Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Charczenie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Laguna
Użytkownik
Świnki morskie: Coffè, Scraffy, Nosek.
Kontaktowanie:

Re: Charczenie

Postautor: Laguna » 20 grudnia 2011, 22:12

U mnie było podobnie gdy miałam trociny Chipsy z Vitakraftu. Scraffy charczał, zmieniałam trociny i żwirki, aż wreszcie się uspokoiło.

Wszystkie fotki są objęte prawami autorskimi.
Obrazek

Awatar użytkownika

rais
Użytkownik
Świnki morskie: Pucia i Lilu
Kontaktowanie:

Postautor: rais » 21 grudnia 2011, 11:49

Zmienię to podłoże na jakieś inne i zobaczę czy to pomoże,tylko zastanawiam się na jakie najlepiej. Musze poczytać sobie o tych odpylonych trocinach, nad matą też już się zastanawiałam. Dziękuje narazie za pomysły, jakby ktoś miał więcej podobnych to z chęcią sobie poczytam : )

do Laguny
Na jaki dokładnie żwirek zmieniłaś?

rais
Użytkownik
Świnki morskie: Pucia i Lilu
Kontaktowanie:

Postautor: rais » 3 stycznia 2012, 20:34

Witam
wypróbowałam mate łazienkową, niestety to też nie pomogło. Świnki nadal mają problemy z oddychaniem. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Kupiłam nawet ściółkę bawełnianą, niby jest taka dobra, super chłonna : ). Nie polecam nikomu tej ściółki, może i nie pyli, ale chłonna to ona jest chyba tak jak trociny. Cały czas ta ściółka w dotyku była mokra i z klatki szybko zaczęło śmierdzieć. Czy ktoś poleca jakąś dobrą ściółkę, którą mogłabym wypróbować ?

jula84.1984
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jula84.1984 » 15 lipca 2014, 21:53

witam.moja swinka tez charczy czy już wpadl ktoś na pomysl dlaczego tak ssie dzieje, cos jest z ta alergia w klatce, bo jak ja wyciągam z klatki to od razu znika charczenie

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 lipca 2014, 10:56

Moze byc tak, ze zmienia jej sie oddech gdy jest na Twoich rekach, poza swoja klatka. Nwm jak to wyjasnic, chodzi mi o cos takiego jak czlowiek tez oddycha wolniej lub szybciej, zaleznie od sytuacji. Ale to tylko takie luzne przypuszczenie. Co natomiast jest pewne, to ze mozesz kolejno wyjmowac po jednej rzeczy z klatki i obserwowac efekty.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 16 lipca 2014, 23:23

Moja świnka charczała podczas snu bo miała chore serduszko.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”