Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile pokarmu przypada dla jednej świnki?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Kerix
Użytkownik
Świnki morskie: Mia, (Emi [*])
Kontaktowanie:

Ile pokarmu przypada dla jednej świnki?

Postautor: Kerix » 9 kwietnia 2012, 8:51

Problem jest taki. Otóż kupiłem w tą sobotę dwie malutkie świnki Peruwianki które są "uzależnione" od jedzenia gdyż spożywają go tyle ile akurat mają. Nie chcę aby miały nadwagę co jest możliwe więc proszę o dokładne rozpisanie ile czego powinno być. Daje im za jednym razem pół przyczepianego paśnika siana, 100ml wody, suchy pokarm w miseczce o średnicy ok. 8cm i czasami jakiś owocek. Ile powinno tego być w ciągu jednego dnia aby się najadły? ;)

Uśmiech ;D Warto się uśmiechać:
xP xD ;P :D ;/ :> ;3 :) ^^ :J

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Ile pokarmu przypada dla jednej świnki?

Postautor: Konto usunięte » 9 kwietnia 2012, 11:29

Wiec tak,dwie podstawowe sprawy:siano i woda-musza byc w klatce zawsze i bez ograniczen,sianem sie nie upasie,sianko pomaga w przemianie materii i sciera ciagle rosnace zeby,jesli chodzi o sucha karme to jednorazowo dajemy okolo 20 g na swinke,ale to zalezy od wiekuwagi,plci i wogole od swinki,moze byc mniej lub wiecej,moje maja sucha karme caly czas, mozesz dawac dwa razy dziennie,ale pamietaja,by swinka nie byla glodna,warzywa podajemy kilka razy dziennie,z tym ,ze musza byc umyte,suche i w pokojowej temperaturze,trzeba podawac je stopniowo i obserwowac swinke,gdyz zbyt duza porcja zieleniny moze wywolac biegunke,poszukaj na forum,mamy tu opisane twoje zapytanie.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 kwietnia 2012, 23:23

Jeżeli świnka zjada wszystko co ma w klatce w krótkim czasie, to znaczy, że jest niedojedzona. Porcja karmy i siana powinna jednej śwince wystarczyć na jakieś 12 albo więcej godzin (zależy od rozmiaru paśnika i miski). Warzywa można podawać nawet 5 razy dziennie, zaleca się minimum 2-3.
Nie ograniczaj świnkom jedzenia jeżeli nie ma takiej potrzeby, potwierdzoej np. przez weterynarza. Nie wolno tak postępować, bo świnki morskie jedzą średnio co 80 minut, brak stałego dostępu do jedzenia może mieć fatalne skutki.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Michał 1
Użytkownik
Świnki morskie: KUBUŚ I MILUŚ.
Kontaktowanie:

Postautor: Michał 1 » 12 kwietnia 2012, 15:16

Jeżeli właśnie kupiłeś swinki koleżanki ładnie wyjaśniły co i jak odnośnie jedzenia ale warto też pamiętać o codziennym podawaniu witaminy C.Uwierz mi to bardzo ważne dla świnki.Strzykawką(bez igły)bezpośrednio do pyszczka.Ja podaję 10 kropli dziennie.Nazwa np.CEBION ale różne są do wyboru w aptece.Aha jeżeli są jeszcze malutki świniaki to zacznij może od 5 kropli dla każdej.Jeżeli się mylę proszę o poprawę.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 12 kwietnia 2012, 15:40

Witamine C podaje się jedną krople na100g masy świnki. Jeżeli prosiak nie ma niedoborów i ma karmę z odpowiednią dawka witaminy C, podajesz mu papryke, koperek itp. To nie trzeba dodatkowo dawać cetki.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 13 kwietnia 2012, 22:12

Jeżeli chodzi o wit. C to odsyłam do tego wątku: viewtopic.php?f=41&t=2810&p=78468
Ale, tak jak napisał Engi, wit. C nie trzeba podawać jeżeli dieta świnek jest zbilansowana.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca