Witam
Cześć

Otóż zmagam się z ogromnym dylematem, jakiego rozmiaru klatkę zakupić. Mam 2 prosiaki, które aktualnie mają klatkę 70cm. Tak, wiem, że jest bardzo mała i dlatego w najbliższym czasie ją zmienię

. Zastanawiam się tylko 100 cm czy 120cm? Oczywiście
im większa tym lepsza, tylko że wszyscy u mnie uważają ze w ogóle zmiana klatki jest głupotą.
No właśnie...Im większa, tym lepsza. Co do rodziny - rozumiem Cię. U mnie też tak wszyscy patrzą, jak proponuję coś większego, lepszego dla moich zwierzaków. Ale jest sposób - trzeba po prostu ich przekonać.
Jak patrze na centymetr, to 120 cm wydaje mi się OGROMNA.
120 to jest dużo. Taka klatka naprawdę jest ogromna.
Na pewno szło by do nie bardzo dużo trocin i ciężko by się ją myło.

Tak, z pewnością trocin szło by więcej, niż do 100 czy 70. Ale pomyśl sobie - czy ważniejsze jest to, ile idzie trocin czy to, jak się świnki czują? Trociny, jakby nie patrzeć, są drogim interesem, a więc przy takiej klatce polecałabym przerzucić się na dry bed/matę łazienkową + żwirek (chodzi mi np. o Pinio, Hilton itd.).
W przyszłości mam zamiar powiększyć moją hodowlę o 1 świnkę (to nie jest jeszcze pewne) i w sumie z góry potrzebna by była 120.
Jeżeli chcesz mieć trzy świnki, to owszem, wtedy potrzebna jest 120. W 100 będzie im ciasno, będą miały za mało miejsca, kłótni może być więcej...Same problemy.
120stka jest także mimo wszystko droższa niż ta 100.
To jest przecież oczywiste. Ale zależy, gdzie kupujesz i jak wyszukasz ceny. Na przykład tutaj, popatrz:
Klatka 120 cm - kosztuje 119zł
Klatka 100 cm - kosztuje 105zł
To jest tylko 14zł różnicy. A te 14zł to jest praktycznie nic. Może warto dołożyć te 14 zł i kupić większą?
Zamówiłam 120stke
To świetnie, bardzo się cieszę