWIAJA !

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dwa samce, czy dwie samice?

Postautor: motylek1007 » 14 listopada 2007, 10:12

u mnie na szczęscie obyło sie bez kastracji, ale ja mam 2 facetow. Chwilami jest cieżko, jednak którys a wlasciwie Bibi ustępuje...i dzieki Bogu...ufff

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak przekonać ..... ?? :(

Postautor: *nicia* » 14 listopada 2007, 11:54

W zoologach smierdzi bo tam jest duzo zwierzat i kazde innaczej brudzi, a jak jest jeden sprzedawca to nie jest w stanie sprzatac kazdemu wtedy kiedy wymaga bo nawet nie wie od ktorego smierdzi bardzije a nie bedzie sie za przeproszeniem sztachal aromatami z klatek :P wiec powiedz mamie ze jedna czy tam dwie swinki jak ma sprzatane czesto ok. co 3-4 dni to nie smierdzi i bledem bylo sugerowac sie smrodami ze sklepu, ze taki bedzie miala w domu - musiala by ci kupic conajmniej polwe zwierzakow :D - w zoologach przy dobrych wiatrach to maja raz na tydzien sprzatanie klatek, mycie akwarii

Obrazek

Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Radek » 14 listopada 2007, 13:43

no więc dziś pierwszy dzień małego.Wszystko jest dobrze starsi nie ganiają sie tylko tak sobie rozmawiają :) mały siedzi sobie ostatnio jadł sałatę marchewkę też więc wszystko już jest dobrze:)Dzięki za pomoc

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 14 listopada 2007, 18:58

Trzymam kciuki, że by już tak dobrze zostało. :ok:

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pela » 16 listopada 2007, 18:47

Nie mogę powiedzieć żeby moi rodzice byli łatwo namawialni, jak dotą naszym jedynym zwierzęciem domowym były rybki.
Ale na świnkę się zgodzili, a namówiłam ich mniej więcej tak:

Długo czytałam o świnkach, dowiadywałam sie, po jakims czasie ( tydzień temu) pkażdemu z osobna powiedziałam o moim pragnieniu, informując ich tylko i nieoczekując żadnej odpowiedzi. Potem oboje razem przyszli na prezentację (którą zrobiłam w power point) która zawierała informacje o świnkach , napisałam jaki byłby ich udział... noi także niechciałam odpowiedzi odrazu, tylko powiedziałam, że mają to sobie przemyśleć i następnego dnia dać odpowiedż noi...podziałało w przyszłym tygodniu będę starała się o jej kupno...

podstawa to pokazać jaką się ma wiedzę na ten temat, że jest to przez nas przemyślane, że zdajemy sobie sprawę ze wszystkich obowiązków... noi przedewszystkim powiedzieć jak mało oni będą musieli robić, uświdomić ich że nie jesteśmy już maluchami które tylko chcą mieć zwiezacka popsytulać go, a reszta należy do rodziców...
a jeśli nie zgodzą się odrazu poczekać trochę a przy jakiejś okazji przypomnieć im o tym. Acha i kiedy opowiadasz o śwince, podaj problemy i odrazu ich rozwiązania np. świnka nie śmierdzi, śmierdzi klatka jeśli się nie sprząta- ja jak tylko poczułabym jakiś zapach sprzątałabym i nikt nie zdołałby tego zauważyć itp...

Mi się udało - ty trochę źle zaczęłaś, ale może jednak ci się uda
informuj o postępach :)

Obrazek

Werka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Werka » 16 listopada 2007, 18:52

Ok, spróbuję z tą prezentacją ;) Jutro coś wspomnę o śwince mamie... Z tatą powinno pójść łatweij, bo on ogólnie jest ZA na wszystkie zwierzaki. Moim ś.p. bojownikiem no się aż nadto opiekował - -' A jak młodsza byłam, to mieliśmy już kupić świniaka (z tatą! mama o niczym nie wiedziała :P), ale zoologiczny był zamknięty :P

Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pela » 16 listopada 2007, 20:13

u mnie odwrotnie mama zawsze była bardziej za zwierzakiem, jednak tata wygrywał,noi ja też już miałam kiedyś mieć świnkę, ale była tylko z czerwonymi oczami i się wystraszyłam :zawstydzony: (miałam 7 czy 8lat!) :rotfl:
i pamiętaj nic nasiłę pokaż rodzicom, że naprawdę wiesz w co się pakujesz, a prezentację zrób tak żeby nie mieli żadnego argumentu na nie, a jeśli się nie zgodzą spytaj dlaczego i znajdź rozwiązanie na ich wątpliwości

Powodzenia!

Obrazek

Gucio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy mogę trzymać 2 samce w jednej klatce?

Postautor: Gucio » 2 grudnia 2007, 17:26

Witam! Mam samca świnki morskiej. Ma on około 4 miesiące i chciała bym dokupć mu do towarzystwa 2-gą swinkę ale nie wiem czy mogę trzymać 2 samce w jednej klatce. Czy może dokupić samiczkę w oddzielnej klatce. Moja klatka jest dość duża i nie chiała bym też narazac siebie na większe kosta i na niebezpieczeństwo pogryzienia się świnek :zdezorientowany:
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:22 przez admin, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przenoszę do odpowiedniego forum.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czy mogę trzymać 2 samce w jednej klatce?

Postautor: Karena » 2 grudnia 2007, 18:14

Samce można trzymać w jednej klatce. Jednak pierwsza zasada - dołączamy zawsze młodziutkiego świnka, wtedy jest większa pewność, że sie zaakceptują. Starszy świnek będzie traktował małego jak świnkowe dziecko.
Jakiej wielkości masz klatkę? Na 2 świnki najlepsza byłaby 100-tka.

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca