Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Big Świnka...a Little świńka

Postautor: Sandi » 16 kwietnia 2011, 22:30

Wydaje mi się, że to po prostu normalne zachowanie u samców-hierarchia.
Ale może niech wypowie się ktoś, kto ma dwóch samców.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

chudy4441
Użytkownik
Świnki morskie: Frajda i Malutka
------------------
[*]Nowa, Graffi[*]
Kontaktowanie:

Re: [Oswajanie] siemka

Postautor: chudy4441 » 16 kwietnia 2011, 22:42

Moim zdaniem lepiej kupić 2. Obowiązek będzie troszkę większy niż przy 1, ale świnki można porównać w pewnym stopniu do człowieka. Ponieważ człowiek lepiej czuje się w otoczeniu 2 człowieka niż sam. Więc polecam poświęcić więcej czasu i mieć 2.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 17 kwietnia 2011, 10:35

Ja się wypowiem, bo mam dwóch samców. ;) Nie dawno dokupiłam swojemu Emilowi kolegę-Timka. Też się tak czasami zachowują, tyle, że to tego mniejszego rozpiera energia. U świnek samców to normalne, jak już powiedziała Sandi ustalają sobie hierarchię. Myślę, ze nie masz co się martwić. :)

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 17 kwietnia 2011, 11:27

Jest dokładnie tak jak Becia mówi - to po prostu ustalanie hierarchii. U mnie Krakers gania Dropsa co jakiś tydzień, gwałci go, zagląda mu pod pupę albo kładzie się na nim. W sumie Drops nie jest mu dłużny ;) Moje świnie robią to też dla zabawy jak nie mają nic do roboty i się nudzą. Czasami to potrafi się ciągnąć godzinami, a nawet dniami, a czasami po prostu poterkotają i pogruchają do siebie i dają sobie spokój :)

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dwie świnki czy jedna?

Postautor: Cherry » 17 kwietnia 2011, 11:30

Albo 2 świnki tej samej płci, albo adoptuj samca aspołecznego. Jedna świnka to nieszczęśliwa świnka (poza aspołeczniakiem, bo on nie toleruje świnkowych przyjaciół).

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: świnka i chomik

Postautor: Cherry » 17 kwietnia 2011, 11:37

U chomików Roborowskiego można zaobserwować, że coraz więcej robi się samotników. Zresztą - na forum o chomikach oglądałam kiedyś zdjęcia zagryzionych chomików, które były razem w klatce. Połowa z nich to były Robory. Dżungarskie nie są stadne, nawet samice. To, że na początku się nie gryzą nie znaczy, że jak wrócisz do domu nie zastaniesz pobojowiska w klatce. Nie uszczęśliwiajmy chomików na siłę, im towarzysze nie są potrzebni.

Boni
Użytkownik
Świnki morskie: Boni 1 Rok
Kontaktowanie:

Postautor: Boni » 17 kwietnia 2011, 17:46

A czy one przestaną razem kwiczeć kiedyś lub na siebie wchodzic?

Elo...ziomki.Tomb Raide...xD

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 17 kwietnia 2011, 19:13

Nie :D Kwiczenie to normalna rozmowa między świnkami, moje bez przerwy do siebie kwiczą (żeby nie powiedzieć "wrzeszczą") Takie wskakiwanie na siebie też się nie skończy bo oni co jakiś czas będą sobie przypominać, kto tu rządzi.

Boni
Użytkownik
Świnki morskie: Boni 1 Rok
Kontaktowanie:

Postautor: Boni » 17 kwietnia 2011, 20:06

No ale,tobie też tak 2 samce wchodzą na siebie.Ale ten duży jak na małego wchodzi nic mu nie zrobi?

Bo on piszczy jak wchodzi i ucieka,a czemu ten duży wącha małemu pod tyłkiem albo przy mordce?

Elo...ziomki.Tomb Raide...xD

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Re: Dwie świnki czy jedna?

Postautor: monila1000 » 25 kwietnia 2011, 21:00

Ja chociaż nie mam 2 świnek tylko 1 polecam zakup dwóch świnek ponieważ są to zwierzątka społeczne(na wolności żyją w stadach)oczywiście muszą to być dwie świnki tej samej płci (gdy kupisz samca i samicę możesz spodziewać się małych a tego byśmy nie chcieli :!: )przy dwóch musisz kupić im większa klatkę dawać więcej jedzenia itp. ale opłaca się dal chociażby widoku dwóch świniaków wtulonych w siebie ;)

mój Lucky: Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca