Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Utrata 2óch zębów w przeciągu tygodnia.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
sebate
Użytkownik
Świnki morskie: Pimpek Sadełko Pieronek
Kontaktowanie:

Utrata 2óch zębów w przeciągu tygodnia.

Postautor: sebate » 5 marca 2012, 20:22

Witam.

Ja też mam kilka problemów z świnkami ,wszystkie sie pojawily na okres zimowy.

Jedna sie ciagle drapie i traci sierść ,ale to juz wiem co to ,doczytałem tu na forum ;)
inna miała bąbel ,który wet usunął ... juz się ładnie zagoiło.

Ale co mnie najbardziej rozbroiło to to ,ze moj Sadełko nie ma 2óch górnych zębów... [dostaje pokrojone lub namoczone jedzenie.]
pielęgnuje świnki co tydzień raz ze sprząrtaniem klatki. więc wydarzyło się to w przeciągu 1nego tygodnia.

Ktoś jakiś pomysł?
I czy te ząbki mu jeszcze odrosną?
Ostatnio zmieniony 6 marca 2012, 18:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Uzywaj przecinkow

Najlepsza broń na nas...? -> *My Sami*

Obrazek

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Utrata 2óch zębów w przeciągu tygodnia.

Postautor: Konto usunięte » 6 marca 2012, 18:11

Odrosna,ale musisz go teraz starannie karmic,bo potrzebuje duzo swierzego jedzenia,a bez zebow ciezko mu bedzie jesc,mozliwe,ze trzeba go bedzie dokarmiac strzykawka,a co masz na mysli piszac:
pielęgnuje świnki co tydzień raz ze sprząrtaniem klatki
,jak to pielegnujesz raz na tydzien?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 6 marca 2012, 18:12

Chyba chodzi o to, że razem ze sprzątaniem jest robiony "przegląd" pazurków, ząbków itp. :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
sebate
Użytkownik
Świnki morskie: Pimpek Sadełko Pieronek
Kontaktowanie:

Postautor: sebate » 6 marca 2012, 18:20

ruby_anger pisze:Odrosna,ale musisz go teraz starannie karmic,bo potrzebuje duzo swierzego jedzenia,a bez zebow ciezko mu bedzie jesc,mozliwe,ze trzeba go bedzie dokarmiac strzykawka...

karmie go osobiscie 3 razy dziennie :)
jedzonko w kosteczce ;) karmienie strzykawką hmmm że też na to nie wpadłem.

Obrazek

kin28 pisze:Chyba chodzi o to, że razem ze sprzątaniem jest robiony "przegląd" pazurków, ząbków itp. :)

Tak tak :)

Najlepsza broń na nas...? -> *My Sami*

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 marca 2012, 19:48

sebate pisze:karmienie strzykawką hmmm że też na to nie wpadłem.

Rozdrobniona karme namaczasz w wodzie,bron Boze w mleku.i taka papke dajesz strzykawka bez igly do dzioba,nie wiem czy 3 razy dziennie to nie za nalo,waz swinke i sprawdzaj czy nie chudnie,ile swinka ma?to chlopak?Pamietaj tez o kontroli zebow,gdy siekacze odrosna,niech wet sprawdzi czy dolne nie sa za dlugie,urosna podczas odrastania zlamanych zebow.

invicta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: invicta » 7 marca 2012, 22:08

mnie kiedyś poleciła weterynarka podawać gerberki jak mój świnek sam nie mógł jeść (takie przecierki jabłko albo marchew) ale teraz można w gabinecie weterynarii kupić taką specjalną karmę w proszku na takie właśnie przypadki - mieszasz z wodą i masz papkę, przynajmniej pełnowartościową. Co do karmienia strzykawką, to mój zwierzak szybko się nauczył i nawet to polubił. Ale życzę, żeby Twój świnekjak najszybciej mógł sam jeść :)
odnośnie strzykawek - teraz wszystkie tych małych rozmiarów są uniwersalne - mają taki sam otwór na igłe. Jest bardzo mały, zdecydowanie za mały żeby jedzenie mogło przechodzić. Polecam kupić w aptece (koszt ok 3zł) taką dużą strzykawkę, chyba ze 20cm rozmiaru, ale ma duży i wygodny otworek i fajnie się dozuje porcje przy karmieniu
Ostatnio zmieniony 8 marca 2012, 13:34 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem!Masz opcje edytowania.Pisz z duzej litery

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 9 marca 2012, 20:07

Dodam jeszcze że świnka niejedząca - dokarmiana strzykawką - powinna na dobę zjadać 50-60ml pokarmu/papki, najlepiej pokarm podawać w mniejszej ilości w stałych odstępach czasu bo świnki mają małe żołądki i więcej niż ok 15ml na raz nie zmieszczą.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”